Frågan om återkallande av studieprestationer efter HP-fusk utreds
Antagningsnämnden vid Lunds universitet fattade under våren beslut om att återkalla antagningsbeslutet för de studenter som fuskat sig in på sina utbildningar, något Lundagård rapporterat om. Men frågan om studenternas redan godkända högskolebetyg ska stå kvar eller dras tillbaka har hängt i luften. Nu tillsätts en utredning.
Utredningen om fusk vid högskoleprovet (U 2018:07) som dåvarande minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, tillsatte fick nyligen ett tilläggsdirektiv. Utredningen ska nu se över om ett återkallat antagningsbeslut ska innebära att redan godkända högskolebetyg återkallas.
Frågan har tidigare varit oreglerad och det har varit oklart vem som ska avgöra saken. I Lundagård [nr 3 2019] efterfrågade Per Nilsén, ordförande för Antagningsnämnden vid Lunds universitet, därför en nationell bindande reglering. Inte minst för att säkerställa likabehandling mellan universiteten.
Minister för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S), håller med om att frågan måste regleras på ett tydligare sätt.
– Det besked jag fått är att lärosätena idag hanterar frågan olika. Det är efter önskan om tydligare vägledning från lärosätena som vi nu utreder frågan om studieprestationer, säger Matilda Ernkrans.
Utredningen lämnar sitt slutbetänkande i november. Enligt Matilda Ernkrans lär den inte påverka de sju studenter vid Lunds universitet som i mars fick sina antagningar återkallade eftersom lagstiftningen inte är retroaktiv.
Frågan är ännu upp till varje universitet att avgöra berättar Per Nilsén.
– I nuläget står dessa sju studenters studieprestationer kvar. Men frågan är inte Antagningsnämndens sak att hantera och vem den ligger på är inte fastställt. Förhoppningsvis kan utredningen bringa klarhet i frågan om studieprestationer, säger Per Nilsén.