Kapplöpningen mellan universitetsstäderna fortsätter. Nu delar Lunds universitet ut 2 miljoner till nationerna. “Uppsala hann ta beslut snabbare”, säger Tim Ekberg.
Under våren vittnade flera av Lunds nationer om svåra ekonomiska bekymmer till följd av coronapandemin, något Lundagård tidigare rapporterat om. Nu skänker universitetet två miljoner kronor i ett krispaket till Lunds 13 nationer. Varje nation, inklusive Smålands, får ett basbelopp på 50 000 kronor. Återstoden av pengarna fördelas efter varje nations behov.
Av Lunds 13 nationer ingår alla utom Smålands nation i Kuratorskollegiet (KK), vilket beror på att nationen har en uttalad politisk hållning. Trots att Smålands inte är anslutna till KK har universitetet valt att låta Smålands nation ta del av stödet.
Formellt fattades beslutet under rektorssammanträdet torsdagen den 27 augusti. Därefter har bollen legat hos Kuratorskollegiet, som senast den 1 oktober ska återrapportera hur resten av stödet ska fördelas.
I skrivande stund har KK antagit ett förslag på hur stödet ska fördelas, men har ännu inte skickat det till universitetsledningen, som måste godkänna stödet innan det träder i kraft. Ansvariga för det kommande förslaget är Augusta Manninger, ordförande KK, och Mårten Augustsson, vice ordförande.
– Nationerna har drabbats olika hårt av restriktionerna i samband med pandemin, och man har börjat från olika ekonomiska utgångspunkter. Fördelningen som vi har kommit fram till tar hänsyn till det, säger Augusta Manninger.
Under våren blev Tim Ekberg, planeringschef vid Lunds universitet, och universitetsledningen varse om nationernas svåra ekonomi, som då började inventera sina tillgångar. Enligt honom är stödet unikt.
– Tidigare har vi gett pengar till kårerna om de kommit med önskemål om enskilda satsningar. Det är första gången vi ger stöd till nationerna, och framför allt första gången vi ger ett så stort stöd.
Rivalen Uppsala universitet beslutade redan den 16 juni att hjälpa stadens nationer, med samma summa pengar.
– Självklart kan ju inte Lund vara sämre än Uppsala, säger Tim Ekberg och fortsätter:
– Uppsala hann ta beslut snabbare, och det påverkade nivån på vårt stöd. Men givetvis lyssnade vi även på Lus (Lunds universitets studentkårer) när beslutet fattades, säger han.
Beslutet om stödet var väntat, och Ella Sjöbeck, vice ordförande för Lunds universitets studentkårer, uttrycker tacksamhet för beslutet.
– Lunds rykte som studentstad är en viktig faktor till att studenter väljer att plugga just här, säger hon.
På Kuratorskollegiets möten har nationernas kuratorer diskuterat hur stödet ska fördelas.
– Viktigast är att alla nationer överlever, säger Augusta Manninger.
– Första september började diskussionen, kort efter beskedet om stöd från universitetet. Nationerna fick beskriva hur deras behov såg ut. 7 september var även Smålands nation med i samtalen. Utifrån underlagen gjordes en vettig uppdelning, säger Mårten Augustsson.
Den 21 september tog Kuratorskollegiet beslutet om vilket förslag som skulle läggas fram till universitetet. Smålands har ingen rösträtt i Kuratorskollegiet, men var inbjudna till diskussion om fördelningen med Kuratorskollegiets medlemmar och var väl informerade om uppdelningen.
Skulle ni säga att det har funnits en samsyn från nationerna kring hur man ska göra det här?
– Det har funnits en otroligt bra samarbetsvilja, även när vi har haft lite olika förslag. Alla har ungefär samma grundsyn för hur vi ska tänka, säger Augusta Manninger.
Det finns inga lagliga hinder i att universitetet tar av det statliga stödet för att stötta den ”studiesocial verksamhet”, som nationerna bedriver. Ändå har universitetet valt att ta av andra tillgångar.
Från rektorns fonder tas totalt 1 mnkr kr till ändamålet varav 300 tkr från Stiftelsen Lunds stads jubileumsfond och 200 tkr från Stiftelsen Emanuels Wahlbergs fond. Därutöver används 1,2 mnkr från Akademihemman.
– Vi har en egen fond, Akademihemman, som genererar en viss vinst varje år, som vi tog ifrån. Då slipper vi använda utbildningspengarna, drygt två miljarder kronor som årligen betalas ut från staten, säger Tim Ekberg.
Han upplever att stödet har landat i god jord.
– Jag tror att dom flesta är oerhört tacksamma, och det är så sällan jag får den typen av återkoppling. Det är mest bara gnäll att man inte fick det man ville ha, säger Tim Ekberg.
KK menar att nationerna är väldigt tacksamma för stödet, men medger också att det i dagens läge är svårt att veta om två miljoner kommer att räcka.
– Det är svårt att veta nu hur länge situationen kommer fortgå och hur mycket stöd som kommer behövas, säger Augusta Manninger.
Tror ni att det finns nationer som kommer att vara i behov av ytterligare externt stöd?
– Alla är i behov av att alltihop kommer igång igen. Att man får en så vanlig termin som möjligt där det kommer studenter och besökare till nationen, säger Augusta Manninger.
– Och i de kvantiteter som har kommit tidigare. För även om alla nationer har öppnat så går det inte att ha samma mängd besökare och därmed inte samma intäkter som tidigare, tillägger Mårten Augustsson.