Gör en insats för vetenskapen och rapportera dina iakttagelser av vårens första humla, vädjar forskare vid LU.
Vårens ankomst har knappast undgått någon, svältfödda på d-vitamin som vi alla är. Kanske har du redan stiftat bekantskap med några typiska vårtecken; tussilagon som förgyller en gräsmatta nära dig, Ekot som traditionsenligt rapporterar om den första, alltid lika klädsamt punktliga, tranan som landstigit vid Hornborgarsjön, eller hört det melodiska surrandet av en drottninghumla i hörselgångarna?
Om det senare hänt dig, vädjar nu forskare vid Lunds universitet att du tar din plikt och genast rapporter det till närmaste ekolog. Forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) letar nämligen med ljus och lykta efter vårens första humla, för att kartlägga hur de påverkas av klimatförändringarna och de allt tidigare vårarna.
– Vi vill ta reda på både när humlorna vaknar om våren i olika delar av landet, och om de väljer att leta efter mat och boplats i olika typer av miljöer, till exempel trädgårdar, parker och natur, säger ekologen Anna Persson på universitets hemsida.
Hur särskiljer man en drottninghumla från förslagsvis en arbetarhumla, undrar du?
”Skriv gärna ut eller ta ett foto av informationen och ta med dig ut, så att du inte missar att notera något när du väl ser en humledrottning.” skriver universitetet.