Liga drog in tio miljoner på att sälja fusk

Liga drog in tio miljoner på att sälja fusk

- in Nyheter
Kommentarer inaktiverade för Liga drog in tio miljoner på att sälja fusk
Arkivbild. Foto: Tindra Englund

I helgen slog Ekobrottsmyndigheten till mot en liga som enligt myndigheten ska ha dragit in över tio miljoner kronor genom att sälja rätt svar till högskoleprovet. Det rapporterar bland annat Svt nyheter.

Lördagen den 14 april, slog Ekobrottsmyndigheten och polisen till på flera platser runt om i landet. Tillslaget är kopplat till organiserat fusk på högskoleprovet som misstänks pågått i fyra till fem år. Tre personer häktades under måndagen och ytterligare personer sitter frihetsberövade.

I går hölls presskonferens med anledning av det omfattande tillslaget.

– Vid tillslaget var personerna i full färd med att förse personer runtom i landet med de rätta svaren till högskoleprovet. Nätverket har tillhandahållit fuskarna avancerad teknisk utrustning, bland annat hörselsnäckor med vilka de under provet kunnat ta emot svaren, säger förundersökningsledare Per Hedman under pressträffen på tisdagen enligt Svt nyheter.

Runt 2,8 miljoner i kontanter ska ha hittats och ligan misstänks ha dragit in över tio miljoner sammanlagt. Tjänsten har marknadsförts på sociala medier och för att fuska sig till 2.0 ska det ha kostat 170 000. Vid tillslaget ska cirka 70 misstänkta fuskare ha varit uppkopplade mot ligans nätverk.

Norrköping blev skådeplatsen för ett av tillslagen och till följd av räden sitter nu tre män häktade. Männen är 55, 25 och 23 år gamla och hemmahörande i Norrköpingstrakten.

Brottsrubriceringarna är grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grov osann försäkran vid 70 tillfällen.

Facebook Comments

You may also like

Kritik mot hantering av fusket på högskoleprovet

Förra helgen skrevs högskoleprovet av tiotusentals. Lunds universitet