Stiftelsen Smålands Nation vill höja hyrorna med åtta procent i år. Sex till åtta hyresgäster har bestridit och fallet har gått till hyresnämnden. Den 12 september inleds en utredning där liknande hyresobjekt kommer att jämföras.
År 2017 höjdes hyrorna på Smålands Nation med 15 procent, år 2018 fem procent och år 2019 åtta procent. När Smålands Nations stiftelse meddelade om ytterligare hyreshöjningar i december förra året bestreds det av sex boende.
I bestridandena finner man bland annat vittnesmål om att 128 personer delar på fyra tvättmaskiner, mögel som inte går bort i duschen, samt värmeelement som inte har fungerat vintertid. ”Sov med dunjacka och var tvungen att köpa ett eget element” står det i en av de boendes bestridanden.
– Det är som en korridor på ett mentalsjukhus, säger en anonym hyresgäst som visar runt i sin korridor på Korpamoen, en av Smålands Nations fastigheter. Hyresgästen känner sju stycken som flyttat på grund av hyreshöjningarna.
– Framförallt de som bott här i tre till fem år har känt av skillnaden.
Själv ser personen fram emot att flytta ut.
– Min hyra har gått från ca 3600 kr till 4200 kr sen jag flyttade in för ett och ett halvt år sedan. Jag jobbar helg för att betala hyran och transport.
Hyresgästen är inte helt insatt i motivet bakom hyreshöjningarna, men tycker ändå att hyreshöjningarna känns som en överdrift. Personen berättar att elementen inte fungerar och att ventilationen på toaletterna är dålig, personen visar Lundagård sin gemensamma toalett.
– Det är kaos. Känn lukten.
På Smålands Nations Stiftelse ser man hyreshöjningarna som ett måste för att klara den svåra ekonomiska situationen och samtidigt rusta upp fastigheterna. 2017 hade stiftelsen ett resultat på minus 4.8 miljoner kronor och 2018 var resultatet minus 337 000 kronor.
– Vi har till och med varit tvungna att låna pengar till driften, utöver renoveringarna och tillskott. säger Anna Alsmark, sekreterare i styrelsen för Smålands Nations Stiftelse.
Hon menar att det är nödvändigt att ta ut hyreshöjningar.
– Fastigheterna är slitna och det är mycket som ska göras. Vi har varit tvungna att prioritera renoveringen av Dackegårdens fasad och räddningstjänstens krav på bland annat nya brandlarm. Därför har vi höjt hyrorna. Men detta har vi informerat hyresgästerna om, säger Anna Alsmark.
Sedan april i år renoveras fasaden på Dackegården. Mats Malmgren, byggjobbare som renoverar fasaden, menar att renovering är helt nödvändig.
– Hade fasaden inte plockats ner så hade den trillat ner själv, säger han.
Mats Malmgren berättar att teglet bitvis inte satt fast och att fasaden hade kunnat lossna. Han berättar att något liknande hände på Klostergården för många år sedan. Då trillade sju våningar.
– De gamla infästningarna hade lossnat, och det är samma sak som hänt här, säger han.
Anna Alsmark menar att det inte är helt lätt att sätta sig in i processen på grund av mycket facktermer. Trots det har endast sex av 242 boende protesterat mot hyreshöjningarna.
– Vi uppfattar det som att informationen om läget har gått fram. Det är ju liksom en pedagogisk uppgift, att förklara varför man gör vissa saker och inte andra, säger hon.
Hon menar också att boendets tillfälliga karaktär har inneburit att studenterna inte förstått situationen och att Smålands Nation därför under lång tid fattat kortsiktiga ekonomiska beslut.
– Det är även därför man kortsiktigt hållit nere hyrorna på Smålands Nation, och det straffar sig ju idag, säger hon och menar att de kortsiktiga besluten pågått i åtminstone 20 år.
Den 12 september inleds en utredning där bostäder med liknande standard som nationens ska jämföras för att se om de tagit ut oskäligt höga hyror.
– Vi kommer besöka bostäderna rent fysiskt. Så det är ett rätt omfattande projekt, säger Anna Alsmark.
Om det blir framtida hyreshöjningar på Smålands Nation kan Anna Alsmark i dagsläget inte svara på. Men hon håller möjligheterna öppna.
– Det är möjligt att det blir ytterligare höjningar. Att stabilisera ekonomin kommer säkert ta 10 år, säger hon.