Under dagen plockades de fyra sfinxerna på Universitetshusets tak ned. Nya ska gjutas, och var de gamla sfinxerna till slut hamnar är ännu oklart.
Två stora lyftkranar dominerade himlen framför Universitetshuset under tisdagsmorgonen. De fyra sfinxerna på byggnadens tak plockas ned, då de är i dåligt skick och kan utgöra en säkerhetsrisk. Vid 9.30 lyfte den första sfinxen mot skyn, för att landa på grusgången framför en knapp minut senare.
– Den lossade väldigt fint, vi var inte riktigt säkra på om de var fastgjutna – då hade det ju varit svårare att få ner den, berättar Annika Blomberg, som är verksamhetssamordnare från Lunds universitet.
När nya sfinxer ska gjutas kommer det huvudsakligen vara med ”originalsfinxen”, som idag står i Botaniska trädgården, som mall. Enligt Annika Blomberg kan dock även de nuvarande sfinxerna komma att användas, då den i “Botan” är trasig på flera ställen.
Även om sfinxernas framtid är oklar, verkar det åtminstone finnas någon typ av plan från universitetets sida.
– Nu ska de skickas på förvaring, och universitetet har uttryckt att man gärna tar hand om dem och placerar dem på lämpliga ställen, säger Annika Blomberg.
Knappt har den första sfinxen landat innan ett flertal vitklädda män från Nasoteket, Akademiska föreningens (AF) museum med näsor från framstående lundaprofiler, är framme för att gjuta av dess ansikte. En av dem är Olof Jarlman, en gång ordförande för AF, och medlem i Nasotekets Nasala utskott sedan starten 1987.
– Vi har gjort ett försök tidigare med ursfinxen som står i Botan, berättar Olof Jarlman.
Här försvårades dock processen av att sfinxen i Botan, inte olikt den i Giza, saknade näsa.
– Nu äntligen kan vi få med näsan, och det har vi aldrig haft tidigare! Och det är en fin näsa, säger Olof Jarlman upprymt, medan en vit gipsduk dras över sfinxens ansikte.
Enligt Olof Jarlman är det ”precis samma” teknik som används av professionella tandläkare.
Sfinxen är dock inte den första skulpturen att få näsan avgjuten – bland tidigare statyer märks Tycho Brahe och Esaias Tegnér, berättar Olof Jarlman för Lundagård.
Men hur länge ska då universitetshusets tak stå tomt? Senaste gången sfinxerna togs ner, 1959, tog det 32 år innan de nuvarande sattes upp. Enligt Karl-Johan Neldeborn, projektledare från Statens fastighetsverk, kommer det inte ta lika lång tid denna gång.
– Förhoppningsvis blir det nya sfinxer inom ett år, det är planen, säger han.
– Men det blir inga konstnärliga frifräsningar, de ska var så lika originalet som möjligt.