I morgon vankas det sedvanlig folkfest i Stadsparken. På Siste april förväntas tiotusentals personer besöka parken, åtminstone om det är soligt väder. Så förbereder sig staden för vårens största fest.
Dagsfesten i Stadsparken har vuxit genom åren – enligt polisen besöker ungefär 30 000 personer parken någon gång under dagen beroende på vädret. Efter klagomål från Lundabor beslutade Lunds kommun 2011 att öronmärka pengar specifikt åt spontanfesten.
– Tidigare hade vi problem med allmän skadegörelse, urinering och nedskräpning, säger Lars Brobeck, parkintendent på Lunds kommun.
Delar av parken hägnas numera in, och vardagsrumsmöbler och glasflaskor är förbjudna. Städningen, som tidigare skötts av lokala idrottsföreningar, har lagts ut på entreprenad.
– Det var en för tuff miljö för tjejer och killar att städa i. Nu fungerar det mycket bättre. Det har gått från fyllefest till folkkär tillställning, säger Lars Brobeck.
Kommunen kommer att sätta upp vattenstationer och uppmanar besökare att dricka varannan vatten. Sjuksköterskor kommer att röra sig i parken och har en station där mindre behandlingar kan utföras. Polisen kommer att finnas i Stadsparken och i Botaniska trädgården. För att öka säkerheten införs hastighetsdämpande åtgärder på Ringvägen och Gyllenkroks allé.
– Vi jobbar för att det ska bli ett trevligt firande, och nyckeln till det är samverkan med de andra aktörerna, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.
Festligheterna är främst avsedda för universitetsstudenter och andra vuxna. I fjol skedde ett hundratal brott mot alkohollagen och enligt Joakim Nyberg häller polisen ut alkoholen för de som inte fyllt 20 år.
– De yngre vill vi inte ha där, säger han.
På sjukhuset är förhoppningen att parkbesökarna slipper hamna på akuten, men extra beredskap kommer att sättas in.
– Vi börjar få rutin på årliga återkommande evenemang, säger Carina Wahlgren, områdeschef för akutmottagningen i Lund.
De flesta skadorna som akuten tar hand om är alkohol- eller drogrelaterade, enligt Carina Wahlgren.
– Mycket folk på liten yta ökar risken för att något händer. Det kan handla om att ett slagsmål uppstår eller att någon mår dåligt av alkohol eller droger. Det kan också vara ortopediska skador, att man till exempel klättrat och trillat ned.
Även Studenthälsan ökar beredskapen och kommer att ha drop-in på mottagningen i Lund under dagarna efter firandet.
– Det pratas ofta om psykisk ohälsa och stress hos studenter, men alkoholens påverkan på måendet glöms ofta bort. Den som mår dåligt efter Valborgshelgen är välkommen på vår drop-in, säger Caroline Ivarsson, kurator och en av initiativtagarna till Studenthälsans drop-in.
”Berusade parkbesökare försökte kissa och sparka på fåglarna, och en försökte ta med sig andungar hem.”
Hannah Blücher, styrelseledamot i Djurens Rätt Lund, om djurens situation på Siste april 2018. Organisationen har medverkat i Stadsparken på Siste april sedan 2016.
Siste april i siffror
3 kilometer stängsel kommer kommunen att sätta upp i Stadsparken.
160 bajamajor och 14 urinoarer kommer att finnas tillgängliga för besökare i nöd.
50-ish änder i timmen eskorterade volontärer från Djurens Rätt bort från folkmassorna in till de inhägnade områdena i Stadsparken på Siste april förra året.
2-3 maj erbjuder Studenthälsan extrainsatta drop-in tider för de studenter som mår psykiskt dåligt på grund av sitt valborgsdrickande.