Endast mellan klockan 10–18 och max en timme om dagen – så har Lunds kommun beslutat att begränsa gatumusiken på Knut den Stores Torg, Lilla Fiskaregatan och Klostergatan.
I vintras kom Lunds miljönämnd med ett förslag om att begränsa gatumusiken i centrum. Förslaget gällde Knut den Stores Torg, Lilla Fiskaregatan och Klostergatan, och innebar att max två personer fick spela samtidigt, enbart mellan klockan 11.00-14.00.
Miljönämndens förslag möttes av kritik, något Lundagård tidigare rapporterat om. Särskilt planerna på att begränsa antalet spelande väckte starka känslor – inte minst hos Lunds studentorkestrar. Alte Kamereren, Bleckhornen och David Ohlins Snapshanar höll flera konserter på de berörda platserna i protest.
Kultur och fritidsnämnden reagerade genom att i början av maj ta fram ett förslag med mildare restriktioner. De största skillnaderna jämfört med miljönämndens förslag var att kulturnämnden ville utöka tiderna för tillåtet spelande och skrota begränsningen av antalet musikanter.
Det slutgiltiga beslutet var upp till kommunstyrelsen, som i torsdags kväll förra veckan bestämde sig för att anta kulturnämndens förslag med mindre stränga restriktioner.
I ett mejl till Lundagård skriver Bleckhornens sekreterare, Henrik Ihrfelt, att de nya reglerna till viss del kan komma att begränsa Bleckhornens verksamhet. Samtidigt är han nöjd över att kommunstyrelsen valt kulturnämndens mildare linje:
”För vår egen del är det positivt att förslaget som röstades igenom inte begränsar antalet personer som får musicera på de angivna platserna. Det ska dock sägas att vi över lag hade önskat att några begränsningar inte skulle anses behövliga överhuvudtaget.”
Ordföranden i Alte Kamereren, Emma-Karin Rehnman, uttrycker även hon lättnad över att det är de mildare reglerna som införs.
”Det känns fortfarande som ett slag mot vår verksamhet att man överhuvudtaget lägger resurser på ett förbud i stället för att främja Lunds kulturliv. Nu är det flera politiker som uttryckt att de gillar gatumusik och tycker att det är viktigt för stadsbilden, och jag vill uppmana dem att omgående börja agera på det”, skriver Emma-Karin Rehnman i ett mejl.
Men hon är också är hon tydlig med att begränsningar som införs inte kommer att påverka Alte Kamererens verksamhet i någon större utsträckning.
”Vi tänker fortsätta glädja Lundaborna så mycket och ofta vi kan!”, skriver hon.