Det ungerska universitetet Central European University hotas av ny lagändring. Lagändringen kan innebära att universitetet tvingas flytta sin verksamhet från Ungern.
Central European University (CEU) är välrenommerat bland annat för sina program i statsvetenskap och humaniora. Universitetet har funnits i Budapest i 25 år och grundades av den amerikanska filantropen George Soros. Universitetet präglas av ett stort internationellt utbyte och är ackrediterat både i USA och Ungern, dock utan att bedriva någon verksamhet i USA.
Kan tvingas flytta verksamhet från Ungern
Den tionde april röstades en ny lagändring igenom i Ungerns parlament, vilken kommer att försvåra upprätthållandet av CEUs verksamhet i Ungern. Bland annat skulle universitetet behöva öppna ett campus i USA, trots att det inte har någon undervisning där.
Många företrädare för CEU menar att syftet med lagändringen är att hindra CEU från att bedriva verksamhet i Ungern. Regeringen förnekar dock att lagändringen skulle vara diskriminerande.
Marius Ghincea läser sitt första år på en tvåårig master i internationella relationer vid CEU. Han är studentrepresentant för sin institution i studentkåren och sitter med som studentrepresentant i CEUs senat, universitetets bestämmande organ.
– Den är diskriminerande eftersom att även om lagen är generell så är ändringarna utformade på ett sådant sätt att den bara påverkar CEU, säger Marius Ghincea.
I Budapest har lagändringen följts av stora protester och tiotusentals har demonstrerat på gatorna.
– Jag kunde aldrig föreställa mig att så många människor skulle gå ut på gatorna. Att se 80 000 människor i centrala Budapest stödja CEU var fantastiskt, säger Marius Ghincea.
I förra veckan pågick protesterna så gott som dagligen och även internationellt har stödet för universitetet varit stort. Många tunga aktörer har fördömt lagändringen och på internet cirkulerar hashtaggen #istandwithceu.
Skapar oro och instabilitet
Situationen skapar stor osäkerhet bland universitetets studenter och Marius Ghincea tror att antalet som söker sig till universitetet kommer att minska som en följd av lagen.
– Varje rationell människa vill studera någonstans där det är stabilt. Ansökningarna för nästa år kommer att vara färre.
Vill stanna i Budapest
– Studentkåren samordnade en reaktionskommitté, vi startar kampanjer på sociala medier, säljer merchandise och går på demonstrationer, säger Marius Ghincea.
Men som studenter kan de inte göra mycket. Lösningen tror Marius Ghincea istället ligger hos internationella aktörer.
– Om det internationella samfundet, och särskilt den tyska regeringen, sätter press på den ungerska regeringen tror jag att de kommer att backa och ge upp lagändringen.
Enligt honom kommer CEU göra allt det kan för att stanna i Budapest.
– Det är här universitetets identitet är, säger Marius Ghincea.