Lunds nationsklubbar kommer kräva vaccinbevis från och med i dag (1/12), men utbytesstudenter lämnas ute i kylan.
Nu kan arrangörer använda vaccinbevis vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för fler än 100 personer. Då slipper arrangören beakta särskilda smittskyddsåtgärder såsom anvisade sittplatser och sällskapsbegränsningar.
Alexandra Gäddnäs, ordförande i Kuratorskollegiet (KK), berättar för Lundagård hur de KK-anslutna nationerna valt att hantera de nya reglerna.
– Alla KK:s medlemsnationer har kommit fram till att vi kommer ställa krav på vaccinbevis på våra klubbar, förklarar Alexandra Gäddnäs.
Lunds universitet kommer däremot inte använda vaccinbevis, enligt rektor Erik Renström. Den interna verksamheten – där föreläsningar och disputationer ingår – påverkas inte av restriktionerna. Övriga tillställningar med fler än 100 deltagare, exempelvis evenemang där allmänheten bjuds in, kommer ta hänsyn till de särskilda smittskyddsreglerna.
– Vad gäller vaccinationsbevis så är det i nuläget inte möjligt för statliga myndigheter att använda dem. Arbetsgivarverket håller på och jobbar med frågan – vi inväntar fortfarande besked, förklarar Erik Renström.
För att få ett intyg om vaccination utfärdat av E-hälsomyndigheten krävs ett svenskt person- eller samordningsnummer – vilket många utbytesstudenter saknar. De kan därför inte få sina covidbevis.
– Vi är otroligt frustrerade över situationen, i form av att våra händer är så pass bundna. Det finns inte riktigt något vi kan göra för tillfället, säger Alexandra Gäddnäs.
Vaccinationsbevis utfärdade av andra EU-länder kommer emellertid också att accepteras, skriver Kuratorskollegiet på sin Facebook-sida.
SVT Skåne har rapporterat att E-hälsomyndigheten arbetar för att en lösning ska vara på plats i mitten av december, men fram till dess är utbytesstudenterna utanför systemet.
– Självklart måste vi pressa på för att hitta en lösning för våra utbytesstudenter. Det är inte acceptabelt att de blir utestängda från olika evenemang, säger Erik Renström.
För nationerna har det dessutom varit svårt att hitta bra verktyg för att kontrollera bevisen.
– Det var först nu i morse [tisdagsmorgonen 30/11 reds. anm.] som vi fick tillgång till en svensk myndighetsvariant för kontroll av covidbevis, förklarar Alexandra Gäddnäs.
Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) har nu tagit fram en app för verifiering som heter Vaccinationsbevis, som arrangörer kan använda. För privatpersoner som fått sina sprutor går det att ladda ner ett bevis från E-hälsomyndighetens tjänst covidbevis.se.
Artikeln har uppdaterats.