Efter att ha varit ett smörjmedel i Lunds studentliv är det nu dags att lämna över nyckelknippan. Erik Hickery har varit AF-borgens edil i två år.
– Jag tror Wikipedia har beskrivningen ’var ansvarig för gladiatorspel och polisiära insatser vid tempel’. Den är ju ganska bra. Men det behöver ju kollas upp, säger Erik Hickery.
Enligt Wikipedia var en edils uppgift i antikens Rom att vidmakthålla tempel och offentliga byggnader, anordna offentliga spel och att handha polismyndigheten. AF-borgens edil heter Erik Hickery och han gör sina sista veckor på jobbet. Han är den 43:e edilen i ordningen. Normalt sett sitter en edil ett år på posten men Erik valde att söka tjänsten ytterligare ett år eftersom han inte kände sig klar med jobbet.
I modern tid ska edilen vara kontakten mellan studenterna och AF-borgen och ska ha erfarenhet av såväl Lunds studentliv som av Akademiska föreningens verksamhet. Edilen är också studenternas representant i Akademiska föreningens presidium. Uppdraget kan inte riktigt liknas med ett vaktmästarjobb utan det innehåller även administrativa uppgifter. Erik minns dock att han fick frågan om han kan lyfta tungt på intervjun. Men jobbet ska inte vara överdrivet fysiskt ansträngande och han beskriver sig själv som mindre händig än sin företrädare.
– Jag skulle nog beskriva mig själv som en eventkoordinator med barnvaktsuppgifter. Jag har kontakt med föreningar, kårer och nationer inför baler eller novischfester. Man ser till att folk inte springer in där de inte ska vara och att folk som arrangerar event inte hänger upp saker där de inte får.
– Utan en edil skulle vi behöva ha vaktbolag på jour för att kunna öppna upp för brandkåren om brandlarmet går och om någon av huvudsäkringarna gått hade man fått vänta till nästa dag innan det blivit åtgärdat.
Erik kan alla AF-borgens skrymslen och vrår och han bär på en väldig nyckelknippa. På den har han 14 nycklar, vilket för övrigt är så många tatueringar han har på sin kropp.
I AF-borgen finns ett rum som kallas för ”Romantiska rummet”. Det är ett litet förråd där det finns ett vikbord, med plats för två, som är fastsatt i väggen.
– Under det senaste året har någon gått in där och placerat två Dumle på bordet. Trots att vi plockat bort Dumlen har de kommit tillbaka vid ett senare tillfälle. Vi vet inte vem som gjort det utan alla är väldigt förvirrade.
Jag skulle beskriva mig som en eventkoordinator med barnvaktsuppgifter
Erik Hickery är född och uppvuxen i Lund. Han hade inga planer på att börja studera men i lumpen väcktes ett intresse att plugga till sjuksköterska, vilket han också gjorde.
– När jag började plugga var det som att flytta till en helt ny stad. Nya världar öppnades upp. Det är kanske det sämsta med Lund, att det är svårt att hitta på grejer om du inte är student.
Studierna innebar snabbt ett engagemang i Sydskånska nationen men när Erik behövde boende flyttade han till Helsingkrona nation där han blev förman och bodde under flera år.
Gemenskapen på nationen var det som höll kvar Erik i studentlivet när studielustan sviktade och han blev även prokurator social på Helsingkrona nation.
– Det var roligare att jobba för inga pengar alls än att plugga för att få CSN.
I samband med att Erik satt i Helsingkrona nations kuratel kom han i kontakt med ediltjänsten på AF-borgen. Han gillade att arbeta administrativt med mat, planering och sociala aktiviteter och såg en möjlighet att fortsätta med det som edil.
Att vara edil är ett heltidsjobb och egentligen mer därtill. Därför har edilen en jourlägenhet för att snabbt kunna svara på akuta problem. En arbetsdag är ofta tolv timmar lång. Varje månad får Erik vara ledig en vardag och två helgdagar. Sedan tillkommer 20 dagars ledighet per år.
– Det är klart att ibland när telefonen ringer kommer det en djup suck och kanske en bister min. Men så fort jag svarar kopplar jag på service mode. Man är ju tillgänglig liksom och jag gillar att lösa problem.
För sitt uppdrag får Erik Hickery lön motsvarande CSN samt jourlägenheten på 80 kvadratmeter med kök och vardagsrum. Jourlägenheten finns i ett av AF-borgens torn vilket innebär en fin utsikt över Lund. Vardagsrummet ligger högst upp i tornet och är utrustat med TV, ett par soffor och diverse konstverk. På väggen hänger bland annat en inramad fågelskit.
– Det där är ”Duvan”, min företrädare hade lite problem med influgna fåglar. När konstsamlingen (AF:s konstsamling reds. anm.) var här och hämtade en tavla hittades bajset. En kollega satte upp ramen runt det.
Under sin tid som edil i AF-borgen har han fått uppleva en hel del speciella besök. Inför Påvens besök till Lund förra året hade Erik kontakt med Säkerhetspolisen (SÄPO). SÄPO betonade att AF-borgen inte kunde ha några fönster öppna under besöket, av rädslan för krypskyttar.
– Jag fick springa runt till hyresgästerna som såklart var nyfikna på Påven och betona vikten av att inte öppna några fönster.
Ett annat speciellt besök var när Alex och Sigge gästade AF-borgen och ett plötsligt problem uppstod. Poddparet behövde stryka sina skjortor och Erik ombads springa ner med järn och bräda. Men det skyndandet skedde i onödan.
– Tydligen gick de ner på stan och köpte nya skjortor i stället.
Erik går av posten som edil i och med nyåret. Vad han hittar på framöver är inte skrivet i sten. Han jobbar gärna i eventbranschen men utesluter inte att han hamnar i en tatueringsstudio som bokningsansvarig.
Men än är han inte klar med studentlivet i Lund. Under våren ska han jobba med Lundakarnevalen, där han är borgmästare i säkerhetsledningen.
– Det studentliv som finns i Lund är unikt. Jag tycker att alla som på något sätt är verksamma och hjälper till att göra det så bra som det är kan ge sig själva en klapp på axeln.
Även om gladiatorspelen har lyst med sin frånvaro har Erik vidmakthållit AF-borgens överlevnad i två år.
Erik Hickerys uppmaning till nästa edil är att ta vara på tiden i AF-borgen eftersom det är en speciell plats att arbeta i. Sedan har han ett konkret råd för att klara jobbet.
– Satsa på sex timmars sömn.
Erik HickeryÅlder: 27
Har pluggat: Sjuksköterska
Gör: AF-borgens edil
Aktuell med: Avgår som AF-borgens edil