I kväll besöker SR:s utrikesprofiler Ginna Lindberg, Inger Arenander och Staffan Sonning Lunds stadshall. Lundagård fick en pratstund med Londonkorren Staffan Sonning om vad han menar är journalistvärldens tuffaste arbete.
Rubriken för kvällens föredrag i Lunds stadshall är ”Förstå världen: möt utrikeskorrespondenterna”. Medverkar gör några av Sveriges radios mest kända utrikeskorrar, nämligen Staffan Sonning (tidigare Londonkorrespondent, idag korrespondent för Global ekonomi) och Inger Arenander (Washingtonkorrespondent). Dessutom ska ett avsnitt av SR:s USA-podd, med bland annat Ginna Lindberg (tidigare Washingtonkorrespondent, idag utrikeschef på Ekot), spelas in live.
– Sveriges radio har Nordens största nätverk av utrikeskorrespondenter, 23 stycken. Vi menar att utrikesbevakning är väsentlig en del av Public Service-uppdraget. Korrarna är SR:s ögon och öron ute i världen som ska förmedla stora nyhetshändelser i ett svenskt sammanhang, så att en svensk publik förstår, säger Staffan Sonning.
Sonning har en gedigen bakgrund som reporter och senare chef på Ekot, och även lång erfarenhet av att verka som korrespondent. Han var till exempel på plats i samband med demonstrationerna och massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.
– När jag började som korrespondent fanns det inget säkerhetstänk, vi kunde komma till krigszoner oförberedda. I dag är det helt annorlunda. Ingen skickas ut utan en säkerhetsutbildning som till exempel livräddning, vad man ska göra om man blir kidnappad, vad man ska göra om någon tänker spränga en bomb och så vidare, säger Staffan Sonning.
”Man måste alltid vara beredd”
De senaste månaderna i London har varit dramatiska: tre terrordåd plus brandkatastrofen i skyskrapan Grenfell Tower. Alla fyra händelser inträffade sent på kvällen eller på natten.
– Utrikeskorrespondent har blivit ett 24-timmarsjobb, man arbetar hela tiden. Vi publicerar i flera kanaler och på sociala medier, samtidigt som man alltid måste vara beredd på att en stor nyhetshändelse kan komma, säger Staffan Sonning.
Just nu bevakar han Brexit-förhandlingarna, som är inne i ett intensivt skede. Brexit är en av de världshändelser som kommer behandlas under föredraget i Lunds stadshall, tillsammans med utvecklingen i USA under Donald Trumps presidentadministration.
– Jag blir faktiskt aldrig trött på Brexit, det är så spännande. Utmaningen är att sätta allt i sitt sammanhang för en svensk publik, alla dem som inte följer utvecklingen minutiöst och diskuterar den dagligen som jag gör, säger Staffan Sonning.
Inget lyxliv
Enligt Sonning finns det en nidbild av korrespondentjobbet som en sorts betald semester där man kan ligga vid poolkanten och sippa på paraplydrinkar. Verkligheten kunde inte vara mer annorlunda, menar han. Bland annat privatlivet är en utmaning för utrikeskorrar.
– Under min förra korrespondentvända hade jag mina barn och min fru med mig. Som korrespondent tror jag det är en stor fördel. Man kommer in i samhället man bevakar på ett helt annat sätt när barnen går i skolan och har vänner på plats. Men det är förstås påfrestande för de medföljande – att bo runtom i världen, alla resor och allt jobb, säger Staffan Sonning.
Till dem som drömmer om en karriär som ”korre” säger han att det inte finns några genvägar. Själv gick han på journalisthögskola, arbetade några år som reporter och tog sedan civilekonomexamen eftersom han kände att han behövde fackkunskaper för att inte bli bortfintad av politiker och makthavare.
– Jag brukar säga att man ska börja på sin lokala tidning eller radiostation och lära sig hantverket. Tyvärr kan det vara svårt att få in en fot i dag eftersom medierna är så pressade ekonomiskt. De som lyckas som korrar är extremt kompetenta reportrar, säger Staffan Sonning.
Konkurrensen om jobben är hög. Och han förstår varför.
– Som korre har man stor frihet att själv forma sin rapportering. Det är något som verkligen lockar, säger Staffan Sonning.