Under Uppropet brukar tusentals lundastudenter samlas för att anmäla sitt intresse för att jobba med Lundakarnevalen. Ökad smitta och striktare restriktioner gör nu att evenemanget skjuts upp till den 27:e februari.
Uppropet var ursprungligen schemalagt till den 30 januari men när de nya restriktionerna offentliggjordes den 10 januari tog karnevalsledningen beslutet att skjuta fram evenemanget
– Vi enades väldigt snabbt om att det inte skulle gå att genomföra Uppropet som vi först planerat. Att skjuta upp det var det bästa alternativet, berättar Linnea Söderström, press- och sponschef på Lundakarnevalen.
– Det var blandade känslor till en början men oron övergick ganska snabbt till hoppfullhet, fortsätter hon.
Beslutet togs i samråd med en ny arbetsgrupp som jobbar med att anpassa karnevalen till det rådande smittläget. Arbetsgruppen består bland annat av smittskyddsläkare.
– Gruppen var positiv till att skjuta fram det då flera prognoser visar att smittspridningen förhoppningsvis kommer minska framöver, berättar Linnea Söderström.
Planen är nu att genomföra Uppropet i full skala den 27:e februari istället. Däremot kommer det att ske utomhus och inte i AF-borgen, som det ursprungligen var tänkt. Detta för att göra tillställningen mer smittsäker.
Linnea Söderström berättar dock att planerna kan komma att förändras igen om inte smittläget förändras tills den 27:e februari. Ett alternativ är att genomföra Uppropet på plats men enbart med registrering och biljettförsäljning. Mässan, en del av Uppropet där studenter kan träffa de olika sektionerna, kan i ett läge med fortsatt hög smittspridning slopas. Ytterligare ett alternativ är att införa tidsslotter för att undvika stora folksamlingar.
I värsta fall kan Uppropet komma att bli digitalt om smittspridningen bedöms vara tillräckligt hög. Detta kommer i största möjliga mån dock undvikas, berättar Linnea Söderström.
– Lundakarnevalens ledord: bus, påhittighet, humor, glädje och gemenskap förmedlas bäst genom ett fysiskt evenemang, menar hon.