I Lund arbetar universitetet och nationerna för ett drogfritt studentliv. Trots detta kunde en granskning av Lundagård avslöja spår av kokain på nio av tretton nationer.
– Narkotika finns i samhället. Nationerna och universitetet är en del i samhället, säger Jimmie Kristensson, Lunds universitets (LU) vicerektor med ansvar för studentlivsfrågor.
Förra veckan publicerade Lundagård en granskning som visade att spår av kokain på nio av tretton nationer i Lund. Jimmie Kristensson, vicerektor för kurage och karaktär med ansvar för studenlivsfrågor, är inte förvånad över att det finns narkotika på nationerna.
– Narkotika finns i samhället. Nationerna och universitetet är en del i samhället. Så på så vis är det inte förvånande att man hittar narkotika på nationer som är platser där människor träffas för att ha fest.
Universitets insatser i studentlivet och deras relation till nationerna kommer inte att förändras efter granskningen, även om deras arbete ständigt utvärderas.
– Nej, absolut inte. Jag tycker att studentlivet tar det här på allvar och kan vi bidra till att på något sätt förbättra möjligheterna att ge utbildning så gör vi det, säger Jimmie Kristensson.
Den roll som universitetet tar i studentlivet är att tillhandahålla studenthälsan dit studenter kan vända sig för att få hjälp om de känner sig stressade eller har problem med alkoholvanor och narkotika. Där kan studenterna även göra olika livsstilstest för att få mer information om sina levnadsvanor.
En del av studenthälsans uppdrag är att arbeta förebyggande mot alkohol, narkotika, tobak och spel om pengar. Jimmie Kristensson förklarar att det är en av de insatser som universitetet gör för att förebygga förekomsten av narkotika.
– Så även om vi inte kan göra någonting åt vad som händer på nationerna så kan vi hjälpa till med att stärka det förebyggande arbetet.
Tillsammans med olika samhällsaktörer håller studenthälsan i utbildningar för nationerna som bland annat handlar om narkotika. Från universitetets håll så går en del av budgeten för studentlivet till utbildningar som dessa.
– Jag kan faktiskt inte säga exakt summan, för vi är till olika delar av studentlivet. Men jag tror att nationerna får ungefär i runda tal en miljon, säger Jimmie Kristensson.
Vem som egentligen bär ansvaret för att det inte ska finnas narkotika på nationerna har vice rektorn svårt att svara på.
– Ja, men egentligen så är det ju faktiskt så att det är ju människor som väljer att ta narkotika. Det primära ansvaret ligger på den som tillgodoser att det finns droger. Den som köper dem och den som använder dem på de platserna. Sen är det mycket mer komplext än så, såklart.
Att det skulle vara ett utbrett problem med narkotika på universitetsområdet är inget som Jimmie Kristensson fått signaler om.
– Men det är klart att jag tänker att om ni svabbar överallt på Lunds universitet så skulle ni säkert hitta spår där också. För det finns i samhället.