Globalt men intimt

Globalt men intimt

- in Kultur & Nöje, Kulturlördag
Kommentarer inaktiverade för Globalt men intimt
Sofar-spelningar tar ofta plats i någons vardagsrum men ibland också i publika lokaler som här i ett alternativt galleri i Berlin. Foto: Lisa Bergenfelz

Ett indie-band uppträder i ett vardagsrum i Milano, en pianist framför ett stycke i en liten lägenhet på Vesterbro i Köpenhamn och en singer-songwriter spelar i ett galleri med hänförande utsikt över Berlin. Vad har dessa uppträdanden gemensamt? De är alla del av det globala musik- och konsertfenomenet Sofar Sounds.

Jag upptäckte Sofar Sounds för tre år sedan i Köpenhamn. Det hade då funnits i fyra år och startade i London 2009. Sofar är en förkortning av ”songs from a room” och konceptet går ut på att skapa ett forum där musikälskare och artister kan mötas för att upptäcka och njuta av musik.

Detta sker genom intima gig hemma i folks lägenheter och på Sofars hemsida ansöker publik, artister och lägenhetsvärdar om att delta. Idén föddes när en av grundarna, Rafe Offer, var på en spelning i London och blev störd av att publiken pratade och höll på med annat samtidigt som bandet spelade. I en artikel i TimeOut London 2013 sa Rafe Offer:

– What are your choices? A dingy bar where you can’t hear the musicians because everyone’s chatting drunkenly, or an arena where you can’t see them? We felt there’d got to be a better way, so we started putting on gigs in music lovers’ homes.

Sagt och gjort. Idag finns Sofar i 327 städer runtom i världen och antalet ökar stadigt. Sofar har sitt huvudkontor i London men drivs till största del av volontärer runtom i städerna. De flesta av spelningarna är gratis men donationer välkomnas. Line-up och adress till varje gig hemlighålls och cirka en vecka innan spelningen släpps gästlistan. Jag har deltagit som publik några gånger och det är alltid lika kul när man får mejlet med ämnet: Congratulations, you´ve made the guestlist!

När jag började studera i Lund förra hösten var Stockholm fortfarande den enda svenska staden med Sofar. Men för en månad sedan läste jag en artikel i Sydsvenskan: Sofar finns nu i Lund! I februari anordnades den första spelningen och nästa är planerad till den första april.

Fantastiskt, tänkte jag och stämde träff med ledaren för Sofars team i Lund, Lucas Höfer, för att prata musik och intima konserter. Det visade sig att han nyligen flyttat till Lund från Köln och kände att han saknade mindre ställen att gå till för att lyssna på musik.

– Jag hade varit på Sofar-spelningar tidigare och skickade iväg en ansökan om att ta Sofar till Lund. Just då var de intresserade av att expandera i Norden så vi ansökte i precis rätt tid, säger Lucas Höfer.

För att få anordna Sofar-spelningar gick teamet i Lund igenom en ansökningsprocess, blev godkända och är nu en grupp på fyra som jobbar för att anordna spelningar. Under själva spelningarna får de också hjälp av flera volontärer.

Det unika med Sofar är den intima atmosfären. Men hur kan en organisation som finns i över 300 städer behålla ett sådant koncept? Jag frågade Lucas Höfer hur teamet i Lund jobbar för att anordna de mysiga spelningarna.

– Det finns rekommendationer från Sofar om hur en spelning anordnas. Plus att vi i Lund-teamet verkligen jobbar för att spelningarna ska vara i någons hem. Vi vill jättegärna att privatpersoner ska ansöka och att vi inte ska ha det i större publika lokaler.

Det är onekligen en väldigt speciell känsla när ”greenroom” är i någons sovrum och publiken kan gå fram till artisten direkt efteråt och snacka lite eller köpa en skiva. Men spelningarna ger inte bara artisterna och publiken en unik upplevelse. Att öppna upp sitt hem och vara värd för en spelning verkar vara något alldeles speciellt.

– Som värd får man chansen att få en intim konsert med professionella musiker hemma i sitt vardagsrum tillsammans med vänner och familj. Samtidigt får man möjligheten att knyta nya bekantskaper, både med musiker och publik. Och så blir man ju en del av Sofar familjen, säger Lucas Höfer.

Förutom atmosfären är kvalitén på musiken något som man imponerats av på Sofar-spelningar.

– Vi är väldigt noga när vi väljer vilka artister som ska få spela. Artisterna måste dessutom bli godkända av Sofar i London, säger Lucas Höfer.

Det är verkligen imponerande hur mycket tid och kärlek som alla volontärer lägger på Sofar. Det är lyx att få ta del av mysiga spelningar, upptäcka nya artister och möta nya vänner.

Tips! Om ni ska på en Sofar spelning, ta med er en kudde som sittunderlag då de flesta sittplatser brukar vara på golvet.

About the author

Lisa Bergenfelz
Lisa Bergenfelz är webbredaktör på Lundagård sedan ht 2017. Hon har tidigare varit medarbetare och jobbat som reporter på tidningen.

Facebook Comments

You may also like