Trycket var högt. Erik Niva, en av Sveriges mest prisbelönta sportjournalister, gästade ett nästintill fullsatt Studentafton och engagerade åhörarna med tankar om hur man bland annat kan göra en samhällsanalys genom fotbollens glasögon.
Det har gått över fyra år sedan Studentafton anordnade en kväll där fotbollen fick stå i centrum. Då gästades Lund av VM-hjältarna från 1994. Den här gången riktas strålkastarna mot Erik Niva, känd som expertkommentator på Viasat och som en inflytelserik sportjournalist på Aftonbladet. Få har med sina texter och utläggningar gjort lika djupt intryck i den svenska folksjälen. Ganska tidigt förstår man att kvällen kommer att kretsa kring två frågor: Kan vi förstå samhället genom fotbollens glasögon? Hur ska supporterskapet hantera konflikten mellan vårt intellektuella tänkande och våra emotionella förehavanden.
– För mig är fotboll ett kulturfenomen i första hand och det viktigaste och största fenomen som finns i dag. Och om det inte skiner igenom i varje analys jag gör, är det ändå någon typ av röd tråd jag återvänder till. Vad säger det här om världen? På vilket sätt hjälper det mig att förstå de människor som bor där? Först i andra hand kommer själva sporten, säger Erik Niva.
Iklädd grå tröja och addidasskor, vilar ena benet över knät. Ibland vänder Erik Niva blicken mot publikhavet. Stora salen i AF-borgen är närmast fullsatt. Till synes är majoriteten män men även kvinnliga besökare skymtas bland åhörarskaran – de flesta i publiken är troligen fotbollsintresserade eller inbitna supportrar till ett lag.
Erik Niva håller själv på fotbollslaget Tottenham Hotspur och är medveten om supporterskapets hyckleri. Går det bra, struntar man i vart pengarna kommer ifrån.
– Fotbollstränaren Harry Redknapp sade en gång att om Saddam Hussein hade kommit och investerat hårt i en klubb, hade supportrarna ändå stått där på läktarna och skanderat ”There is only one Saddam”, säger Erik Niva och suckar medan publiken skrattar.
De senaste veckorna har den tyska tidningen Der Spiegel, i samarbete med Football Leaks, haft pågående publiceringar om världsfotbollen. Artiklarna har bland annat berört hur fotbollsklubbarna Manchester City och Paris Saint-Germain (PSG) på kort tid lycktas bli dominanta inom världsfotbollen och hur storklubbarna nyttjat exploateringen av unga afrikanska spelare. Även Cristiano Ronaldos våldtäktsanklagelser har uppdagats. Aftonens moderator Anders Bengtsson, chefredaktör på fotbollsmagasinet Offside, frågar om inte Erik Niva tröttar någon gång.
– Nästan varje dag. Någonstans upplever jag att den absoluta största utmaningen i mitt eget professionella förhållande till fotbollen är att inte bli cynisk. Men vid en övervägning tycker jag att fotbollen totalt sätt gör mer gott än ont. Då väger jag in gräsrotsrörelserna, lokalsamhället men även den absoluta eliten i den fotbollsimperalistiska ekonomiskt styrda toppen. Visst kan vi förstå väldigt mycket av vår värld genom att titta på giganter som PSG och Chelsea men det kräver en sån här dataläcka, som Der Spiegel har haft tillgång till, säger Erik Niva.
Hopplösheten och hjälplösheten kring fotbollens kommersialisering, oligarkernas makt, Fifas-korruption återkommer Erik Niva ofta till. Han, som många andra, stod i vägvalet att bara ge upp eller försöka göra situationen så bra som möjlig. Erik Niva valde att hitta ljusglimtarna och skriva inspirerande texter. Ett sätt var att börja skriva om hur fotbollen är samhällets bästa integrationsverktyg. För det nominerades han i år till det Stora journalistpriset.
Innan den klassiska frågestunden plockar Anders Bengtsson fram en av de fotbollströjor som hänger på den klädställning som placerats på scen. Det blir den danska landslagströjan. Nummer nio. Namn: Nadia Nadim.
– Det är en tröja som jag gärna pratar om. Hon började sitt liv som en av alla dessa afghaner som tvingats leva under talibanskt förtryck och som såg familjemedlemmar mördas. Sedan tar hon sig till Danmark och behöver bygga upp ett liv där. Nadia Nadim är inte bara en oerhört skicklig fotbollsspelare som tog Danmark hela vägen till EM-final. Hon har dessutom lyckats bygga upp en civil karriär, utbildat sig och blivit någon typ av färdig specialistläkare. Bara den historien och bara den livsbanan och det faktum att en människa lyckats göra så mycket är både hissnande och häpnadsväckande för en bekväm medelklass som en själv, säger Erik Niva.