Bra och dåligt på årets första vetenskapsvecka

Bra och dåligt på årets första vetenskapsvecka

- in 350års jubileum, Nyheter
Kommentarer inaktiverade för Bra och dåligt på årets första vetenskapsvecka
Montage. Arkivbild av Cecilia Hansson.

Den 6-12 mars håller universitetet den första av fem vetenskapsveckor, som en del av 350-årsjubiléet som just nu firas. Temat på denna första vecka är ”Blir världen bättre?”. Men den som väntar sig ett enkelt svar lär bli besviken.

Veckan invigdes i smyg redan söndagen den 5 mars, för att på allvar dra igång under måndagen, med en genomgång av befolkningsutvecklingen de senaste åren. Redan där var svaret på veckans fråga blandat – vi blir rikare, mer jämställda och lever längre men står också inför en potentiell pensionskris på grund av det låga barnafödandet.

På måndagkvällen sker en föreläsning och debatt på frågan mellan ledande forskare i olika ämnen, till exempel ekonomi, statsvetenskap och filosofi.

Tisdagen den sjunde mars genomförs två flaggskeppssymposier, som utgör veckans huvudpunkt. På förmiddagen diskuterar utrikesminister Margot Wallström tillsammans med Joshua Goldstein, Thania Paffenholz och Ann Towns var kvinnorna är i diplomatiska förhandlingar och internationella konfliktlösningar. 15.00-18.00 fortsätter dagen med diskussion om framtidens och dåtidens katastrofer, med bland andra Margareta Wahlström, f.d. utsänd som representant för FN:s ”Disaster Risk Reduction” och Sara Myrdal från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Förutom symposierna hålls flera evenemang, stadsvandringar, och seminarier på temat under veckan, som avslutas med ett Jorden-tema i Vattenhallen, med föreläsningar och experiment. Samtliga aktiviteter är gratis och öppna för allmänheten, men för symposierna den 7 mars krävs föranmälan.

Facebook Comments

You may also like

Fången i fri klädsel

Studentlivskrönikör Eric Sarkar Nilsson reflekterar över klädkoden ”fri