Lunds universitet (LU) är beredda på att bedriva distansundervisning även i höst, säger rektor Torbjörn von Schantz till Ekot. Lundagård har pratat med tre studenter vid LU med anledning av uttalandet, och om vad de tycker om distansundervisningen så långt.
Coronavirusets spridning och samhällseffekter förväntas pågå under en tid framöver. Hur lång tid är dock omöjligt att säga.
Nio veckor efter omställningen till distansundervisning vid svenska högskolor och universitet, meddelas i Ekot att en rad universitet och högskolor har beredskap, eller planerar, att bedriva distansundervisning även till hösten.
Vid Lunds universitet kommer undervisningen antingen att ske på distans, eller gå tillbaka till vanlig undervisning.
– Min personliga gissning är att det kommer bli distansundervisning i höst, säger rektor Torbjörn von Schantz till Ekot.
Hur studenterna påverkas av distansundervisningen beror på vilket typ av utbildning man går. Sammantaget verkar de studenter som Lundagård har talat med sakna den vardagliga interaktionen med sina kurskamrater. Samtidigt anser de att undervisningen fungerar bra under omständigheterna.
Friedrike Hillenbrand kommer från Tyskland och studerar fjärde terminen på sin kandidatutbildning i International business vid Lunds universitet. Hon ska vara i Sverige till och med 2021, men hade planerat att åka på utbyte i London till hösten. I dagsläget vet hon inte om det blir av.
– Vi är lyckligt lottade i Sverige som inte har stängt ner. Men vi måste lita på att regeringen gör rätt val och att vi kan ta oss ur det här så snart som möjligt, och göra det bästa av situationen, säger hon.
Vad beträffar själva undervisningen tycker hon att det fungerar bra.
– Zoom gör att det fungerar ganska smidigt. Men det är klart att mötet med människor blir annorlunda när man inte vistas i samma rum.
Benjamin Bobeck studerar fjärde terminen på Psykologprogrammet vid LU. Han tycker att distansundervisningen fungerar förvånansvärt bra, men att den är tråkigare än den vanliga undervisningen.
– Att inte ha möjlighet att träffa sina vänner påverkar motivationen. Det är inte samma rutiner nu. Man är mer i hemmet och jag har inte hunnit anpassa mig till det riktigt, säger han.
Han ser inte särskilt ljust på fortsatt distansundervisning till hösten.
– Det känns deppigt, tycker jag. Eftersom det sociala försvinner.
Egil Borg Bromée satt som vice ordförande vid Medicinska föreningen åren 2017 till 2018. Han studerar för nuvarande nionde terminen på Läkarprogrammet vid LU och tycker även han att omställningen fungerar väl.
– Vi har undervisning på Zoom någon gång i veckan. Tre dagar i veckan är jag ute på klinik eller verksamhet. De momenten funkar precis som innan och har inte påverkats någonting, säger han.
Han förstår att LU behöver ha beredskap för att bedriva distansundervisning även till hösten.
– Det är tråkigt om det ska behöva vara under lång tid, för det är inte riktigt samma sak, men det skulle ju fungera.