Köpenhamnsguide – upplev byen utanför Ströget och Tivoli

Köpenhamnsguide – upplev byen utanför Ströget och Tivoli

- in Kultur & Nöje, Kultur- och nöjestips
Kommentarer inaktiverade för Köpenhamnsguide – upplev byen utanför Ströget och Tivoli
Utsikt från Vor Frelsers Kirke i Köpenhamn. Foto: Amanda Henriksson.

Trött på att vandra ströget upp och ner, Tivolis karuseller och Nyhamns folkhav? Kolla in den här guiden till Köpenhamn och upptäck platser som du inte visste du ville besöka. Skriv ut eller spara på din telefon och ta med listan nästa gång du bestämmer dig för att trotsa Skånetrafikens galet dyra priser och tågförseningar för att göra en utflykt till Lunds närmaste huvudstad.

Vintage 199
Adress: Jagtvej 199

Vintage 199 är en second hand-butik som ligger en bit utanför centrum. Den har ett stort utbud av sportigare second hand-klälder men har också mer traditionella bäst säljare som levis jeans och sidenblusar. Eftersom den ligger en liten bit utanför de flesta turisters Köpenhamns-zon så är den snäppet billigare än de många vintagebutikerna i centrum. Under det senaste året har de byggt ut och öppnat upp en till butik i lokalen bredvid som tidigare var en gammal bar. Bardisken har dessutom fått stå kvar i den nya butiken och fungerar nu som café.

Streetfoodmarket
Adress: Trangravsvej 14

Köpenhamns bästa utbud av streetfood hittar du på papirøen. Här ligger Copenhagen Streetfood som öppnade 2014 i två gamla lagerlokaler. I lokalerna huserar mer än 30 foodtrucks med mat ifrån hela världen. På vintern tänds en öppen brasa i mitten av marknaden och på sommaren kan man sitta på kajen utanför med sol från förmiddagen ända till solnedgången. Håll även koll på deras hemsida efter events med artister, musik och Djs.

Gröd 
Adress: Jaegersborggade 50

Varför inte besöka en grötbar? Det kan du göra i Köpanhamn. 2011 öppnade Grød med missionen att bredda folks definition av gröt. Idag har baren expanderat och finns på fyra adresser i Köpenhamn. En favorit på menyn är den klassiska havregröten med hemmagjord karamellsås, mandlar och färska äpplen. Men om man vill pröva något mer innovativt så är ett tips att beställa deras stekta risottobollar – ”grødeller”.

Jaegersborggade
Adress: Jaegersborggade

Skippa ströget och dra till Nörrebros mysigaste gata. Här finns ett fyrtiotal second hand-butiker, caféer, restauranger och barer. Här hittar du bland annat michelinrestaurangen Relæ, grötbaren Grød och mikrobryggeriet och ölbaren Mikeller and Friends. Håll utkik på deras hemsida efter events då det ofta anordnas gatufester och marknader.

Mother
Adress: Høkerboderne 9-15

Om du blir sugen på riktigt god pizza kan du gå till pizzarestaurangen Mother. Restaurangen har tagit namnet efter idén “mother dough” som syftar på den surdeg som ingår i varje ny pizzadeg. Mother ligger i Kødbyen, Köpenhamns eget meatpacking distrikt, och är därför ett perfekt ställe att börja sin utekväll. Efter ett gott mål mat är det nära till alla de barer och klubbar som huserar i området.

SMK Statens Museum for Kunst 
Adress: Sølvgade 48-50

Tio minuters promenad ifrån metrostationen Nörrebro ligger Statens Museum for Kunst (SMK). SMK är ett av Danmarks största konstmuseum och en av de sex ”parkmuseerne” i Köpenhamn. Parkmuseerne är ett museumdistrikt i Köpenham som ligger i anslutning till tre parker. Här hittar du bland annat också Statens Naturhistoriske Museum. Att besöka museet bjuder dessutom in till ett besök i parkerna och på sommaren är det en rolig idé att ta med sig sin egen picknick.

About the author

Lisa Bergenfelz
Lisa Bergenfelz är webbredaktör på Lundagård sedan ht 2017. Hon har tidigare varit medarbetare och jobbat som reporter på tidningen.

Facebook Comments

You may also like