Idag klockan 13 offentliggörs vem som tilldelas Nobels litteraturpris, och världen väntar med spänning. Lundagårds kulturredaktion listar här sina favoritkandidater.
Yan Lianke
Kina är ett motsägelsefullt samhälle, där en auktoritär kommuniststat kombinerats med en frisläppt marknadsekonomi.
Få har lyckats fånga landets kontradiktioner som författaren Yan Lianke, som i sina texter målar upp ett samhälle där tillvaron är en ständig inre kamp mellan kapitalistiskt självförverkligande och lojalitet mot kommunistpartiet. Flera av Yans böcker har censurerats och om priset ges till honom skulle det för en gångs skull faktiskt göra skillnad.
Hampus Peterson
Annie Ernaux
Den franska författaren Annie Ernaux hade varit en förväntad vinnare, vilket inte betyder att hon inte förtjänar priset.
Ernaux har ett tjugotal romaner bakom sig, varav fem finns översatta på svenska. Jag minns att jag grät när jag läste La Place från 1983, en självbiografisk roman om uppväxten och relationen med pappan. Att en roman med ett så stramt och ekonomiserat språk kan framkalla tårar säger något om det litterära hantverket. Ernaux skriver svalt och ack så vackert om kvinnoliv, klass, kärlek och begär.
Esther Arndtzén
Jon Fosse
En av de favorittippade författarna i år är Jon Fosse.
Fosses författarskap kretsar kring existentiella frågor om livet, döden och konsten, och han skriver på ett formmässigt utmanande sätt. Mellan sina romaner har han byggt upp ett eget universum, där allting hänger samman. Fosse är även internationellt hyllad för sin dramatik, som präglas av en slags minimalism som gränsar till poesi. Det är visserligen ett konventionellt val, men om man tänker på att senaste gången priset gick till någon från Norge var 1928 känns det inte helt orimligt att det skulle vara dags igen.
Alve Rauer
Michel Houellebecq
Den franske författaren Michel Houellebecq är det moderna livets största kritiker.
Hans största bok Underkastelse (2015) följer en (som vanligt) borttappad och alienerad medelåldersman i ett Frankrike där muslimska brödraskapet precis har vunnit valet 2022. Spicy. Houellebecq är tvetydig in i märgen – ena stunden känns han som Le Pens intellektuella tvilling, för att i nästa övertyga läsaren om islamismens förtjänster. En kontroversiell författare, men med tanke på den folkmordsförnekande tidigare pristagaren Peter Handke så är kontroverser inte något nytt för Svenska Akademien.
Theo Selimovic
Sally Rooney
Min tolkning av Nobels vilja – att priset ska tilldelas den som under det gångna året “producerat det utmärktaste i idealistisk rigtning” – är att det bör gå till någon som är representativ för samtiden, både i bemärkelsen att den framgångsrikt lyckats skildra den och gjort avtryck i den. Därför hoppas jag att det går till den irländska, 30-åriga författaren Sally Rooney – som i Normala människor (2019) och Vackra värld, var är du (2021) uppvisar förmågan att fånga essensen av att vara ung idag.
Victoria Källström
Peter Englund
Sedan den storslagna debuten med Poltava (1988) har Peter Englund gått i bräschen för en ny syn på facklitterärt berättande där de stora historiska skeendena görs greppbara genom den lilla människans perspektiv.
Hans historiska författarskap rör sig lekande lätt mellan det skönlitterära gestaltandet, essäns nyfikenhet och det forskande ögats fokus för detaljer. Förvisso är han själv ledamot av Svenska Akademien, men av de åtta svenskar som tilldelats Nobelpriset i litteratur har inte mindre än fyra varit ledamöter vid mottagandet. Min förhoppning är att Peter Englund blir den femte.
Gabriel Lindgren
Både Jon Fosse och Sally Rooney har i veckan recenserats i Lundagård.