Att bada eller inte bada
Efter vintern flödar vattnet åter i fontänen på Universitetsplatsen. Enligt Statens fastighetsverk, som förvaltar Lundagårdsparken, är det ”jätteolämpligt” att bada i fontänen. Lundagårds webbredaktör berättar om hur det tog flera dagar att få svar på frågan: Är det förbjudet att bada i Universitetsfontänen?
Det är onsdag en dag i juni förra året. Det är varmt, och vi redaktörer ska iväg och testa badplatser i Lund för Lundagårds sista artikel innan sommaren. Men först krävs lite efterforskningar. Jag ringer upp kommunens medborgarcenter.
– Hej, jag ringer från Tidningen Lundagård och skulle vilja veta om det är tillåtet att bada i Universitetsfontänen. Om det är olagligt helt enkelt.
– Alltså, om det finns ett förbud? Det är ju inget vi rekommenderar. Det finns inga sådana reningsanläggningar i fontänerna. Om det finns ett förbud kanske du egentligen ska fråga kommunens jurister.
Senare samma vecka är artikeln om Lunds badplatser snart klar. Men innan den är redo för publicering återstår detaljen: Är det förbjudet att bada i Universitetsfontänen? Ett skriftligt svar har inkommit från kommunens jurister. I mejlet framkommer att de inte känner till något sådant förbud mot att bada i kommunens fontäner. Däremot kan det eventuellt ses som förargelseväckande beteende eller störande av allmän ordning. Äntligen ett svar på frågan, om än lite vagt. Men längre ner i mejlet kommer besvikelsen:
”Vad gäller Universitetsfontänen så ligger den på mark som ägs av statens[sic]/statens fastighetsverk som får svara på vad som gäller där”
Dags att ringa vidare till nästa kontaktperson.
– Statens fastighetsverk hur kan jag hjälpa dig?
– Hej, jag skulle vilja veta hur ni ser på badande i fontänen som ni förvaltar på Universitetsplatsen. Finns det något förbud mot det?
– Vi kan väl säga att det är olämpligt. Det finns ju ett rikt växt och fågelliv i och kring fontänen som kan skadas. Sedan är den ju inte byggd för att bada i, avsatserna är hala och man kan halka.
– Det är olämpligt alltså?
– Ja, jätteolämpligt.
Tre dagar senare har vi alltså fått svar på vår fråga. Fram med badartikeln, i stycket om Universitetsfontänen lägg in texten ”Att tänka på: ”jätteolämpligt”, uppdatera och till slut publicera.