Smakar jag noter av kryddpeppar eller choklad? De flesta studenter har nog inte reflekterat över vilka smaker de känner när de avnjuter ett glas vin. Lundagård har träffat föreningen som tar vinkultur på största allvar.
Det är en kall och höstig novemberkväll. Trots att mörkret lagt sig över Lund är stämningen på Grand Hotel lätt och avslappnad. Ett tjugotal något uppklädda studenter står och minglar med varsitt champagneglas i handen. I kväll ska Lunds Akademiska Vinsällskap (LAV) på en guidad visning av hotellets välrenommerade vinkällare.
En av kvällens deltagare är Filiph Jönzén. Han studerar ekonomi vid Lunds Universitet (LU).
– Det lät som ett annorlunda event, inte som det typiska studenteventet. Dessutom är jag intresserad av att lära mig mer om vin, säger han.
LAV grundades hösten 2016 av en grupp juriststudenter, men efter knappa två år lades föreningen ner. Anledningen var att den dåvarande ordföranden var orolig över att LAV inte levde upp till lagstiftningens krav på alkoholtillstånd eftersom eventen hölls bakom stängda dörrar. Men Kristin Einarsson, som har varit aktiv sedan föreningens start, gav inte upp. Hon gjorde redan följande år ett nytt försök att starta upp LAV.
– Det kändes synd att lägga ner föreningen. Det är bättre att göra om och göra rätt istället, säger Kristin Einarsson, ordförande i LAV.
Föreningen fick en ny styrelse och blev medlem i Akademiska Föreningen (AF), något som LAV är väldigt stolta över.
– Jag fick argumentera friskt för att vi inte fokuserar på själva alkoholdrickandet, utan på allt runtomkring. Det vill säga, vilket sorts vin dricker man till vad och varför, säger Kristin Einarsson.
Intresset för föreningen var över förväntan. Jakob Klasén, vice ordförande för LAV, berättar att de fick över hundra nya medlemmar på Hälsningsgillet.
En av de nya medlemmarna är Linus Dannberger som studerar ekonomi vill LU. Han berättar att han engagerat sig i föreningen för att få tips om vad man ska leta efter för att hitta ett bra vin.
– När man sitter på restauranger och kollar på vinlistan så vet man inte vad man ska beställa, utan det blir alltid husets, säger han.
Vi tar spiraltrappan ner och genom smala gångar beger vi oss djupt ner i Grand Hotels källare. Till slut är vi framme vid vinkällaren. Det är något magiskt över vinflaskorna staplade på rad – högt och lågt, på hyllor och i trädor med gamla, nötta etiketter. Luften är jordig och sval i rummet.
Deltagarna lyssnar förväntansfullt när sommeliern, Erik Bern, berättar om hotellets vinkällare som funnits sedan 1980-talet. Han förklarar att vinsamlingen är klassisk i den meningen att den nästan uteslutande är europeisk. Men den är även influerad av de olika sommelierna genom åren och deras smak.
Hur ett gott vin ska smaka går inte att säga, utan det är en personlig upplevelse menar Erik Bern. Det påverkas i hög grad av olika föreställningar om hur ett vin ska smaka.
LAV vill ge sina medlemmar möjlighet att lära sig om vilka faktorer som påverkar viner och deras smak. Exempelvis kan två olika viner komma från samma område, men ändå skilja sig i smak beroende på markförhållanden, druvsort och årstid.
– När man blir informerad om att det finns skillnader, så kan man helt plötsligt börja smaka skillnaderna också, berättar Jakob Klasén, vice ordförande i LAV.
Hur man identifierar olika noter i ett vin är svårt för den ovane, men LAV hoppas kunna ge sina medlemmar några handfasta tips som de kan använda i sin vardag.
– Ett tips är att tänka på färger. Blunda och dofta på vinet först och försök föreställa dig vilka färger som dyker upp. Om man tänker på färgen grön, så kanske vinet innehåller noter av grönt äpple till exempel, säger Jakob Klasén.
Att lära sig om vin har även en allmänbildande aspekt. Vin brukar beskrivas som en del av livets goda. Det har framställts i cirka 8 000 år och har en stark kulturell betydelse – exempelvis inom kristendomen som en viktig religiös symbol, men även som ett komplement till mat och gemytlighet.
– Bildning, inte bara utbildning, svarar Kristin Einarsson när jag frågar om vad som är bäst med föreningen.
Vi lämnar vinkällaren, beger oss upp för de långa trapporna, tillbaka till verkligheten och ut i kylan.