Lundastudenter om coronarestriktionerna i Paris

- in Corona, Internationellt

Utegångsförbud, krav på munskydd och tekniskt haveri. Hur påverkar de franska coronarestriktionerna Lundastudenter på utbyte i Paris? 

Sara Eklund är 24 år gammal och kom till Paris den 2 september för en utbytestermin vid Paris 4 som är en avdelning vid Sorbonne. Under hennes tid i Paris har Frankrikes coronarestriktioner förändrats och blivit strängare.

Det har kommit en eller flera nya restriktioner varje vecka, säger hon.

Undervisningen vid universitetet bedrivs ungefär som vanligt. Klasserna är dock uppdelade i två, och beroende på vilka siffror man har på sitt student-id, ska man gå i skolan på jämn eller ojämn vecka.

– När man kommer till universitetet måste man egentligen identifiera sig, men vakterna brydde sig om det här i ungefär fem minuter efter att det infördes. De flesta kommer och går som de vill, säger Sara Eklund, som själv är noga med att följa de instruktioner hon får.

– Om någon säger åt mig att gå i skolan varannan vecka, så följer jag det, säger hon.

Att ställa om till digital undervisning verkar inte vara aktuellt vid Sara Eklunds nuvarande universitet.

– Jag hade en lärare i tyska, som är runt trettio och lite hipp. Han försökte ha en Zoomföreläsning med halva klassen i klassrummet och den andra halvan hemma, och det funkade bara inte, säger hon.

Hon berättar att en annan föreläsare har skickat ut Powerpoint-presentationer och en ljudfil, där han säger till när eleverna ska byta ”slide”.

– De kämpar på, säger hon.

Majoriteten av Sara Eklunds föreläsare vill inte ställa om till digital undervisning.

– De flesta kommer fortsätta som vanligt tills någon drar dem därifrån, säger hon.

Även det sociala livet påverkas av de strikta coronarestriktionerna. Paris har utegångsförbud mellan klockan 21 och 06, och om man inte följer det riskerar man böter på 135 euro.

– Igår kväll var jag ute och åt middag med en vän och strax innan nio var det fullt av människor på stan, som drack ett glas vin eller stod i kö för att betala. Själv fick jag småjogga hem för att hinna i tid, säger hon.

Sara Eklund har inte träffat någon som har åkt fast, men hon såg en äldre man bli stoppad för att han inte bar munskydd.

– Då tog polisen fram en kortläsare och så fick han betala böter på plats.

Hon beskriver att människor överlag tar ganska lätt på att använda munskydd.

– Folk drar ner den för att ta en cigg, dricka ett glas vin eller äta lunch. Jag har sett många som drar ner den för att prata i telefon.

Hjalmar Held är 22 år och gör praktik på en aktiemäklarfirma i Paris sedan drygt ett år tillbaka. Han studerar industriell ekonomi vid Lunds universitet, men tog ett friår för att läsa franska och blev kvar då han hittade en praktikplats.

Jag jobbar på kontoret, och det är ett ganska litet kontor. Jag vet större företag som måste ha mask på sig åtta timmar om dagen, säger han. 

Han upplever att Paris är en helt annorlunda stad nu efter utegångsförbudet.

– Paris är en stad som vaknar väldigt sent. Den blir ljusare när det är mörkt ute eftersom alla barer och restauranger är öppna, men nu känns det nästan som att vara i Sverige, säger han. 

Hjalmar Held bor ensam i en lägenhet i 19 arrondissementet. Hans sociala liv har förändrats drastiskt, då han inte hinner träffa vänner och bekanta på vardagarna.

Att stänga klockan 21 i Paris är inte samma sak som att stänga klockan 21 i Sverige. Här börjar man jobba vid 10, kommer hem från jobbet vid åtta, sätter sig och äter klockan nio och är ute till elva, tolv. Alla gör det, även gifta par i medelåldern. Det är inte bara 22-åringar, säger han. 

Sara Eklund är 24 år och på en utbytestermin vid Sorbonne. Hon studerar vanligtvis Europastudier vid Lunds universitet.

 

Hjalmar Held är 22 år och gör praktik i Paris. Han har tagit ett friår från kandidatprogrammet i industriell ekonomi vid Lunds universitet.

Frankrike har en kraftig smittspridning av covid-19 och regeringen har infört ett  hälsoundantagstillstånd från och med lördagen den 17 oktober kl. 00.00.

För att bromsa smittspridningen kommer det även att vara utegångsförbud mellan kl. 21.00 – 06.00 i  nio olika regioner i Frankrike. Det handlar om Paris, Aix-Marseille, Grenoble,  Lille, Lyon, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse. Den som trotsar utegångsförbudet riskerar böter på 135 euro. Rekommendationer har även utfärdats att dra ned på sociala kontakter och begränsa sig till endast sex personer.

Undantag görs dock för följande skäl: professionella, hälsorelaterade, behov att hjälpa en närstående, resor med ankomst efter kl. 21.00 samt att gå ut med ett husdjur. Ett formulär måste fyllas i och uppvisas för att styrka ovanstående kriterier.

I hela Frankrike är det krav på munskydd i alla offentliga lokaler inomhus; muséer, kollektivtrafik, postkontor, bank. Sedan den 28 augusti är det obligatoriskt att bära munskydd i offentliga miljöer utomhus i Paris och i många andra städer.  Detta påbud gäller alla förutom cyklister, joggare och barn under 11 år.

Källa: swedenabroad.se