Användandet av dagen-efter-piller har ökat explosionsartat

- in Nyheter
@Tindra Englund

Enligt siffror från E-hälsomyndigheten har försäljningen av dagen-efter-piller ökat med över 30 % de senaste 10 åren.  

I en intervju med P3 nyheter säger Åsa Enervik som arbetar som barnmorska på RFSU att hon tror försäljningen av dagen-efter piller har ökat bland annat på grund av en större medvetenhet.

– Användningen ökar också för att vi är bättre på att informera om att akutmetoder finns, säger Åsa Enervik.

En annan orsak till att försäljningen ökat med hela 30% kan vara att det för några år sedan kom ett nytt dagen-efter piller som man an ta fem dagar efter oskyddat sex. Det menar Ingrid Wikström, gynekolog och klinisk utredare på Läkemedelsverket.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Fakta dagen-efter-piller:

 

  • Tabletten innehåller ett hormon som gör att ägglossningen uteblir eller skjuts fram. Akut-p-piller avbryter alltså inte en graviditet och är därför inte samma sak som en abort eller ett så kallat abortpiller.
  • Akutpiller som de officiellt kallas kan köpas receptfritt på apoteket.
  • Det finns två sorters akut-p-piller. En sort som du kan ta upp till tre dygn efter ett samlag och en sort som du kan ta upp till fem dygn efter samlag.
  • Efter att du tagit ett akut-piller kan du må illa, få huvudvärk och ont i magen. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn.
  • Akut-p-piller ska bara användas som en nödlösning och inte som ett regelbundet skydd mot graviditet. Det är inte farligt att ta akut-p-piller ofta, men det ger inte ett lika bra skydd som andra preventivmedel och kroppen påverkas mer, eftersom dosen av hormoner är högre i akut-p-piller.

Källa: UMO

 

About the author

Tindra Englund var webbredaktör för lundagard.se och lundagard.net 2016-2017. Hon var tidigare medarbetare på Lundagård sedan hösten 2014 och har varit såväl nyhetsreporter som kulturskribent och krönikör.

Related Posts