Q: Hans Rosling

Q: Hans Rosling

- in Q
Kommentarer inaktiverade för Q: Hans Rosling
Illustration: Molly Svensson

Professor i internationell hälsa som skapade rubriker genom att rabbla något så sensationellt som statistik. Övertydligt svensk i sin engelska. Erhöll stående ovationer för sitt begripliggörande av fenomenen. Gjorde alltså något så enastående som sitt jobb. Långt ifrån en självklarhet i forskningssammanhang. En sista ovation och elegi är således på sin plats åt en sifferciceron och empiriskt korrekt idiotförklarare. Med oerhörd förmåga att smitta andra med sin entusiasm var Hans Rosling en magiskt kunskapsmättad tvättmaskin som aldrig stod stilla.

Qkvad:

En elegi för alla sorger de senaste åren handlat om
För all fakta som inte sjunkit in,
och för den alternativa som kom.
För all skugga över Europa
där solen inte längre lyser in
För en ork som inte finns,
Vi saknar din, Hans Rosling.

About the author

Q
Q är egentligen en förkortning för latinets quis; vem, och just vem det är vet ingen mer än denne själv. Q är Lundagårds meste konstant som fick sin första Q-vers publicerad i Lundagård nummer 7, år 1920. Denne påstår sig själv vara “det upplysta förståndets morgonsol” som i en satirisk skildring ger sin bild av någon eller något med anknytning till studentlivet. Ofta är det elakt skrivet men det anses trots det vara en heder i studentlivskretsar att bli “q:uad”. För att förstå versen krävs det dock mycket kunskap om den det handlar om för att greppa poängerna.

Related Posts

Facebook Comments

You may also like

Professor Hans Rosling är död

Efter ett års kamp mot cancern avled professor