Det stora badtestet

- in Lundagård testar
@Lundagård

För den som är fast i Lund över sommaren kan badmöjligheterna kännas få. Det är fel. Lundagårds testpanel har därför besökt och undersökt flera badplatser, för att ge dig den ultimata guiden.

Sjön Sjön

Foto: Claudio Gandra

Vid foten av Helsingkronas höghus finner vi teknologernas smultronställe. Som en grön oas i urban studentmiljö ligger sjön Sjön i hjärtat av LTH-området. På ena sidan av sjön finns ett trädäck som är perfekt för den som inte gillar att sola på barmark.

Temperatur i vattnet: 21 grader.

Lukt: Inte lika illa som förväntat, men med ett visst inslag av dy.

Smak: Även den är bättre än förväntat, men med en svårbestämd eftersmak. Kanske är det år av badande teknolognovischer som gett Sjön dess karaktäristiska bismak.

Sikt under vattnet: Usel. Uppskattningsvis 30 centimeters oklar sikt.

Ha i åtanke: Ha gärna skor på fötterna när du badar. Främst för att skydda dig mot oidentifierade föremål under ytan, men även för att den dyiga bottnen är bland det mest obehagliga Lundagårds testpanel någonsin satt fötterna i.

Bäst: Det centrala läget.

Sämst: Bottnen.

Tips: Enligt Lundagårds teknologkällor finns det eluttag på ön Ön som ligger mitt i sjön Sjön.

Ta dig hit: Sjön Sjön är omringad av busshållplatser. Det går även utmärkt att gå eller cykla hit från centrala Lund

 

Dalby stenbrott

Foto: Claudio Gandra

Mellan naturreservatet Knivsåsens boksskogar och kohagar sträcker det vackra stenbrottet ut sig. Med klart, grönblått vatten och goda hoppmöjligheter från de höga stenkanterna runt brottet, är det en populär badplats. Men under Lundagårds test var det i stort sett folktomt.

Temperatur i vattnet: 19 grader.

Lukt: Frisk.

Smak: Som kranvatten med inslag av sjö. Godare än vattnet i AF-borgen.

Sikt under vattnet: Väldigt god.

Ha i åtanke: Det är bitvis svårt att ta sig ner i både stenbrottet och vattnet. Det blir även djupt väldigt fort. Dalby stenbrott är inte ett kommunalt bad och bad sker därför på egen risk. Kommunen avråder från att hoppa från klipporna då olyckor tidigare har inträffat.

Bäst: Omgivningen

Sämst: Långt från Lund.

Tips: För den som vill bada i ett stenbrott, men inte pallar ta sig ända till Dalby, finns stenbrottet Billebjer på något närmare håll. Cirka 20 minuter med bil, 40 minuter på cykel.

Ta dig hit: Lättast är att köra, men det går även buss direkt från Lund c till Knivåsen. Bussen tar knappt 30 minuter, sedan är det cirka tio minuters promenad till stenbrottet.

Fontänen på universitetsplatsen

Foto: Claudio Gandra

Mitt i universitetslunds idylliska kärna finner vi denna pärla. Mellan det något fuktskadade Universitetshuset och renoveringsobjektet AF-borgen hittar vi oanade badmöjligheter. Vad Lundagård har kommit fram till finns inget direkt förbud mot att bada i fontänen. Däremot är det enligt Statens fastighetsverk, som förvaltar Lundagårdsparken, ”jätteolämpligt” att bada här. Detta bland annat med tanke på djur- och växtlivet i och kring fontänen.

Temperatur i vattnet: 18 grader.

Lukt: Ingen särskild.

Smak: Smakar kranvatten, men är spetsat av drunknade insekter.

Sikt under vattnet: Väldigt god.

Ha i åtanke: En juridiskt sett oklar badplats.

Bäst: Stadsmiljön och närheten till studentlivet.

Sämst: Grunt och svårt att hoppa över den fina planteringen för att nå vattnet.

Tips: Det här ett typexempel på en badplats som känns bättre i teorin än vad den är i praktiken.

Ta dig hit: Befinner du dig i centrala Lund är du antagligen inom gångavstånd.

 

Källbybadet

Foto: Claudio Gandra

Vid Klostergården i södra Lund finns badplatsen för dig som vill bada utomhus, men ändå inte riktigt vill ha någon naturupplevelse på köpet. När Lundagårds testpanel besökte badet var det tyvärr stängt. Källbybadet håller sina utomhusbassänger öppna från den 16 juni till den 19 augusti. Här finns även en beachvolleybollplan.

 

Lomma beach

Foto: Claudio Gandra

Utmed Öresunds svenska kust finner vi Lommas långa, finkorniga sandstrand. Utsikten bjuder på såväl Malmö som Danmark och ett nedlagt kärnkraftverk. I närheten finns ett stort utbud av restauranger och kaféer. Längs stranden finns även möjlighet till vind-, sup- och kitesurf.

Temperatur i vattnet: 19 grader.

Lukt: Tång och hav.

Smak: Salt med en fyllig eftersmak av tång. Vissa skulle kalla vattnet bräckt.

Sikt under vattnet: Lite grumlig, men ändå väldigt bra.

Ha i åtanke: Köerna mellan Lund och Lomma kan bli väldigt långa, och bussarna fylls snabbt. Att cykla är därför att föredra.

Bäst: Utsikten och den fina sanden.

Sämst: Tången och långgrundheten.

Ta dig hit: Kör, cykla eller ta bussen på 20 minuter mellan Lund c och Lomma bussterminal.

Lundagårds testpanel utförde testerna på eftermiddagen den 12 juni. Temperaturen var cirka 25 grader i luften och det var växlande molnighet.

Bildspel badtest