För första gången på länge har det gått att se alla nationer, utskott och föreningar samlade axel vid axel. I AF-borgen har det traditionsenliga hälsningsgillet återuppstått, och med det ett hopp och en längtan efter en svunnen tid.
Folk på AF-borgen! Människor, trängsel! Det skriker inte post-apokalyps, vilket borde betyda att saker går i en angenäm riktning.
Det första hälsningsgillet sedan innan covid-19-pandemins utbrott ägde rum torsdagen 30/9 och det börjar nästan bubbla upp till efterkrigsstämning i staden. ”Frihet, runt hörnet!”, kan man höra en inre röst skandera i takt med att livet smygande börjar återgå till vad som en gång betraktades som normalt.
Hälsningsgillet bjuder på allt, så mycket är tydligt. På andra våningen i AF-borgen står ett par killar och kastar en rugbyboll mellan varandra. De tillhör Lund Academic Rugby Club och är på hälsningsgillet för att rekrytera medlemmar.
– Vi har startat klubben för att vi spelat rugby innan och för att det är en så fantastiskt härlig gemenskap, säger Simon Ohlstenius Ottosson, representant för Lund Academic Rugby Club.
– Det finns ett lag i Lund redan, men vi tycker de är lite för seriösa för de flesta nybörjare. Vi finns till för alla som vill pröva på rugby och komma in i gemenskapen.
Ett drygt rugbykast därifrån har Lunds studentteater (LUST) ställt upp ett bås med allt obligatoriskt tillhörande: stora färgglada bokstäver i skumgummi, godis och planscher.
– Vi skaffar folk! Vi letar efter de mest intressanta, fantastiska människor, utbrister Kelsey Danks*, representant för LUST.
Hen berättar att många kreativa personer lockats till dem under dagen tack vare deras tillspexade utstyrsel och att hälsningsgillet för deras del ska avslutas med en session improvisationsteater.
Monika Truncyte, från Litauen, och Chelsea Connell, från Kanada, är två av alla lundastudenter som tagit del av och utforskat hälsningsgillet.
Vad fick er att komma hit?
– Bara att se vad mer Lund har att erbjuda. Det finns så många föreningar och nationer och möjligheter här att det är svårt att veta vad man vill göra, säger Monika Truncyte.*
Jämför man med när det den 7 februari 2020 senast var hälsningsgille i AF-borgen så var det nog inget myller att prata om i torsdags. Men referensramarna är annorlunda nu, och att se svårräknade ivriga huvuden studsa mellan representanter för nationer, föreningar, spex och karneval är nästan exotiskt. På detta tema uttryckte sig rektor Erik Renström i sitt rektorstal på hälsningsgillet:
– Välkomna till en alldeles vanlig men alldeles speciell höst 2021. Nu kör vi!
* Citaten är översatta från engelska.