Champagnegalopp, parkhäng eller snefylla. Vad du än gör finns det en avgörande komponent i ett lyckat Siste aprilfirande: vädret.
Som vi har väntat… slasket, regnet och mörkret har äntligen bytts ut mot solsting och utomhuskaffe. Siste april – eller valborg – handlar om att välkomna våren och förra året drog det spontana firandet i Stadsparken 25 000 besökare.
Nils Holmkvist jobbar som meteorolog på SVT och säger att det ännu är lite tidigt att ge en väderprognos. Vädret betyder dock allt för firandet – vid vackert väder kan du gå ner i parken, äta något gott, sitta på en filt och få nya bekantskaper.
– Högtiden är ju till för att hälsa våren välkommen och om det då regnar lägger det sig som en filt över hela grejen, säger Nils Holmkvist.
Nils Holmkvist pluggade i Lund i fyra år och han berättar att hans recept för ett lyckat Valborgsfirande följde en ganska tydlig mall.
– Jag brukade fira genom att först åka ner i parken och ha det mysigt, sedan åka hem och sova några timmar för att fortsätta på kvällen, säger Nils Holmkvist.
Han hälsar att han håller tummarna för att det blir sol och värme så att Lunds studenter kan få en så lyckad valborg som möjligt.
Jack Senften, vice ordförande för Lunds studentkårer (Lus) tipsar om kårens officiella inslag i valborgsfirandet. Vid nio på morgonen hålls en skål för våren på AF-Borgens tak, och på kvällen är det mösspåtagning där man byter från vinter- till vårmössa.
– Det som är anekdotiskt med det talet är att kyrkklockorna börjar ljuda precis när talet avslutas. Det kommer även att finnas bleckblåsare på plats och Lunds studentsångare sjunger vårsånger.
Vid tolv kommer Jack att äta lunch under magnoliorna, en tradition för studentföreträdarna. På kvällen blir det spex och middag. Jack säger att han ska försöka gå till parken en sväng under dagen.
– Det är ingen sista april utan en tur förbi parken, säger han.