Lundagård direktrapporterar om de senaste händelserna kring den propalestinska tältaktionen i Lundagård. Har du tips? Mejla lundagard@lundagard.se.
Fredag 31 maj
16:54
Vi avslutar nu vår direktrapportering för tillfället och våra reportrar tar helgledigt. Men vi kommer givetvis att återuppta rapporteringen nästa vecka om nyhetsläget kräver det. Tack för att ni följt med i vår rapportering!
15:32
Protester under doktorspromotionen
Utanför Domkyrkan, där doktorspromotionen just nu äger rum, pågår propalestinska protester. Samtidigt skjuts det regelbundet kanonsalut i Lundagård. Ett stort antal poliser är på plats. Bland demonstranterna skanderas det slagord, exempelvis ”free, free Palestine” och ”you’re supporting genocide”. Några åskådare säger till högljudda demonstranter att vara tysta.
En deltagare hade palestinska flaggor ritade på kinderna och bar en palestinsk flagga under processionen genom parken Lundagård vid tolvtiden.
Demonstranterna har spärrats in i en kvadrat med öppning mot gatan. Sydsvenskan uppskattar att cirka 80 personer demonstranter befinner sig i kvadraten.
14:32
Polisen anmäler sig själva
Enligt P4 Malmöhus har polisen anmält sig själva efter att flera videoklipp cirkulerat på när patruller ingriper mot några demonstranter. Dessa ska nu utredas av Avdelningen för särskilda utredningar, som är en fristående och oberoende avdelning inom Polismyndigheten.
14:31
Tre personer fortsatt anhållna efter torsdagens polisinsats
Tre personer är fortsatt anhållna efter att polisen avvecklat ett propalestinskt tältläger utanför Lunds universitet. De är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar TT. Totalt greps 40 personer, men övriga har släppts. Enligt polisens presstalesperson Patric Fors är de anhållna för att de inte vill bli identifierade.
En person är misstänkt för blåljussabotage, enligt TT. Ursprungligen uppgavs det att flaskor kastades mot en ambulans, men senare visade det sig att det var en blomknopp, berättar Beatrice Palmgren, chef på ambulansföretaget Premedic, för SVT Nyheter Skåne. Polisen uppger att ”något” kastades mot ambulansen, som blockerades och tvingades backa. Ambulanspersonalen upplevde situationen som upprörd och hotfull, säger Beatrice Palmgren till SVT. Den misstänkte släpptes efter förhör, men utredningen fortsätter under ledning av en åklagare.
13:01
Professorn skulle ha deltagit på promotionen: ”Det gick inte”
Nu är doktorspromotionen, som firar de nyblivna doktorerna igång. Oliver Scharbrodt, professor i islamologi vid Centrum för teologi och religionsvetenskap, väljer att inte delta.
I går tömdes Lundagård på demonstrerande studenter, för att ge plats åt de kanoner som idag har hörts skjuta salut. Strax efter tolv hördes de första kanonerna i Lundagård.
Oliver Scharbrodt, professor i islamologi vid Centrum för teologi och religionsvetenskap, skulle ha deltagit vid ceremonin. Tillsammans med flera andra professorer skulle han ha gått från universitetshuset genom det nu avspärrade området i Lundagård till Domkyrkan för att där dela ut doktorernas doktorshatt och doktorsring.
– Jag hade sett mycket fram emot ceremonin och att få fira studenternas framgångar, men i och med det som hände i går morse kunde jag inte delta, säger Oliver Scharbrodt och syftar på de videor på sociala medier som visar hur poliserna avlägsnar demonstranter från Lundagård.
– Jag kunde inte se mig själv gå igenom Lundagård, på marken där studenter i går fredligt protesterade mot krig, samtidigt som kanoner nu skjuter salut för doktorandstudenterna som tar examen. Det gick inte, säger han.
För honom blev det en fråga om vad som var mest viktigt – att skjuta kanoner, eller en fredlig protest? Att skjuta kanoner, eller studenternas välmående?
– Jag kunde inte gå på ceremonin och låtsas att allt var business as usual, säger han.
Oliver Scharbrodt framhäver att han inte nödvändigtvis håller med om alla de krav studenterna ställt, men menar att universitetsledningen kunde ha bemött demonstranterna på ett mer seriöst sätt. Tillsammans tror han att demonstranterna och ledningen hade kunnat komma fram till en kompromiss.
I stället för att delta på ceremonin har Oliver Scharbrodt bestämt sig för att delta på demonstrationen som äger rum i samband med ceremonin.
Torsdag 30 maj
23:25
Polisen tar tillbaka uppgift om kastade flaskor
Under torsdagens avhysning av de demonstranterna i Lundagård rapporterades det om flaskkastning mot en ambulans.
– Ambulansen var här i annat ärende på en gata i närheten. Då kastade någon flaskor mot ambulansen, sa polisens presstalesperson Thomas Johansson till SVT Nyheter Skåne tidigare på dagen. Ett uttalande även Lundagård hänvisade till.
Polisens presstjänst uppger på torsdagskvällen för Omni att de senaste uppgifterna gör gällande att det inte kastades några flaskor i samband med polisinsatsen.
15:49
Doktorn om promotionen: ”Kommer inte att delta”
Fabian Larrosa Pardo disputerade i höstas och är därmed en av de doktorer som traditionsenligt ska firas under doktorspromotionen på fredag. Men han är besviken på hur promotionen tvingat bort de tältande demonstranterna från Lundagård.
– Jag kommer inte att delta under promotionen, säger han.
– Jag har varit så besviken nu med promotionen, att det ska användas som en ursäkt för att flytta studenter som demonstrerar till stöd för en instängd och bombad befolkning. I Gaza har alla universitet bombats. Jag är läkare, alla sjukvårdsinrättningar som har bombats, det är alla de typer av institutioner där jag är fostrad, där jag har vigt min karriär. Att ta avstånd från det borde vara helt okontroversiellt tycker jag.
Vad är din åsikt om tältdemonstrationen som varit här?
– Det ger mig ändå hopp att se unga människor stå i solidaritet med ett folk som har det så jobbigt.
Vad tycker du om universitetsledningens agerande?
– Jag tycker att det är en tydlig skillnad om man jämför med det man gjorde för Ukraina, vilket jag tyckte var rätt, att stödja akademin där. Jag tror att folk gör det mer komplicerat än vad det är. Det kan inte vara okej att bomba sjukhus, att bomba skolor, att bomba flyktingläger – oavsett den bakomliggande konflikten. Det är något som man bara måste kunna ta avstånd från, det är folkrättsvidrigt, säger Fabian Larrosa Pardo.
15:48
Lus om kritiken: ”Behöver kontakta sin enskilda studentkår”
Demonstranterna på onsdagens presskonferens i tältlägret kritiserade både Lunds universitets studentkårer (Lus) och kårerna i allmänhet. De anser att Lus har ett ansvar att lyfta fram viktiga studentfrågor, men att de inte har lyssnat på de propalestinska demonstranterna.
– Det går inte att påverka Lus på något annat sätt än genom studentkårerna, säger Linnea Landegren, ordförande för Lus.
Under onsdagen hade demonstranterna i Lundagård en presskonferens där de bland annat pratade om sina upplevda svårigheter att få gehör hos universitetsledningen och studentkårerna. Även kårernas samarbetsorgan, Lunds universitets studentkårer (Lus), fick kritik för bristande engagemang – trots att både presidiet och studentrepresentanter kontaktats av demonstranterna.
Linnea Landegren, ordförande för Lus, bekräftar att hon blivit kontaktad av personer med åsikter om deras arbete i denna fråga, men att hon inte vet exakt vem som står bakom mejlen eftersom det är från en gemensam mejladress. Avsändaren har uttryckt önskemål om att Lus ska ta ställning i frågan, uttrycka sig om händelseutvecklingen i Gaza och ge åsikter om universitetets arbete med att hantera tältmöten.
Har Lus svarat på dessa önskemål?
– Vi har svarat att vi uppskattar att personer har hört av sig till oss och är engagerade och bryr sig om Lus arbete. Men så som Lus är uppbyggt, som jag också har kommenterat tidigare i Lundagård, arbetar vi bara utifrån de gemensamma frågorna som studentkårerna driver genom Lus och kan därför inte arbeta utifrån vad enskilda individer eller andra organisationer har avsett oss, säger Linnea Landegren och fortsätter:
– Vi styrs av de principer som är etablerade i våra dokument. Om man ska vara jättetydlig, så arbetar vi i nästan alla forum utifrån konsensus minus ett. Det betyder att alla studentkårer utom en måste vara överens om att Lus ska driva en viss fråga eller uttrycka en viss sak.
Linnea Landegren säger att det är viktigt att ta upp angelägna frågor, men att det finns begränsningar för hur Lus kan ta ställning i olika frågor.
– De frågor man jobbar med måste komma utifrån de etablerade principerna för att ta fram sådana ställningstaganden. Respektive studentkår har sina egna system för hur de ska ta fram gemensamma frågor att driva, säger hon.
Universitetsledningen har meddelat att de inte kommer att boka in fler möten med demonstranterna. I stället kommer de att kommunicera med studenterna genom Lus. Demonstranterna känner att kårerna inte har lyssnat på dem, vilket de menar leder till en låst situation.
– Det är ju såklart olyckligt om personer får en felaktig bild av hur vårt arbete går till. Det går att höra av sig till Lus om man har frågor och tankar, det tar vi gärna emot. Men vill man påverka Lus och den gemensamma studentrösten hänvisar vi helt enkelt till att man behöver arbeta med eller kontakta sin enskilda studentkår, för det är det demokratiska förhållningssättet vi har, säger Linnea Landegren.
– Det går inte att påverka Lus på något annat sätt än genom studentkårerna. Det är en viktig del av vår process och det är också något som vi tycker är viktigt att enskilda studenter har kännedom om.
15:28
Utbildningsministern om avlägsnandet: ”Passerat en gräns”
Utbildningsminister Mats Persson anser att det var rätt att avlägsna de pro-palestinska demonstranterna från Lundagård. Det säger han till Sydsvenskan.
– Man hotar enskilda forskare, går på rektorer med personliga angrepp. Man stör och förstör för varandra på lärosätena, både studenter och andra lärare. Man har ju passerat en gräns och det är mycket oroväckande, säger Mats Persson till tidningen.
– Man har gått runt i föreläsningssalar och skanderat slagord. Judiska organisationer vittnar om att man känner obehag. Och den hotfulla stämning som det bitvis varit i Lund.
Mats Persson lyfter även att statsvetarens Anders Persson kontor på Linnéuniversitetet i Växjö vandaliserades under helgen. Någon hade klottrat blodsdroppar, ritat en Hitlermustasch och skrivit ”blod på dina händer” på dörren till Anders Perssons arbetsrum. Dessutom tejpades blodiga barnkläder upp.
Utbildningsministern tycker också att kravet att avbryta samarbeten med israeliska universitet är fel och att universiteten ska vara fria från utrikespolitik, något även Lunds universitets rektor Erik Renström gett uttryck för. Kriget i Gaza och kriget i Ukraina är två olika saker, enligt Mats Persson, där Rysslands invasion av Ukraina är en attack från en diktatur, medan Israel försvarar sig mot Hamas. Men han uttrycker också oro över situationen i Gaza och uppmanar Israel att agera ansvarsfullt och sträva efter vapenvila.
15:15
En hel del videor cirkulerar på sociala medier som visar den incident tidigare under morgonen där några demonstranter blev nedbrottade av polis. På videoklippen syns tumultartade sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Polisen har dragit batong och en demonstrant har blivit nedtacklad på kullerstenen utanför AF-borgen.
I bakgrunden hörs hur demonstranter skriker mot polisen. Ett av klippen visar hur en kvinna närmar sig en polis som ledsagar en piketbuss fram genom folkmassan. När kvinnan inte flyttar sig trycker polisen bort henne tills hon nästan faller omkull. När kvinnan fortsätter pressa polisen att berätta vart de omhändertagna demonstranterna förs drar polisen batong mot kvinnan. En annan polis kommer in och lugnar ner situationen.
Sara Andersson, presstalesperson på polisens ledningscentral, säger att man handgripligen behövt flytta personer som inte velat lämna tältlägret, men att ingen annan större incident rapporterats.
Polisen kan inte uttala sig om den specifika händelsen, men meddelar att en mindre konfrontation rapporterats vid ungefär samma tidpunkt.
– Vi hade ett gripande och i samband med det har två personer försökt frita den gripne personen. De blev misstänkta för främjande av flykt, säger Sara Andersson.
Polisen kan inte uttala sig om någon sammanställning av anmälningar som gjorts eller exakt hur många demonstranter som omhändertagits av polis.
– I nuläget vet jag inte om de är frihetsberövade för att de stör den allmänna ordningen eller om det är så att de är gripna. Man kan vara frihetsberövad och omhändertagen enligt polislagen också. Men jag har inte fått sammanställningen, säger Sara Andersson.
När piketbilar lämnade platsen skrek flera demonstranter efter dem och undrade vart de förde de omhändertagna demonstranterna.
– De flesta skulle jag tro är på en polisstation nu. Det kan ju vara så att några är avlägsnade bara, det vill säga att man kör dem från platsen. Men eftersom jag inte har några personuppgifter i nuläget så kan jag bara ge generella svar, säger Sara Andersson.
Sara Andersson kan inte uttala sig om polisens agerande framåt i detalj, utan säger att man kommer göra bedömningar efter vilka situationer som uppstår. Men den avspärrning som satts upp i Lundagård kommer att vara kvar de närmsta dagarna.
– Vi kommer hålla det här PL-24-området ända tills de två tillståndsgivna allmänna sammankomsterna är genomförda [under fredagen och lördagen, reds anm.]. Därefter får man göra en ny bedömning om en situation skulle uppstå. I nuläget känner jag inte till några nya ansökningar om allmänna sammankomster på platsen, säger Sara Andersson.
Thomas Johansson, presskontakt hos polisen som var på plats vid dagens polisinsats i Lundagård, berättar att polisen själva inte ser några indikationer på att övervåld har använts i samband med insatsen. Det säger han till SVT.
– Men jag har sagt till de demonstranter som är framme och pratar med mig att anmäl det i så fall. Då får vi klarlagt om det var övervåld eller inte, säger Thomas Johansson till SVT.
14:00
Inga demonstranter är kvar utanför AF-borgen. Sydsvenskan rapporterar att ett antal demonstranter samlats utanför polishuset i Lund.
11:06
Ännu några polispiketer åker från Lundagård, när de kör förbi demonstranterna skanderar demonstranterna ”Release the students now!”, ”Shame on you!” och ”hela Skåne hatar polisen”.
10:47
Flaskor har kastats mot ambulans – en person misstänks för brott
En person har gripits misstänkt för sabotage mot blåljusverksamhet, berättar polisens presstalesperson Thomas Johansson för SVT.
– Ambulansen var här i annat ärende på en gata i närheten. Då kastade någon flaskor mot ambulansen, säger polisens presstalesperson Thomas Johansson till kanalen.
Uppdatering: Polisens presstjänst uppger på torsdagskvällen för Omni att de senaste uppgifterna gör gällande att det inte kastades några flaskor i samband med polisinsatsen.
10:30
De omhändertagna demonstranterna kommer att anmälas för ohörsamhet mot ordningsmakten. Ett tiotal personer sitter fortfarande omringade av poliser under en klunga träd framför AF-borgen. Polisens presstalesperson Thomas Johansson förklarar varför processen drar ut på tiden,
– Om vi ska rapportera någon för ohörsamhet, som vi ska göra, så måste man identifiera sig, annars vet vi inte vem vi har framför oss. Sen när man väl identifierar sig måste vi jobba med en och en och det tar ju lite tid, det är en administrativ process, säger Thomas Johansson.
Thomas Johansson säger också att insatsen enligt polisens uppfattning gått lugnt och bra till.
– Det har gått väldigt bra måste jag säga. Det har varit lugnt, det har vart städat. Även de som inte ville lämna har uppträtt lugnt och städat. Efter bästa förmåga har vi lett ut dem, några har vi burit ut, säger Thomas Johansson.
10:23
10:13
En av demonstranterna säger åt resten av gruppen att lugna ner sig och sätta sig och vila en stund. Slagorden tystnar direkt. Poliser står fortsatt utspridda i Lundagård och tittar på demonstranter på avstånd, polisarhundar hörs skälla och en drönare syns flyga över parken.
09:56
Flera av polisens piketbussar kör bort från Lundagård, precis förbi platsen där ett tjugotal demonstranter fortfarande står. Demonstranterna skanderar ”release the students now!” och ”We are hundreds we are millions, we are all palestinians”. Mellan slagorden ropar en person med en megafon till de omhändertagna studenterna att de stöttar dem och är stolta över dem.
09:49
En av de tidigare omhändertagna demonstranterna har nu släppts och går ut från avspärrningen. De demonstranter som fortfarande befinner sig framför AF-borgen applåderar och skriker ”Freedom! Freedom!” följt av ”Release the students now”.
09:30
Polisen har utökat avspärrningen av Lundagård norrut. Detta efter en incident där en person brottades ner av polis, rapporterar reporter Elmer Rikner.
08:58
Polisen meddelade vid 08:15 på sin hemsida att ett 40-tal personer är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt i samband med polisens insats vid Lundagård.
Det handlar om personer som valt att stanna kvar trots polisens befallning om att lämna den avspärrade ytan.
08:31
”Det var så vackert, nu förstör de det”
En av demonstranterna från tältlägret, som vill vara anonym, säger till Lundagård att han bott i lägret sedan de första dagarna när det upprättades.
Vad var anledningen till att du kom hit från början?
– Studentprotester är viktiga. Särskilt när en administration så tydligt undviker en fråga. Jag gjorde det här som en protest mot byråkratiska strukturer som tror att de kan undvika jobbiga frågor.
Personen är kritisk till att demonstranterna inte fått tydligare besked om när polisen skulle komma och upplösa tältlägret.
– Sen är det ju synd att de förstör någonting så här vackert som vi har byggt upp.Det här har varit en hel gemenskap och förmodligen den fysiskt tryggaste platsen i hela staden.Det var så vackert, nu förstör de det, säger han.
08:22
Lägret är tömt på människor. Demonstranter packar ihop sina tält. Demonstranter kommer att eskorteras av polis för att hämta sina saker i tältlägret, som sedan ska rivas.
07:30
Polis i Lundagård – tältlägret töms
Tidigt på torsdagsmorgonen inledde polisen en avhysning av demonstranterna i Lundagård, som resulterade i att hela området och Universitetsplatsen spärrades av. Demonstranter har burits ut ur lägret av polis. Vid 08-tiden ska alla demonstranter ha avlägsnats från lägret.
– Det har inte skett några våldsamheter och är på det stora hela lugnt, men det är upprörd stämning, säger Elmer Rikner, Lundagårds reporter på plats.
– Det sjungs bland annat ”hela Skåne hatar polisen”.
– Ett 50-tal personer håller en icketillståndsgiven allmän sammankomst utanför avstängningen, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen region Syd.
Vid 06-tiden började polisen ropa i högtalare att de pro-palestinska demonstranterna som befinner sig i tältlägret i Lundagård hade en halvtimme på sig att lämna parken frivilligt. Ett trettiotal demonstranter valde att inte lämna frivilligt, och dessa avlägsnas nu av polis.
På sin hemsida skriver polisen att man upprättat ett specifikt område där allmänheten förbjuds att vistas, ett så kallat PL-24-område.
Stora delar av Lundagård är avspärrat och avspärrningsband är uppsatta.
De 30 personer som avlägsnats av polis kommer att rapporteras för ohörsamhet mot ordningsmakt, säger Thomas Johansson, presstalesperson från polisen på plats.
– Det har funnits en icke tillståndsgiven allmän sammankomst sedan den 14 maj, men eftersom den inte har stört allmän ordningen har demonstrationsrätten varit stark. Nu när det planeras en offentlig tillställning (doktorspromotionen, reds. anm) med tillstånd har polisen valt att tömma området.
Onsdag 29 maj
16:31
En person gripen
En person i anslutning till tältaktionen i Lundagård har gripits, bekräftar polis på plats i parken. Personen misstänks för störning av den allmänna ordningen.
Enligt en talesperson för tältaktionen ska personen inte ha med demonstrationen att göra.
16:23
Manifestationen i Lundagård har påverkat studiemiljön och en del studenter känner oro, enligt universitetets säkerhetschef. Det rapporterar TT.
– Det är ändå studenter och anställda som har hört av sig på olika sätt om att de är oroliga, säger universitetets säkerhetschef Fredrik Bexell till TT och förklarar att aktivister tagit sig in på omkringliggande institutioner och studiesalar och stört studenter.
– De har gått från hus till hus och framfört budskap via megafon och skrik, helt enkelt.
Fredrik Bexell säger till TT att inga våldsamheter har inträffat.
– De går in och har sitt budskap – vilket de gärna får ha. Vissa upplever det som hotfullt och vissa har ingen åsikt om det, säger han till TT.
14:12
Inga fler möten – LU: ”kommer inte leda i någon konstruktiv riktning”
Lunds universitetsledning skriver i en kommentar att de inte kommer att återuppta dialogen med demonstranterna. De påpekar också att den som upplevt brister i kommunikationen med universitetet har full rätt att anmäla det till Justitieombudsmannen (JO), och att universitetet inte har några synpunkter på det.
Varför vill ni inte längre ha en dialog med demonstranterna?
”Demonstranterna har med all tydlighet framfört sina krav och åsikter och vi har hört dem. Vi uppfattar inte att flera möten med dem kommer att leda vidare i någon konstruktiv riktning. Studentinflytandet vid Lunds universitet är omfattande. Universitetsledningen kommer framöver att prioritera dialog och möten innanför ramarna för det organiserade studentinflytandet. Det innebär att LUS är den part som för fram de samlade studentkårernas talan till universitetsledningen och dem som ledningen för dialog med. Alla studenter vid Lunds universitet som har ett engagemang kan kanalisera detta via kårerna”, skriver Anna Johansson, pressansvarig universitetsledningen på Universitetsledningens staber.
En JO-anmälan har uppförts med anledning av att demonstranterna inte tycker att LU uppfyller sin skyldighet att som statlig myndighet svara på inkommande frågor. Hur ser ledningen på detta?
”Den som upplever att kontakten med myndigheten har brustit är helt fri att anmäla det till JO. Det har inte universitetet några synpunkter på.”
Vad händer på fredag, om demonstranterna i Lundagård inte avlägsnar sig inför promoveringen?
”Det är polisen som hanterar tältlägret och får svara på hur man gör i sådana fall.”
13:22
Demonstranterna om tältaktionen: ”Spontan”
Under presskonferensen menar demonstranterna, som inte har tillstånd att vara på området, att det har en grundlagsskyddad rätt att vara där – och trycker på att de är en spontan sammankomst.
Hur spontana är protesterna egentligen? Där var ju 20-30 tält redan första timmen.
– En rolig slump, säger en av presstalespersonerna och ler.
Det var ju trettio tält här på en timme, var det verkligen bara en rolig slump?
– Ja, det var så sjukt. Jag bara gick förbi här och så var det bara massor med människor här, säger presstalespersonen.
– Men alla känner väl att man vill ansluta till den globala rörelsen. Och folk hade väl tid till det, tänker jag.
13:11
Polisen om att demonstranterna ska lämna Lundagård
På presskonferensen sa demonstranterna att de ska stanna kvar tills deras krav möts, trots doktorspromotionen på fredag. Hur kommer ni att hantera det?
– Vi har fört dialog och informerat om att det finns en annan tillståndsgiven allmän sammankomst på fredag och att de måste ha lämnat tills dess, säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen region Syd.
Men i dag sa demonstranterna att de planerar att stanna kvar. Hur tänker ni hantera det?
– Det är inget jag kan gå in på i detalj, de har fått den här informationen och sen får vi se när den dagen kommer hur det blir.
När den dagen kommer, är det i dag?
– Jag pratar om fredag, det är då de ska lämna.
Sara Andersson kan inte svara på om polisen kommer att göra något för att flytta lägret eller demonstranterna innan fredag. Hon säger också att polisen som princip alltid inleder med dialog, och att man därefter gör en bedömning efter varje unik situation.
12:52
Lundagård söker universitetsledningen med anledning av presskonferensen och de JO-anmälningar som kommit in. Universitetet skriver i en kommentar till SVT Nyheter Skåne att ”i sak har inget ändrats från universitetets sida gällande demonstranternas krav”.
12:38
Emelie, som inte vill uppge sitt efternamn, är just nu mammaledig och deltar på presskonferensen med sitt barn för att visa sin solidaritet för demonstrationen. Hon tycker att det har gått lugnt och ordningsamt till. Bilderna från Gaza har påverkat henne starkt.
– Att se alla bilder som kommer nu från Gaza har påverkat mig väldigt personligt, eftersom att jag har ett litet barn och detta är ett sätt för mig att delta, säger Emelie.
Även Signe Göransson, 22, är just nu mammaledig och deltar på demonstrationen med sin son.
– Jag är här för att visa min solidaritet för folket i Gaza och Palestina, säger Signe Göransson.
När hon får frågan om vad hon tycker om demonstrationen får hon tårar i ögonen.
– Jag tycker att det är så beundransvärt och fantastiskt, det är modigt.
Hon är här i dag med sin 13 månader gamla son för att visa solidaritet för sina barn och mammorna i Gaza.
– Det handlar om framtiden, hur ska vi se på människovärde, vilka barn har rätt till liv och vilka har inte, säger Signe Göransson.
12:15
Demonstranterna sjunger ”åh Palestina, vi vill göra allt för dig, aldrig ska du vara ensam, studenterna stöttar dig”.
12:12
Dialogpolisen Magnus Björn-Bentzen som varit på plats sedan lägret slogs upp berättar att stämningen i lägret inte ändrats sedan beskedet att demonstranterna måste flytta på sig innan fredag.
– Vi har fört dialog om att doktorspromotionen har tillstånd, och lägret inte har det, säger han.
Vad har ni fått för svar på det?
– Vi har inte fått något.
11:53
DN:s reporter frågar hur demonstranterna ser på ordningsstörningarna som uppstått.
– Vi har ingen organisation bakom oss som kan söka tillstånd. Det är en spontan protest. De aktioner som vi inspirerats av har haft som syfte att öka medvetenheten om de här frågorna. Det ser vi inget fel med.
– Vi var inbjudna till mötet av någon där som ville ha oss på plats. Vi kan inte säga vem.
Samverkar ni med andra studentrörelser i Sverige och internationellt? Hur i så fall?
– Vi är här i solidaritet med det Palestinska folket. Det finns absolut kommunikation mellan olika studenter, men det finns ingen central samordning. Det är en spontan protest. Men vi tar mycket inspiration av varandra och av universitet som har lyckats få gehör från sina universitet. Det är inte bara en dröm, det är möjligt.
11:45
Hur agerar ni om polisen ingriper på fredag?
– Vi kan inte tala för vad enskilda deltagare i vår rörelse kommer att göra. Vi har visionen att stanna kvar till våra krav mötts, men situationen ändras varje dag. Vad enskilda deltagare väljer att göra kan vi inte uttala oss om.
På frågan om vad demonstranterna önskar att kårerna ska göra för att demonstranterna ska kunna gå via dem, svarar en presstalesperson:
– Vi har fått uppfattningen att kårerna anser att de frågor vi bedriver inte är studentfrågor. Vi anser att kårerna är rädda för att driva frågor som ligger utanför det som de konventionellt bedriver. Så det finns en låsning när ledningen hänvisar oss till kårerna, men kårerna inte vågar eller vill driva frågan.
11:42
Det har tagit lång tid för er att vilja prata med press. Hur ser ni på öppenheten och de demokratiska rättigheterna för era deltagare?
– Vi har en mer radikal syn på vad demokrati är. Vi har tilldelat mandat till presstalespersoner som företräder gruppen. Vi hoppas att ni har respekt för att vi är ett demokratiskt projekt som lär sig mer varje dag och som inte har någon ambition att bli politiker.
11:36
Efter att ha stått tysta hela presskonferensen skanderar demonstranterna högljutt ”free, free Palestine”. Press får nu ställa frågor.
En reporter frågar om demonstranterna anser att de har rätt att vara i Lundagård hur länge som helst utan tillstånd.
– Som tidigare nämnt är vi här för att ställa krav på vårt universitet. Vi kommer vara hör tills universitet inleder en dialog. Bollen är på universitetets sida. Vi utövar bara vår rätt att demonstrera, säger en presstalesperson.
11:29
Presstalespersonerna talar till åhörarna.
– Vi har kallat till den här presskonferensen då det finns en stor risk att Palestinagård avlägsnas med våld. Vi har därför flera viktiga saker att dela med oss av.
– Vi är en del av en global rörelse som kämpar för Palestinas frihet. Vi campar för att det krävdes för att vi skulle få något som helst gehör från universitet och media.
– Vi är vanliga studenter som har bestämt oss för att stå upp för mänskliga rättigheter när vårt universitet har misslyckas. Just nu utsätts Palestina för ett folkmord. Universitet har bombats och studenter dödats. Palestinier har under långt tid fördrivits från sitt land. Som studenter ser vi det som vår plikt att säkerställa att vårt universitet följer de mänskliga rättigheterna. Vi har ställt tre krav på LU så att de står upp oför sina egna principer.
– Vi har kritiserat universitetets dubbelmoral i att ha uttalat sig för Ukraina, men inte för Palestina.
– Lunds universitet säger att LU inte har några samarbeten med israeliska universitet. Enligt information har LU samarbeten med fyra israeliska universitet.
– LU anser också att det är lämpligt att samarbeta med företag som Volvo och Sony, som är företag som aktivt bidrar till Israels folkmord genom deras samröre med Israel.
– Vi har försökt inleda en dialog med universitetets administration. Det krävdes att vi campade utanför hans kontor för att vi skulle få kontakt med honom. Efter mycket om och men lyckades Palestinagård få ett möte med universitetsledningen. Vårt önskemål om att låta flera studenter delta nekades. Tre fick vara med bakom stängda dörrar.
– Prorektor och vicerektor närvarade. Det hölls bakom stängda dörrar. Ledningen försökte i efterspelet smutskasta sina studenter. Det blev glasklart varför mötets hölls bakom stängda dörrar.
– På grund av den ansträngning som krävdes att få ett första möte satt mötesdeltagarna tålmodigt kvar i Lungshuset. Då kallad ledningen på polis. Gråtandes släpades studentrepresentanter ut med huvudet före nerför trappen och lämnades i gruset.
– Universitetsledningen har meddelat att de inte ser någon anledning att fortsätta dialogen med oss, utan hänvisar oss vidare till studentkårerna. Men de är inte utrustade för att hantera sådana frågor som vi driver och studentrörelser som oss.
– Studenterna har blivit ignorerade i sju månaders tid. Vi anser att universitetet under de två veckor vi har väntat har har undvikit oss. LU är som statlig myndighet skyldig att svara på frågor och lämna ut handlingar. Vi har därför upprättat en JO-anmälan mot universitetet.
– Palestinagård står under hot att avlägsnats på grund av salut. Vi ser alltså att LU bryr sig mer om kanoner än om sina egna studenters rätt att demonstrera för Palestina. Att med våld tysta studenterna i Palestinagård kommer gå till historien som dagen LU ställde sig på fel sida av historien.
11:20
Presstalespersoner läser upp nyheter från Palestina. De nämner bland annat hem som bombas, att internet och kommunikation är avstängd. De håller sedan en tyst minut.
11:14
Lundagårds reporter uppskattar att det är cirka 100 personer i Lundagård. En polis på plats i nuläget.
11:06
Pressträffen börjar 11:15. Lundagårds reportrar på plats rapporterar att stämningen är lugn. Uppskattningsvis 70 tält finns nu i Lundagård. 15-20 journalister på plats.
Enligt en dialogpolis som varit på plats under de senaste dagarna har det varit fortsatt lugnt och ordnat. Han kan dock inte svara på huruvida stämningen ändrats sedan polisens besked om att studenterna måste lämna innan fredag, och hänvisar till dialogpolisen som kommer senare under dagen.
10:56
Palestinademonstranterna i Lundagård kräver att Lunds universitet ska säga upp alla samarbeten med israeliska lärosäten. Universitetsledningen har upprepade gånger hävdat att det inte finns några sådana avtal på central nivå. Handlingar som Sydsvenskan tagit del av visar dock att det finns flera samarbeten på fakultetsnivå med israeliska institutioner.
Exempel på dessa samarbeten inkluderar:
- Ett studentutbytesavtal mellan Humanistiska och teologiska fakulteterna och Hebrew University of Jerusalem.
- Juridiska fakultetens deltagande i ett EU-projekt med Hebrew University of Jerusalem.
- Naturvetenskapliga fakultetens medverkan i ett EU-projekt med Ben-Gurion University.
- Lunds tekniska högskolas samarbete i ett EU-projekt med Technion.
- Medicinska fakultetens forskningssamarbete med Weizmann Institute of Science.
Rektor Erik Renström skriver i ett mejl till Sydsvenskan att akademisk frihet innebär att sådana samarbeten inte ska styras av politiker eller universitetsledningar. När det gäller samarbeten inom EU-projekt, bör dessa diskuteras inom respektive projekt och med finansiärerna. Han betonar också att forskare ska bedriva ansvarsfull internationalisering och beakta etiska principer i internationella samarbeten.
10:50
Klockan 11 ska talespersoner från tältprotesten i Lundagård ha presskonferens. Lundagård direktrapporterar.
Tisdag 28 maj
15:10
Lunds universitet genomför doktorspromotionen enligt plan på fredag. Dessförinnan måste demonstranterna lämna Lundagård, meddelar polisen. Det rapporterar Sydsvenskan.
– Vi från polisens sida har dialog med dem som tältar i Lundagård och är tydliga med att de måste lämna platsen innan fredag, då det finns en tillståndsgiven allmän sammankomst som ska genomföras, säger Filip Annas, presstalesperson för polisen i region Syd till Sydsvenskan.
Demonstranterna har på sociala medier meddelat att polisen planerar att avlägsna dem från parken med våld senast på onsdag, och uppmanar fler anhängare att komma dit och visa sitt stöd. Demonstranterna har bjudit in till en presskonferens klockan 11 på onsdagen.
Polisen har dock inte specificerat vilka åtgärder som kommer att vidtas om demonstranterna inte lämnar Lundagård före fredag.
– Vi har inte sagt något om åtgärder från polisens sida, och jag kan inte gå in på några närmare detaljer. Det vi har sagt till dem är att de måste lämna före fredagen, säger Filip Annas till Sydsvenskan.
Lördag 25 maj
14:47
Nya Israelflaggor vid tältaktionen
Tre personer med Israelflaggor och har ställt upp sig precis intill tältaktionen i Lundagård.
– Vi ville visa att det finns andra röster än de som skriker only solution, Intifada och Revolution.De rösterna hörs tydligast i Sverige just nu.Men det finns folk som stöder Israel efter det som hände 7 oktober också, säger Paul Jackson Wallén.
Han påpekar också att tältaktionen inte är laglig.
Har ni demonstrationstillstånd?
– Nej, vi demonstrerar inte. Vi bara är här.Och det har polisen också sagt att det går hur bra som helst, säger Bent Andersen som också säger att de kommer att lämna efter en timme.
Precis intill står ett antal demonstranter med palestinska flaggor och spelar hög musik.
– Jag vet inte om det finns någon konkret baktanke till det.Jag tror att de bara vill spela musik och ha trevlig stämning, säger en presstalesperson till tältaktionen.
Hon påpekar också att de har all rätt att stå där.
– Vi står upp för allas mänskliga rättigheter.Vi står upp för rätten att demonstrera, att protestera och yttrandefrihet. Så att de får stå där, säger presstalespersonen.
Flera poliser är på plats, men stämningen är lugn.
Fredag 24 maj
16:55
LU:s prorektor: ”Det är inte vi som ringer in polisen”
Lena Eskilsson, prorektor på Lunds universitet, var med på torsdagens möte med representanter från tältaktionen som slutade med att två demonstranter blev bortförda av polis.
Att polis tillkallats ska enligt henne ha skett efter att de återkommande gånger bett dem att lämna byggnaden.
– Det är ju ingen allmän plats. De hade alla möjligheter att resa sig ut och gå självmant. Sen hoppas jag verkligen att det inte skedde något polisvåld i samband med att de eskorterades ut, säger hon.
Lena Eskilsson säger att det inte var dem personligen som kontaktade polisen.
– Det är inte vi som ringer in polisen, utan vi har såklart säkerhet i våra hus. Exakt hur vi jobbar där vet jag inte om jag ska gå in på. Men polisen kom dit eftersom vi på alla sätt försökte få dem att lämna frivilligt.
Läs hela artikeln här.
10:05
Picknick med israeliska flaggor i Lundagård
Ett tiotal personer har anordnat en picknick för att fira den judiska högtiden Lag baomer i Lundagård. Personerna står med israeliska och svenska flaggor bara ett tiotal meter från den palestinska tältaktionen.
– Vi tänkte att det skulle vara ett fint ställe på Lundagård att njuta av vår fina stad i Lund, och inte låta andra ta över staden. Så vi tänkte vara här och ha kul, lyssna på musik och vara fredliga. Det är det viktigaste, säger Ariel Sages, samtidigt som Eden Golans Hurricane från Eurovision song contest spelas i bakgrunden.
Hur tänker ni att ni har ställt er precis bredvid tältaktionen?
– Det är ju vår allas stad, säger Ariel Sages.
Vid 09:30-tiden under fredagsförmiddagen finns ett tiotal poliser på plats.
– För tillfället är det jättelugnt. Men jag tror inte att de har vaknat här riktigt, säger Mats Svensson och syftar på demonstranterna i tältlägret.
Lundagård har sökt demonstranterna vid tältaktionen, som bett om att få återkomma.
Läs mer här.
Torsdag 23 maj
13:18
Två anmälningar om brott mot ordningslagen
En anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats hos polisen efter händelserna i Kungshuset och AF-borgen under torsdagsförmiddagen. I Kungshuset blev två demonstranter utburna av polis, medan en person gick ut frivilligt efter tillsägelse. I AF-borgen störde demonstranter ett möte mellan lokalpolitiker och studentrepresentanter vid Lunds universitet.
Det finns i nuläget ingen misstänkt, eftersom polisen har svårt att identifiera arrangören bakom de två händelserna. Filip Annas, presstalesperson på polisen region syd, förklarar att det är arrangören och inte de enskilda demonstranterna som i detta fall kan misstänkas för brott.
11:05
Demonstranter utkörda av polis: ”Våldsamt”
Efter ett möte i Kungshuset mellan prorektor Lena Eskilsson, vicerektor Jimmie Kristensson och med tre representanter från tältaktionen blev demonstranterna utkörda av polis.
– Två personer har avlägsnats och en avvisats, säger Katarina Rusin, presstalesperson hos polisen.
Enligt representanterna från demonstrationen ska de ha suttit kvar i en soffa när rektorerna inte kunde komma överens om en ny tid för nästa möte. Representanterna menar att de satt kvar i soffan i ungefär 20 minuter innan de blev utkörda ur byggnaden med våld.
Men har inte polisen rätt att bära ut er?
– Jag tror det är viktigt att poängtera att vi var inbjudna till detta möte. Det var inte satt någon bestämd tid på hur länge mötet skulle vara och det fanns ingen agenda för mötet, säger Sunniva, en av representanterna vid mötet.
Polis på plats menar att representanterna hade blivit misstänkta för olaga intrång om de suttit kvar och säger att ingripandet inte var våldsamt.
Vid tiotiden hade även ett tjugotal demonstranter samlats i Sångsalen i AF-borgen där kommunstyrelsens arbetsutskott hade ett möte med representanter från studentlivet. Polis på plats bad dem att lämna salen och AF-borgen, något de gjorde efter ungefär en halvtimme. Till skillnad från mötet med representanter från universitetsledningen i Kungshuset, var demonstranterna inte inbjudna till mötet i AF-borgen.
Anna Johansson, pressansvarig på universitetsledningens staber, skriver i ett pressutskick att universitetsledningen uppfattar att det var svårt att få till en konstruktiv dialog under mötet i Kungshuset. Studenterna ställde ett ultimatum att ledningen skulle underteckna en petition som de formulerat. Efter att mötet förlängts i 20 minuter avrundade universitetsledningen, och bad om att få återkomma.
Studenterna ville inte lämna rummet och byggnaden utan att få en exakt tid när universitetsledningen skulle återkomma samt boka ett nytt möte. Polis eskorterade studenterna ut från huset eftersom byggnaden inte är en allmän plats.
– Vi är medvetna om vilka etiska aspekter som finns på forskning, utbildning och samverkan. Universitetet arbetar löpande och aktivt med dessa frågor, inte bara i denna situation utan i alla samarbeten, säger ställföreträdande rektor Lena Eskilsson i pressutskicket.
I pressutskicket skriver Lunds universitet att de kommer att återkomma till studenterna, men när det sker är i dagsläget inte klart. Lunds universitet hänvisar så länge till till SUHF:s gemensamma uttalande.
Läs mer om protesterna här.
Onsdag 22 maj
13:40
Demonstranter utanför LUX – vill locka studenter till tältaktionen
Ett fåtal demonstranter har samlats utanför LUX, hem åt de humanistiska och teologiska fakulteterna vid Lunds universitet. En av demonstranterna står med megafon och säger bland annat att det är dags för Sverige att vakna och se vad som händer i Palestina.
”Israel massakrerar barn. Tystnad är medskyldighet”, står det på ett lakan som demonstranterna visar upp.
Talets möts av applåder.
En presstalesperson på plats säger att syftet bakom protesten är att få så många studenter som möjligt att ansluta till tältaktionen utanför Kungshuset och påpekar samtidigt att rätten till att protestera är grundlagsskyddad.
– Studenter ska stå upp för studenter, säger presstalespersonen.
09:48
Helsingfors universitet fryser utbytesprogram med Israel
Helsingfors universitetets styrelse och rektorer har beslutat att frysa alla studentutbyten med sina israeliska partneruniversitet på grund av konflikten mellan Israel och Hamas. Beslutet kommer efter kritik från bland annat rörelsen Students for Palestine, som demonstrerat utanför universitets byggnad Porthania i över två veckor. Demonstranterna har krävt att universitetet avbryter allt akademiskt samarbete och utbytesverksamhet med israeliska universitet samt drar in sina investeringar ur landet.
I ett pressmeddelande uttrycker universitetet djup chock och oro över de civila offren och den humanitära situationen i Gaza. Styrelsen kräver att alla parter i konflikten omedelbart upphör med våld mot civila och följer Internationella brottmålsdomstolens direktiv för att undvika folkmord. Universitetet är också bekymrat över förstörelsen av högre utbildningsinstitutioner i Gaza och har åtagit sig att bidra till återuppbyggnaden av dessa när situationen tillåter.
Universitetet framhåller att en etisk utvärdering kommer att genomföras utbytesprogrammen med Tel Avivs universitet och Hebrew University of Jerusalem kan återupptas. De betonar också att forskares akademiska frihet att samarbeta med israeliska forskare inte ska begränsas.
Helsingfors universitet poängterar att de värnar om yttrandefrihet och akademisk frihet. De skriver även att de inte har några direkta investeringar i israeliska företag eller företag på den lista som sammanställts av den internationella BDS-rörelsen.
Tisdag 21 maj
15:39
Kanonsalut kan påverka tältlägret i Lundagård
Den 31 maj hålls doktorspromotionen i Lund med en traditionell kanonsalut. Varje promotor och hedersdoktor saluteras med kanonskott, som avfyras i oregelbundna intervaller under eftermiddagen i anslutning till doktorspromotionen.
Kanonerna brukar stå uppställda i Lundagård norr om Domkyrkan, ett tjugotal meter från tältlägret. Men polisen har ännu inte beslutat om de ska avhysa demonstranterna från platsen, rapporterar Sydsvenskan.
– Vi hoppas att vi kan komma någonvart i slutet på veckan, för vi måste börja förbereda parken för doktorspromoveringen. Den är tillståndsgiven, så den har företräde. Det är obra att sitta där i ett tält när man börjar skjuta kanoner vid Domkyrkan, säger Fredrik Wahlöö vid Lundapolisen till tidningen.
Lundagård förvaltas av Statens fastighetsverk, SFV, som vill att demonstranterna lämnar parken.
– Vi vill ju egentligen att de inte ska vara där i all evighet i alla fall och tälta. Det är ju också ett fornminne och det är känslig mark. Om man hänger upp saker i träden. Det är dock i slutänden polisens sak att avgöra vad som ska ske med tältlägret, säger Maria Uggla, pressekreterare på SFV till Sydsvenskan.
Fredag 17 maj
17:00
En längre artikel om torsdagens händelser finns att läsa här.
12:23
Studentförbunden oeniga om protesterna
Konservativa Förbundet (KF) skriver i ett uttalande att de står bakom Lunds universitets agerande.
”Vi är ett förbund som genomgående värnar om den akademiska friheten, vilket inkluderar rätten att fridfullt ta ställning för sin åsikt. Det inkluderar däremot inte någon rätt att pådyvla andra åsikten genom att ensidigt manipulera den institution de ska få utöva sin egen akademiska frihet inom.”, skriver KF:s distriktsordförande i Lund Samuel Andersson i ett mejl.
”Vi anser liksom universitetsledningen att universitets uppgift är utbildning och inte att bedriva utrikespolitik, och stödjer därmed rektorns hållning om att universitetet inte ska vika sig för påtryckningar varken nu eller senare.”
Uttalandet kommer som ett svar till det Socialdemokratiska studentförbundet (S-studenter), som skriver att de står bakom fredliga protester som uppmärksammar kriget i Gaza.
”Vi ser positivt på fredliga protester som uppmärksammar det brutala krig som Israel för i Gaza. Det är viktigt att fler aktörer står upp för palestiniernas rätt till suveränitet.”
”Från S-studenters sida är vi tydliga med att den svenska regeringen måste agera för ett omedelbart eldupphör”, skriver Elfva Barrio, förbundsordförande för S-studenter, i ett pressmeddelande.
Fria Moderata Studentförbundet skriver i ett pressmeddelande att de värnar åsikts- och yttrandefriheten och hoppas att svenska lärosäten kommer att respektera alla studenters rätt att demonstrera. Samtidigt menar de att det är ”beklagligt” att pro-palestinska studenter enbart fokuserar på Israel.
”Det enklaste och mest moraliska sättet att få slut på kriget är villkorslös kapitulation från Hamas sida och frigivande av samtliga gisslan”, skriver de.
”Protesterna borde fokusera på att frige de över 120 personer som fortfarande hålls som gisslan. Hamas är ansvarig för den nuvarande konflikten och den bästa vägen till fred är att de kapitulerar. Det är dock glädjande att demonstrationerna tycks ske fredligt och utan antisemitism”, skriver Daniel Åkerman, förbundsordförande för Fria Moderata Studentförbundet, i pressmeddelandet.
11:45
Kiosken målad
Kiosken Kiosken har målats i palestinska färger. Detsamma gäller ett monument utanför M-huset vid Lunds tekniska högskola (LTH).
– Vi har i dagsläget inget som säger att man inte får göra ett ställningstagande, säger Fredric Ahrling, ordförande för Teknologkåren (TLTH) som är en av de organisationer som äger monumenten.
Det finns en tradition som säger att de olika sektionerna vid Lunds tekniska högskola (LTH) ska simma ut i sjön Sjøn till ön Ön och måla kiosken Kiosken i sektionens färger. 2022 målades Kiosken målades med den ukrainska flaggans, gult och blått.
Denna gång har Kiosken målats som den palestinska flaggan, något Fredric Ahrling inte ser något problem med. Han säger att det inte finns några regler för vad man får, eller inte får, måla. Inte heller för vad man får måla över.
Om det vore den israeliska flaggan, hade det gjort någon skillnad?
– Jag skiljer inte på det, säger Fredric Ahrling.
Även ett monument utanför M-huset vid LTH har målats i Palestinas färger. Denna fråga hänvisar Fredric Ahrling till TLTH:s undersektioner för maskinteknik och industriell ekonomi. Lundagård söker sektionerna.
Torsdag 16 maj
16:00
Under torsdagseftermiddagen pågår ännu diskussioner mellan demonstranterna och universitetsledningen om förutsättningarna för ett möte.
”Erbjudandet som Erik hade tidigare i dag står kvar”, skriver Anna Johansson, pressansvarig för universitetsledningen i ett sms till Lundagård.
12.37
Lundagård får en enskild intervju med Erik Renström.
Vad tycker du om studentengagemanget här utanför?
– Det är underbart att se att studenter är engagerade och tycker någonting och vill någonting. Vi har yttrandefrihet och åsiktsfrihet i landet, så det är ingenting jag ska ha några synpunkter på.
I samband med Rysslands invasion av Ukraina gjordes ett antal restriktioner. Hur ser du på att inte samma ställningstagande görs från universitetet när det kommer till kriget i Gaza och Israels agerande?
– Det görs exakt samma ställningstagande, det är det som är min poäng. Vi agerar efter samma principer när det gäller Ryssland, Ukraina och Israel, Palestina. Det är två väldigt olika situationer, kan man säga. Det som framförallt skiljer sig åt är att vi fick ekonomiska sanktioner som var väldigt tydliga och där regeringen var avsatt att avbryta samarbeten med ryska statliga institutioner. Och det betyder ju att vi inte kan samarbeta med universiteten. Samtidigt, om du letar upp gamla intervjuer, så kommer du se att jag också säger att det är viktigt att vi fortsätter ha den individuella kontakten.
– Det är vår instinkt att vi ska ha så många och goda kontakter som vi kan. Vi behöver det och vi behöver vara på plats för att förstå. Och när jag säger vi så menar jag akademin i stort. Ska vi veta vad som händer i Mellanöstern så måste vi ha kontakter och delvis vara på plats.
Kommer det någon gång finnas möjlighet att möta demonstranternas krav?
– De har inte skickats till mig via officiella kanaler så att jag vet inte annat än det som tidigare har skickats till mig. Och på de krav som har ställts där, nej. Då skulle jag bryta mot det grundläggande i akademin. Så det kommer inte att hända.
12:20
Erik Renström är nu på plats utanför Kungshuset. Han säger att de inte var överens om att mötas på campet, men att han är villig att diskutera med två representanter. Demonstranterna vill diskutera frågan i campet, men rektorn säger att det inte är helt rättvist med en mot hela campet. Representanterna från demonstrationen säger att de respekterar detta, men att de tycker att det är fel. Demonstranterna påpekar att samma sak kommer att sägas ute som inne på rektorns kontor, men Erik Renström uttrycker att han gärna vill prata med de två representanterna. Han går in i Kungshuset igen och säger att han eller en kollega ska komma tillbaka.
11:51
Demonstranterna har gått tillbaka till sitt tältläger.
11:44
Just nu pågår handuppräckning om vilka som skulle vara intresserade att prata med studenter vid Columbia University i New York, som hört av sig. De propalestinska tältaktionerna, som nu blivit en global rörelse, började i USA – bland annat vid Columbia.
11:41
Demonstranterna läser upp sina krav, som bland annat är att universitetet ska stötta alla palestinska studenter och utbildningen i Palestina. De vill också att LU ska offentliggöra och avsluta alla institutionella och ekonomiska samarbeten med Israel.
Demonstranterna säger att de kommer stanna i Lundagård, vilket följs av stora applåder.
11:39
Demonstranterna röstar för att hålla den presentation de förberett för Erik inför alla andra runt Kungshuset.
11:34
Personen med megafon föreslår en omröstning om hur de ska gå tillväga.
11:33
Enligt demonstranterna har Erik Renström lovat att komma ut, men rektorns kontaktperson säger att så inte var fallet. Demonstranterna vill inte att bara gå in två stycken, vilket de av universitetsledningen är välkomna att göra.
11:29
Erik Renström har ännu inte mött demonstranterna utanför Kungshuset. De har ringt rektorn igen och är just nu i samtal med en kontaktperson på universitetet.
– Hur ska vi försäkra en demokratisk protest om Erik bestämmer själv, säger talespersonen.
– Vi kan inte bestämma ensamma jag och Erik hur detta går till.
– Vi antar då att Erik inte vill träffa oss och att han gömmer sig i sitt rum.
11:23
Det sjungs bland demonstranterna: ”Oh Palestine, vi vill göra allt för dig, aldrig ska du vara ensam, Sverige stöttar dig”
– Vi ska vänta här så får vi se om vår lovely, lovely universitetsadministration vill prata med oss, säger en demonstrant till gruppen.
11:19
En talesperson som pratar med rektorn säger att demonstranterna vill att han ska komma ner och fika med dem.
11:17
Nu ringer demonstranterna rektor Erik Renström.
11:16
– Vi är demokratiska, vi är en peaceful protest, säger personen med megafon.
11:11
Nu går alla till Kungshuset. Två personer står precis utanför, redo att vad det ser ut som möta Erik Renström. Resten har samlats i en halvmåne runt om.
11:08
Demonstranterna ska ringa rektorn klockan 11:10, då ska alla samlas utanför Kungshuset. Flera medier är på plats. Fortfarande lugn stämning. En person med megafon håller möte med demonstranterna. Lundagårds reporter uppskattar antalet demonstranter till minst 100 personer.
11:00
10.55
I dag, torsdag, klockan 11:00 ska, enligt uppgifter, universitetets rektor Erik Renström tala till demonstranterna som tältar i Lundagård.
Ett 50-tal tält har nu ställts upp i Lundagård. En dialogpolis är på plats, enligt Lundagårds reporter som också säger att stämningen är lugn.