Kritik mot Lupef efter diskriminerande snapsvisor

- in Nyheter
@Lundagård

Efter klagomål om att diskriminerande snapsvisor sjungits inom föreningen Lupef:s verksamhet, valde styrelsen att låta två personer att lämna sina utskottsuppdrag. Lupef har nu inlett ett omfattande arbete för att revidera föreningens jämlikhetspolicy, menar ordförande Malin Ridström.

Artikeln har tillfogats en rättelse.*

Under våren har medlemmar i Lunds universitets Politiska och Ekonomiska Förening (Lupef) sjungit diskriminerande snapsvisor på ett flertal evenemang. 

Isabella Mansour, tidigare aktiv inom Lupef, valde i september att rikta klagomål gentemot föreningen efter att ha kommit över de två snapsvisor det rör sig om, som hon reagerade på var rasistiska. Efter klagomålet, gick Lupef den 18 september ut på sin officiella Facebook-sida och tillkännagav att “några av föreningens medlemmar har sjungit visor med innehåll som strider mot LUPEF:s jämlikhetspolicy på tillställningar där LUPEF-medlemmar deltagit.” Föreningen har i dagsläget ca 600 medlemmar, och är anslutna till Akademiska Föreningen. 

Den ena visan ska ha skrivits som en satir på Donald Trumps retorik kring coronapandemin, och ska ha varit diskriminerande mot asiater. Enligt flera källor till Lundagård har visan sjungits av styrelsemedlemmar under privata evenemang. Malin Ridström, ordförande för Lupef, menar att styrelsen därför inte valt att gå vidare med klagomålen kring den snapsvisan.

–  Vi i styrelsen kan inte ta ansvar för vad som händer på privata tillställningar, vi kan inte börja leka polis, säger hon till Lundagård.

Isabella Mansour menar att styrelsen har formulerat avgränsningen till sin egen fördel.

– Vilka är de att bestämma när det är privat eller inte? Om en VD på ett företag skulle göra black face på privat tid, skulle inte det påverka hans arbete om det kom ut offentligt? De [styrelsen, reds anm.] väljer att säga att det är privata evenemang, men det är fortfarande någon som blir sårad. Det som händer i privata rum skadar också, säger Isabella Mansour. 

Visan ska ha givit upphov till önskemål om styrelsen avgång. Malin Ridström menar dock att detta önskemål stöds av en minoritet av föreningens medlemmar, och att en avgång inte skulle vara en konstruktiv lösning.

Den andra visan har framförts på ett evenemang exklusivt för ett av föreningens utskott. Facebookevenemanget, där visan har publicerats, har länkats till i föreningens officiella Facebook-kanal. Enligt Malin Ridström har Lupef inte stått som arrangör för evenemanget där visan sjungits. 

Snapsvisan ska ha skrivits som en politisk satir och anspelar på EU:s hantering av flyktingkrisen, och innehåller rader som: 

“All my migrants gather round her

Gummiflotte, stranger to blue water

(…) Misty taste of mustard, teargas in my eyes”.

Isabella Mansour var inte själv med på eventet där visan sjungits, utan kom över den först fyra månader senare, efter att en vän visat den för henne.

– Jag grät flera gånger när jag läste visan, min pappa har varit på flykt, säger hon. 

Lundagård har frågat Malin Ridström vad hon tycker om visan.

– Jag vet inte om jag har tolkningsföreträdet för att kunna uttala mig om den är kränkande eller inte, säger hon.

– Vi i styrelsen har inte sagt att vi anser att visan är rasistisk, utan att den bryter mot vår jämlikhetspolicy i den mån att den målar upp en särskild folkgrupp, säger Malin Ridström. 

Enligt Malin Ridström har de två personerna som skrev visan blivit avstängda från att medverka i utskottet där de varit aktiva, men får fortsatt vara aktiva inom Lupef. Hon menar att föreningen nu kommer att uppdatera sin jämlikhetspolicy, och utbilda medlemmar i föreningens syn på likabehandling. Därtill har Lupef skickat ut en enkät till samtliga medlemmar för att utvärdera jämlikheten i föreningen.

– Lupef har vidtagit åtgärder av en konstruktiv karaktär som har att göra med att förändra ett klimat i hela föreningen, som vi vill ska bli mer inkluderande, säger Klara Gustafsson, kommunikationsansvarig. 

Under onsdagen meddelade Utrikespolitiska Förening i Lund (Upf) att de bryter samarbetet med Lunds universitets Politiska och Ekonomiska Förening (Lupef). 

Upf:s ordförande Soha Kadhim menar att Upf och Lupef delar målgrupp till stor del och har en lång historia av samarbeten kring olika projekt. Hon bekräftar att Upf tillfälligt valt att avsluta samarbetet med Lupef. “Det har kommit till vår kännedom att visor som diskriminerar specifika etniska grupper har sjungits på deras interna event. Vi anser att deras åtgärder varken varit tillräckliga eller transparenta, vilket är grunden till vårt beslut. Vidare har vi nolltolerans mot diskriminering och förväntar oss därmed detsamma av de vi väljer att samarbeta med.” skriver Soha Kadhim i ett mejl till Lundagård. 

Lundagård har varit i kontakt med författarna till visan. De menar att den inte skrevs med Lupef-evenemanget i åtanke, utan att visan var riktad som en kritik mot EU-politiker som inte gör tillräckligt i migrationspolitiken.

– Låten var inte från början avsedd för det här sammanhanget, utan den skrevs i en politisk kontext. Vi ville rikta udden mot EU-politiker som vi ansåg inte gör tillräckligt för flyktingars lagliga vägar in i Europa. Sen kom den att sjungas väldigt spontant vid det här tillfället. Vi borde ha tänkt till en extra gång, om huruvida den var lämplig att sjunga i detta sammanhang. Vi skäms över och ångrar att vi sjöng den, och tycker att det är bra och viktigt att det görs något åt den strukturella rasismen och diskrimineringen i studentlivet, säger visförfattarna.

Lundagård har valt att inte publicera visan i sin helhet utöver visans första vers och refräng, för kontext: 

“Almost heaven, Mellanöstern

Kurds in mountains, Eufrat River

Life is old here, older than the trees

Now there’s only bombshells, gotta get to Greece

Legal roads, take me home

To the place, I belong

Fort Europa

Migrant Mama

Take me home, legal roads”

 

 

*I en tidigare version av artikeln stod att de två medlemmarna fick avgå från sina poster, vilket inte är helt sanningsenligt. Rätt är att personerna har fått lämna sina uppdrag inom det utskott de varit verksamma inom.