Ivar Harby Samuelsson måste plocka ned sin banderoll med texten "Ullis for Palestine". Det menar AF Bostäders vd Henrik Krantz.
– Jag förstår att de får göra det rent lagligt, men jag tycker att det är moraliskt fel, säger Ivar Harby Samuelsson.
Det var i torsdags förmiddag som en bovärd från AF Bostäder (AFB) knackade på hemma hos Ivar Harby Samuelsson och bad honom plocka ned banderollen. Bovärden sa då att det handlade om en policy de har – det ska inte hänga något från balkongen. Ivar Harby Samuelsson bad då om att få prata med en ansvarig.
– När jag pratade med henne så pratade vi om att den hängde utanför balkongen. Då svarade jag någonting i stil med ”bra, då kan jag hänga den på insidan av balkongen i stället”, men jag kände att det inte var det hon ville höra, säger Ivar Harby Samuelsson.
För Ivar Harby Samuelsson känns det inte som en slump att han blir tillsagd att ta ned banderollen samtidigt som det utbrutit protester i Lundagård.
– Det känns som att de försöker angripa från alla håll, även om de [AFB] är frånkopplade från universitetet. De försöker begränsa studenters möjlighet till att demonstrera och att uttrycka sina åsikter.
– Jag förstår att de får göra det rent lagligt, men jag tycker att det är moraliskt fel, säger Ivar Harby Samuelsson.
För AFB:s vd Henrik Krantz handlar det inte om att Ivar Harby Samuelsson, tillsammans med sina grannar, tagit ställning för Palestina.
– Det vill jag vara väldigt tydlig med. Det handlar inte om Palestina eller att vi skulle ha något emot Palestina, utan det är att vi har en policy som säger att vi inte ska ha budskap med politisk koppling, säger Henrik Krantz.
Exakt vad policyn är kan han dock inte svara på.
– Det är helt omöjligt för mig att säga exakta regler – vi får göra en rimlighetsbedömning i de enskilda fallen, säger han.
Han förklarar att det också handlar om hur länge en banderoll är tänkt att hänga. Är det till exempel Lundapride och prideparaden går förbi är det okej att prideflaggan hänger från balkongräcket. Detsamma om det gäller en fotbollsmatch eller liknande.
– Men vi äger fasaderna och bestämmer hur det ska se ut och generellt ska de inte vara utrustade med budskap. Vi vill att det ska se trevligt ut och att våra studenter ska trivas, säger han.
Huruvida det är någon student som klagat på banderollen kan han inte svara på. Att Ivar Harby Samuelsson fått en tillsägelse ser Henrik Krantz dock inte som unikt.
– Vi gör denna typ av arbete hela tiden, det har vi alltid gjort, säger Henrik Krantz som menar att det blivit extra uppmärksammat just nu, med tanke på tältprotesten i Lundagård.