Kvinnor utsatta för trakasserier under nollning

- in Nyheter

Två kvinnor utsattes för sexuella trakasserier under nollningsaktiviteten Utedischo. Detta meddelade Teknologkåren (TLTH) på sin Facebooksida. Lunds tekniska högskola (LTH) påskyndar därför sitt arbete med kampanjen Det är inte okej för att uppmärksamma trakasserier vid universitetet.

Utedischot arrangerades den första september. Aktiviteten var den första stora festen i teknologernas nollning En äventyrlig nollning. Under kvällen larmade två kvinnliga studenter att de utsatts för sexuella trakasserier.
– Exakt vad som hände vet jag inte. Det rapporterades till sektionernas nollningsansvarige som i sin tur kontaktade oss, säger Maria Gunnarsson, ordförande för TLTH.

Simon Olsson, som studerar sin femte termin i nanovetenskap vid LTH, var på festen. Han upplevde att det var mycket folk men att stämningen var god. När han fick reda på att händelserna ägt rum blev han besviken.
– Det är tråkigt att sånt händer. Det kan förekomma mycket alkohol och det är lätt att folk tappar omdömet, säger han.

Vem eller vilka de misstänkta gärningsmännen är vet man inte. Men då Utedischot är en sluten fest för endast teknologstudenter vet man att de är studenter vid LTH.

Efter den aktuella helgen informerade kåren på sin Facebooksida om vad som hänt och vart utsatta kan vända sig.
– Vi ville markera från kårens och sektionernas sida att vi inte tolererar den här typen av beteende. Vi anser att det är bättre att gå ut med att det hänt än att det sprider sig ryktesvägen, säger Maria Gunnarsson.

Trots uppmaningar om att polisanmäla händelserna har någon sådan inte upprättats.
– Vi kan tyvärr inte göra det åt dem, men vi uppmanar till polisanmälan när sådant händer, säger hon.

Det var vanligt att tjejer blev påhoppade och tafsade på under nollningen och många tyckte det var obehagligt.

Enligt Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund, befann sig 3500 studenter på festen. Under den aktuella helgen upprättades två polisanmälningar för ofredande.
– Men ingen av dem är kopplade till LTH i adressväg. Ena skedde på Stortorget och den andra på Bytaregatan den andra september, säger Joakim Nyberg.

För att händelserna vid Utedischot inte skulle upprepas kontaktade kåren sitt vaktbolag och bad dem hålla extra koll under nollningen.
– Vi uppmanar även sektionerna att prata om sexuella trakasserier för att väcka eftertanke hos folk om deras agerande, säger Maria Gunnarsson.

LTH, tillsammans med TLTH, har sedan tidigare planerat att ha en kampanj emot trakasserier vid universitetet. På grund av händelserna under nollningen påskyndar man nu arbetet med att få igång kampanjen.
– Den heter Det är inte okej och är samma kampanj som vi körde för några år sedan. Den går ut på att vi sätter upp posters runt om på LTH med olika fall kopplade till trakasserier och diskriminering, säger Bodil Ryderheim, arbetsmiljösamordnare vid LTH.

Fallen bygger på verkliga händelser som skett på LTH.
– Det var vanligt att tjejer blev påhoppade och tafsade på under nollningen och många tyckte det var obehagligt, säger Bodil Ryderheim.

Kampanjen kommer dra igång först i början av 2019.
– Vi vet att det tar lång tid och jobbar så fort vi kan med det här, säger Bodil Ryderheim.