Till slut slogs klubban i bordet, institutionen för astronomi och teoretisk fysik på Lunds universitet kommer att försvinna. Ett beslut som grundar sig i år av arbetsmiljöproblem och som skapat starka känslor.
– Till viss del känns det som en lättnad, man har lite gett upp, säger masterstudenten Viktor Hrannar Jónsson.
I tisdags (29/11) kom beslutet att institutionen för astronomi och teoretisk fysik ska upphöra. Från och med den 1 januari 2023 kommer astronomerna, de teoretiska fysikerna samt de som studerar biologisk fysik och beräkningsbiologi omplaceras.
– Vi har haft en dålig arbetsmiljö som bottnat i konflikter under lång tid, och vi har inte kommit framåt med det. För att försöka komma vidare så måste vi starta om i en ny organisation, säger Sven Lidin, dekan på naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.
Istället kommer personal och studenter tillsammans vandra över till den fysiska institutionen där astronomerna kommer agera under en egen avdelning för astrofysik. Ett beslut som Sven Lidin är nöjd med, trots att det inte behöver betyda att det är en definitiv lösning.
– Det betyder inte att vi löst problemet men det ger ett bättre utgångsläge att jobba med arbetsmiljöfrågor, säger Sven Lidin.
Lundagård har tidigare rapporterat om den problemkantade vägen till beslutet. Nu när processen är över drar masterstudenten Viktor Hrannar Jónsson trött på smilbanden.
– Jag vet inte riktigt alltså. Det var förväntat. Till viss del känns det som en lättnad, man har lite gett upp.
Tidigare diskuterades det dessutom om att astronomerna skulle splittras. Förslaget möttes av protester från masterstudenter och doktorander som skrev brev till fakulteten.
Efteråt valde institutionen att ändra sig och istället gå på protestanternas linje: astrofysikerna skulle få en egen avdelning. Ändringen ska dock inte haft något att göra med protesterna, sade Sven Lidin tidigare. Doktoranden Bibiana Prinoth köper inte förklaringen.
– Jag är glad att de lyssnat på våra brev och vad jag har hört är att personer inom fakultetsstyrelsen sagt att de var riktigt bra. Att vi lagt tid på dem och de är väldigt rimliga.
När Sven Lidin åter får frågan om protesternas påverkan har han en något mjukare inställning.
– Det är inte så att vi stänger öronen. Argumenten då var bättre, men nu inser jag att det inte var en framkomlig väg, säger han.
Vad som kommer hända härnäst är fortfarande inte fastställt, men Sven Lidin försäkrar att de som kommer att studera till våren kan förvänta sig en undervisning lik den som varit tidigare.
Viktor Hrannar Jónsson håller inte med, utan påpekar att flytten kommer skilja studenter från forskarmiljön.
– Det här innebär att vår studiemiljö utrotas lite grann. Fysik har ett liknande, men ändå annorlunda sätt att hantera, till exempel, studieplatser för masterstudenter. Vi har skrivbord och en miljö runt om dem. Vi träffar andra studenter, forskare, professorer, vi är integrerade i forskningsmiljön, vi käkar lunch. Fysik har inte det i samma grad, säger han.
Handlingskraftigt, nej, det kan man inte säga.
Han anklagar också institutionen för “bristande ledarskap” för den, i hans ögon, utdragna process som pågått till följd av de arbetsmiljöproblemen som funnits på institutionen.
– Jag har gjort en reflektion, jag gick en krishanteringskurs. Det finns tre huvudmoment i kris, att agera någorlunda handlingskraftigt, att agera skyndsamt och att agera ganska transparent, säger han och fortsätter:
– Jag känner inte att någon av de här momenten har uppnåtts. Väldigt utdragen process, väldigt oklart, saker har inte varit lika skriftligt som önskats, det mesta har varit muntligt. Och handlingskraftigt, nej, det kan man inte säga.
Sven Lidin förstår Viktor Hrannar Jónssons frustration och är till viss del självkritisk, men menar att det finns förklaringar till hanteringen.
– Jag tror att det är oundvikligt att personer känner sig oinformerade. Jag har full förståelse att det var otillräckligt. Vi var lite återhållsamma. Men man kan inte heller säga vad man tror eller hoppas ska hända, säger han.
– Med facit i hand hade det förstått varit bättre att driva det här snabbare.
Han säger dock att planen att omorganisera och upplösa institutionen kom i september och att det sedan dess gått i rasande fart.
– På tre månader har vi kommit fram till denna omorganisationen. Däremot tog det väldigt lång tid att komma dit, säger han.
Läs mer här: Omorganisering av astronomiska proportioner