Förbättrad interkulturell kompetens, forskningskvalitet och internationell samverkan är några tårtbitar av de mål som anges i en ny handlingsplan för internationalisering vid Lunds universitet. Lundagårds utbildningspolitiska bevakare Zakarias Dahlberg har sammanfattat planen.
Den 3 oktober fastställde Lunds universitets rektor en handlingsplan för internationalisering för åren 2019-2021. I planen får internationalisering betydelsen ”en avsiktlig process att integrera en internationell, interkulturell eller global dimension i syftet, innehållet och tillhandahållandet av eftergymnasial utbildning.” Det ska göras på ett som bidrar till samhället och ökar utbildningens och forskningens kvalitet.
Handlingsplanen har sin grund i universitetets strategiska plan för 2017-2026. Även delar av två utredningar har beaktats för planens fastställande. Planen anger att internationalisering bidrar till kunskapstillförseln, och värnar näringslivets innovationskraft och utveckling. Detta anses även stödja Agenda 2030, arbetet mot FN:s globala mål. Slutligen strävar universitetet mot att bidra till ett demokratiskt samhälle. Därför vill de ”stärka arbetet med internationaliseringen.” För att kunna göra det anger handlingsplanen en rad åtgärder som ska stödja främjande av internationalisering vid universitetet och förbättra dess attraktionskraft.
Åtgärderna är sorterade in under fyra generella mål för internationaliseringsarbetet:
- Studenterna ska utveckla sin internationella erfarenhet och interkulturella kompetens
- Forskningens kvalitet och nyttiggörande ska stärkas genom fördjupat internationellt samarbete
- Internationell samverkan ska fördjupas för att bidra till arbetet med de globala utmaningarna och Agenda 2030
- Anställda ska ha god internationell erfarenhet och interkulturell kompetens
Utav mängden mer konkreta mål har fyra av dem deadline 2019.
Lund universitet arbetar redan strategiskt för att främja samarbete med olika regioner. Arbetet stödjer handlingsplanens mål och kommer att fortsättas parallellt med densamma. Under 2019 kommer fokus ligga på samarbeten i Nord- och Latinamerika. 2020 kommer arbetet vara riktat mot Mellanöstern och Nordafrika och Europa, för att slutligen arbeta med Afrika söder om Sahara 2021. Sedan tidigare finns handlingsplaner för samarbetet med Storbritannien, Afrika och Asien. Internationella rådet kommer att uppfölja arbetet årligen.