Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribenternas egna.
För att minska trycket på vården så mycket som möjligt borde arbetarna själva få bedöma om verksamheten på deras arbetsplatser är nödvändig och samhällsviktig, om inte så borde de stängas med full lön för arbetarna. Företag som försöker sabotera detta arbete borde nationaliseras under arbetarkontroll. Det enda sättet att rädda så många liv som möjligt, är ett socialistiskt svar på krisen, skriver Marxistiska studenterna i sin slutreplik.
Sverige har nu mer än dubbelt så många dödsfall per miljoner invånare från covid-19 som Danmark, nästan sex gånger fler än Norge – och sju gånger fler än Finland. Det råder akut brist på skyddsutrustning. Den katastrof vi skrev om håller på att förverkligas framför våra ögon.
I en replik på vår debattartikel påstår de borgerliga studentorganisationerna att privata företag kan sköta det som drivs i offentlig regi både billigare och effektivare. Så låt oss gå igenom några exempel på fall där den “fria marknaden” har visat sin överlägsenhet. Förra året hade Apotekstjänst AB ansvaret för försörjningen av sjukvårdsmaterial till fem regioner. I oktober 2019 fick 480 operationer ställas in på grund av att Apotekstjänst inte hade levererat material. I Stockholm gav den borgerliga majoriteten i landstinget sin välsignelse till Skanska att bygga världens dyraste och sannolikt också mest korrupta sjukhus för 65 miljarder kronor: Nya Karolinska. En verklig framgång! Nu passar även en av den svenska statens största leverantörer av hygien- och städprodukter på att tiofaldiga priset på livsviktiga produkter. Är det detta som menas med “välfärd i ordets rätta bemärkelse”?
Ropar de borgerliga partierna efter avregleringar och privatiseringar för att låta marknaden ta över ansvaret? Tror de att deras polare på Attendo, Capio och Kry ska lösa situationen? Nej, för till och med de vet att de privata företagen inte kan göra något annat än att plundra den svenska välfärden på skattepengar. Till och med Moderaterna kräver att regeringen återinför det statliga beredskapslagret för sjukvårdsmaterial – som de själv avskaffade. Detta är en slående dom på marknadens misslyckande.
De borgerliga studenterna skriver också att “dessa människor [läs kapitalister] har gjort enorma uppoffringar för att hjälpa samhället i den pågående krisen” och listar företag som bistår med sprit, ansiktsmasker och ventilatorer. Sanningen är att initiativen till dessa åtgärder har oftast kommit underifrån från arbetarna. Fordonstillverkarna Scania och Volvokoncernen stängde sina fabriker och permitterade tusentals anställda. Men de permitterade Volvo-arbetarna på Tuvefabriken tog fram en prototyp för ett skyddsvisir som de sen började tillverka storskaligt helt utan ersättning. Frivilliga Scania-arbetare hjälper också sjukvården med logistik och transport av material. Problemet är bara att detta inte ens omfattar en bråkdel av företagens totala verksamhet. För att åtgärda bristen på skyddsutrustningen skulle det krävas en fullständig omställning av hela industrin, som marknaden inte är förmögen att genomföra.
Däremot har företagen enligt en beräkning av Nordea 28 mars totalt utlovats 635 miljarder kronor av regeringen, utan motprestation. En verkligt stor uppoffring från företagen, som vi förstår att ägarna till exempelvis Volvo – som samtidigt ger 10 miljarder kronor till sina aktieägare – verkligen måste vara besvärade av! Till välfärden hade regeringen däremot inte mer än 23 miljarder, högt räknat, att erbjuda, varav det mesta kommer att försvinna i minskade skatteintäkter, minskade intäkter från kollektivtrafik, med mera. Av någon anledning verkar det under kapitalismen alltid finnas pengar till att rädda kapitalisternas vinster – men aldrig människoliv.
Samtidigt behöver arbetare resa med kollektivtrafik till sina arbetsplatser där det är trångt och där de jobbar i nära kontakt med andra människor. Facken vittnar om hur chefer är ovilliga att vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder och förse de anställda med skyddsutrustning. Tydligen gäller regeringens och Folkhälsomyndighetens alla rekommendationer på social distansering på alla platser förutom på arbetsplatserna! Det står klart att kapitalisterna ställer sina vinster före arbetares säkerhet.
Det är inte IKEA och Elon Musk som gör de “enorma uppoffringarna” i den pågående krisen. De som gör de verkliga uppoffringarna är arbetarna inom vården och omsorgen i frontlinjen av krisen. Det är arbetarna i städning, dagligvaruhandeln, leveransen och andra delar tjänstesektorn som nu gör enorma uppoffringar för att hålla samhället igång. Hundratals lokala initiativ har startats av vanligt folk för att ge nödvändigt stöd till personer i riskgrupper, och för att tillverka handsprit och visir åt sjukvården och omsorgen. Dessa gräsrotsinitiativ har demonstrerat enorm kreativitet och uppfinningsrikedom. Arbetarna har visat sig vara de enda som är verkligen intresserade av att stoppa smittspridningen och rädda liv.
I vården och omsorgen borde arbetarna själva bestämma vilka skyddskrav som ska gälla. För att åtgärda bristen på skyddsutrustning borde arbetsplatskommittéer upprättas inom industrierna som kan samordna med vårdarbetare vad som ska produceras. För att minska trycket på vården så mycket som möjligt borde arbetarna själva få bedöma om verksamheten på deras arbetsplatser är nödvändig och samhällsviktig, om inte så borde de stängas med full lön för arbetarna. Företag som försöker sabotera detta arbete borde nationaliseras under arbetarkontroll. Det enda sättet att rädda så många liv som möjligt, är ett socialistiskt svar på krisen.
Marxistiska studenterna
Läs mer:
Covid-19 är ett nödläge – kapitalismen en katastrof
Replik: Kapitalismen är lika moralisk som människorna som frodas i den