Lunds universitet – äldre än vad man tidigare trott

Lunds universitet – äldre än vad man tidigare trott

- in Nyheter
Kommentarer inaktiverade för Lunds universitet – äldre än vad man tidigare trott
@Lundagård
Arkivbild.

Studium Generale i Lund är sedan tidigare erkänd som den äldsta högskolan i Norden. Nya fynd tyder nu på att skolan även kan vara det äldsta universitetet.

Observera att det här var Lundagårds aprilskämt 2018.

Hösten 2016 hittades ett halvt silvermynt i samband med den arkeologiska förundersökningen inför spårvägsbygget vid Allhelgonakyrkan i Lund.

Man har tidigare kunnat identifiera silvermyntets ålder men inte hur det hamnat i marken vid gravarna som även återfunnits på samma plats.

Myntet, vars framsida är en ängel som överräcker en himmelsk fana till kung Svend Estridsen, är präglat i Lund under 1000-talet. Nu kan Lundagård avslöja att myntet troligtvis hamnat i marken långt senare.

Det skulle innebära att Lunds universitet är äldst i Sverige i stället för näst äldst som vi trott hitintills

Skrifter som konserverats vid Nationalmuseet i Danmark vittnar om en gammal dansk universitetstradition där den utexaminerade ska trycka ner ett mynt i marken med skon för att stadfästa sin kunskap.

“Stampa mynt” som det hette var en populär tradition bland studenter vid universitet i norra Europa, framförallt under sent 1500-tal. Att ett silvermynt återfinns i marken utanför Allhelgonakyrkan i Lund skulle kunna tyda på att examinerade vid Studium Generale i Lund stampat mynt på den platsen även efter den danska reformationen 1536.

Studium Generale anlades 1425, mer än 50 år innan universitetet i Uppsala fanns. Exakt hur lång tid verksamheten fortsatte är ännu inte fastlagt, men man har tidigare trott att skolan lades ner i samband med reformationen.

– Vad som egentligen är mest intressant med silvermyntsfyndet är att det öppnar upp för en diskussion om studenter stampat mynt även efter reformationen i Lund – vilket skulle tyda på att viss undervisning kan ha fortsatt ända fram till grundandet av det vi nu kallar Lunds universitet, säger Ernst Avrilsson, professor i religionshistoria och intendent på Historiska museet i Lund och fortsätter:

– I detta fallet blir det Lunds universitets återöppnade i stället för grundande. Det skulle innebära att Lunds universitet är äldst i Sverige i stället för näst äldst som vi trott hitintills.

Facebook Comments

You may also like

Kritik mot hantering av fusket på högskoleprovet

Förra helgen skrevs högskoleprovet av tiotusentals. Lunds universitet