Sedan år 1974 har Lunds studentsångares första maj-konsert livesänts i TV. Innan dess sändes den i radio från och med år 1927. I år visades en förinspelad konsert från Akademiska Föreningens tak.
Klockan närmar sig 18.15, projektorn är uppriggad för att visa sändningen på salens stora vägg. Christian Schultze ställer sig upp för att säga några ord.
– Jag är så stolt och glad att vi gjorde detta! De som är med på taket är ni som är med i den aktiva kören, jag tycker det är så strongt. Jag är otroligt glad att jag får leda denna kör, säger han.
I Magle Konserthus stora sal – körens hem sedan tio år – har en del av medlemmarna samlats för att se sändningen tillsammans. Stämningen är uppsluppen. De flesta av körens sångare är uppklädda och har studentmössan på dagen till ära.
Under dagen har det trots allt blivit en del sång, då de sjungit dubbelkvartetter utanför vårdboenden i Lund.
– Vi sjöng fortfarande även om det var annorlunda. Det har varit positivt att studera in sångerna mer ordentligt och kunna göra fler detaljer vilket är svårt när det är den stora kören, säger körledaren Christian Schultze.
Sveriges television har filmat kören och miljön kring Lundagård ur olika vinklar. Magnoliaträden blommar och universitetsbyggnaden badar i sol. Christian Schultze har varit körens ledare sedan januari i år och berättar att inspelningen på taket blev något av en utmaning.
– Det var betydligt svårare än vi trodde eftersom vi stod så pass utspridda och att det blåste, säger han.
I vanliga fall brukar även tidigare körmedlemmar medverka under konserten. På grund av coronaviruset var de dock inte med i år, eftersom de äldre medlemmarna tillhör en riskgrupp.
– En del är väldigt gamla. Förra året var en 100-åring med, säger körens sekreterare Andreas Thersthol.
I den aktiva kören, det vill säga de som sjunger på konserter, är den övre åldersgränsen 52 år. Är man äldre kan man dock få dispens av dirigenten.
– Vi har ett par som är över 50, men majoriteten är runt 30 år, berättar Andreas Thersthol.
En av körens yngsta medlemmar är 21-årige David Olesen. Förra året var första gången han sjöng in våren tillsammans med LSS. I år såg det annorlunda ut.
– Det var häftigt med hemlig inspelning och så, men förra året var det helt nytt och jättehäftigt att det var så mycket folk. Förra året var det mer avslappnat och inte lika mycket repetitioner. Som ny får man öva mycket själv hemma. De som var nya i år har fått mer reptid, säger han.
Kören har fått anpassa sina repetitioner efter rådande rekommendationer, vilket bland annat inneburit att de varit färre på plats. I vanliga fall står de nära varandra för att bäst kunna höra; nu har de varit tvungna att vara mer utspridda. För flera i kören har den senaste tiden präglats av isolering till följd av universitetsstudier på distans. Därför har körens repetitioner på tisdagar betytt mycket i termer av gemenskap och samhörighet.
– Det har varit en livlina för många, tror jag. Att det finns någon liten rutin som man kan ägna sig åt, säger körledaren Christian Schultze.
Kören har funnits sedan hösten 1831 och är en av Sveriges äldsta aktiva manskörer. Nyligen publicerade SVT Play dokumentärfilmen “Flickan, flaskan och fosterlandet – om Lunds Studentsångare”. I den riktas viss kritik mot kören. Filmskaparen problematiserar faktumet att endast män tillåtits vara medlemmar, och ställer frågor om bland annat traditionella maskulinitetsnormer. Kören har valt att inte kommentera innehållet i filmen, men understryker att åsikterna som framförs är filmproducentens egna.
Magne Tordengren har sjungit i kören i sex år och är marknadsföringsansvarig för LSS. Han berättar att coronapandemin lett till många inställda projekt.
– Vi hade vår senaste konsert i mars med Malmö symfoniorkester. Det var precis när restriktionerna började införas, så det var väldigt lite publik, säger han.
Alla inställda konserter har däremot gjort att de helt kunnat fokusera på första maj-sångerna.
– Ingen dirigent har någonsin brytt sig om att lägga tid på det här, eftersom man förväntas kunna vårsångerna. Det här är första året vi faktiskt har repat på det, säger Magne Tordengren.
Kören beskriver upplevelsen som rolig, men att vädret var kallt och blåsigt.
– För att få livesändningskänslan spelade vi faktiskt in allting i ett sjok, det var spännande, säger Andreas Thersthol.
Reaktionerna efter sändningen på första maj har varit många och positiva. Mejl och vykort har strömmat in och vittnar om att vårkonserten kanske var ännu mer angelägen och viktig i år.
– De skriver att “just i år var det precis det här vi behövde”, säger Christian Schultze.