Arkitektprovet har varit en väg in på arkitektutbildningen sedan 1987. I år ställs provet för första gången in till följd av coronapandemin, då det inte går att kvalitetssäkra ett prov på distans.
Inför höstterminen 2019 sökte totalt 2026 till Lunds universitets arkitektutbildning, som erbjuder cirka 100 platser. Utbildningen ges även vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Chalmers Tekniska Högskola och Umeå universitet. Bland samtliga lärosäten är konkurrensen om platserna hård, vilket resulterar i att antagningspoängen för både gymnasiebetyg och högskoleprov är höga.
En alternativ väg in på utbildningen är via det så kallade Arkitektprovet, som funnits sedan år 1987 och utgör en tredjedel av antagningsurvalet. Provet består först av en hemuppgift följt av ett prov som görs på plats vid lärosätena. På grund av covid-19 och Folkhälsomyndighetens rekommendationer ställs årets arkitektprov nu in, för första gången sedan det inrättades. Beslutet motiveras av det inte finns förutsättningar för att genomföra den senare provomgången på ett rättssäkert sätt som uppfyller de krav på lika villkor som krävs för antagningsförfarandet, enligt uppgifter från Arkitektprovets hemsida. Annika Mårtensson är prodekan vid LTH och menar att beslutet var oundvikligt.
– Man hade börjat fundera på hur man kunde göra provet om man inte kunde resa eller vara på campus, men man kom fram till att om man skulle kunna göra provet på ett kvalitetssäkrat sätt så måste de som ansöker komma hit.
Hur har reaktionerna varit?
– Jag har inte fått reaktioner direkt till mig, men jag har förstått att det kommit reaktioner från de som tänkt söka. Många har lagt ner energi på att förbereda sig på att söka. Det är ytterst tråkigt för individerna, men vi ansåg det som det bästa, säger Annika Mårtensson.
Albert Wischer läser sin sjätte termin vid arkitektutbildningen i Lund, och tycker att beslutet om att ställa in arkitektprovet är tråkigt.
– Det är jättesorgligt. Hade det inte varit för den hade jag inte varit där jag är just nu. Jag hade inte betygen för att komma in. Just när det gäller en kreativ utbildning kan jag tycka att den kreativa vägen att ta sig in är den viktigaste, att man testar det som utbildningen kommer att handla om.
Inlämning av arkitektprovets hemuppgift öppnade den 17 februari 2020 och hade som sista inlämningsdag 15 april. Enligt uppgifter från Arkitektprovets hemsida kommer prov som redan hunnit skickas in inte att bedömas eller sparas inför framtida provomgångar. Lärosätena erbjuder de som skickat in hemuppgiften att få den returnerad med post, alternativt hämta vid det berörda lärosätet mellan den 14-25 september 2020. Beslutet om det inställda Arkitektprovet har fattats av rektorerna på de berörda lärosätena och går inte att överklaga.