Karnevalståget bjuder på både trams och allvar

- in Nyheter

Ingen Lundakarneval utan karnevalståg. Äntligen var det dags för de hemlighetsfulla vagnarna att passera Lunds gator och Lundagård var naturligtvis på plats.

Text & foto Johanna Glansén 

Det hänger en förväntansfull stämning i luften. Redan klockan 12.00 har folk börjat ställa sig längs med gatorna runtom i staden för att titta på det imaginala karnevalståget som startar 13.00 i Lundagård. Solen värmer på ordentligt och många har med sig filtar och klappstolar att sitta på i väntan på tåget. Det diskuteras i publiken kring vad för olika typer av vagnar det kan tänkas vara, för vad innebär egentligen ett imaginalt karnevalståg?

Plötsligt hörs orkestermusik och fler nyfikna människor ställer sig längs med gatan. Många plockar fram sina mobilkameror och gör sig redo. In dansar chearleaders med pompoms och flera orkestrar. Stämningen är på topp och publiken klappar med och dansar till de färgglada vagnarna som rullar förbi.

Flera av vagnarna har politiska budskap och de innehåller allt från en naken Donald Trump till dansande hippies som sjunger om fred. En av de vagnar som får mest uppmärksamhet är Ivaginalsvagnen som består av spermier och ägg som dansar runt en enorm vagina. Vagnen bygger på samtyckeslagen och uppskattas av publiken som tar kort och klappar händerna.

Självklart bjuder även karnevalståget på satir kring Uppsala, falafels och det omdiskuterade spårvagnsbygget i Lund. När den sista vagnen rullat i väg ser lundapubliken, gammal som ung, nöjd ut.

Kerstin Ahldil.

Kerstin Ahldil, 81 år, Lund

Vad har du för relation till karnevalståget?

– Första gången jag såg tåget var 1954. Då åkte jag hit från Göteborg med min far. Jag flyttade sedan hit 1956 och har sett massor av karnevalståg, spex och valborgsfiranden sedan dess.

Är det något tåg du minns speciellt? 

– Jag minns det första tåget jag såg 1954, då var Cilla Ingvar med. Hon var en känd revyartist och det var väldigt roligt att se. På den tiden bestod karnevalstågen ofta av kända artister.

Erik Nilsson, 24 år, Stockholm och Jonathan Gustavsson 24 år, Uppsala

Erik Nilsson och Jonatan Gustavsson.

Har ni sett karnevalståget tidigare?

– Nej, vi är här på besök över helgen och vet egentligen inte så mycket om karnevalståget. Det ska bli roligt att se, kanske känner man någon på vagnarna.

Vad ser ni mest fram emot med Lundakarnevalen?

– Att bara gå omkring och se allt och sedan artisterna. Ikväll ska vi se Panetoz och Sabina Ddumba.

Hannah Bowring, 26 år, Lund

Hannah Bowring.

Varför ska du se karnevalståget?

– Mycket på grund av att det är en tradition och en del av studentlivet. Det är så mycket jobb som ligger bakom vagnarna, därför känns det viktigt att vara här och visa sitt stöd.

Har du sett karnevalståget tidigare?

– Ja, jag såg förra gången 2014. Det var väldigt bra med mycket humor. Jag minns en vagn som handlade om Lunds boendesituation och att man i framtiden trodde vi skulle bo på cyklar, den vagnen var rolig.

Sanne Malmberg, 23 år, Malmö

Sanne Malmberg.

Vad tyckte du om tåget i år?

– Det var roligt och kreativt. Jag har precis kommit tillbaka till Sverige efter att ha varit ute och rest länge, så jag förstod inte riktigt alla interna skämt. Men alla vagnarna var fint byggda.

Vilken vagn tyckte du var bäst?

– Helt klart samtyckesvagnen.

Sara Cozicic, 23 år, Södertälje

Sara Cozicic.

Har du varit på karnevalen tidigare?

– Nej, det här är första gången. Vi är ett stort studentgäng från Linköping som tillsammans med vår studentförening åkt ner hit med buss för att gå på Lundakarnevalen.

Vilken vagn tyckte du var bäst i år?

– Vagnen om samtyckeslagen, den kändes viktig.