Storbritannien tappar svenska studenter – EU-länder ökar i popularitet

- in Nyheter

Engelskspråkiga länder är populärast bland svenska utlandsstudenter – något som dock håller på att ändras. Storbritannien och USA toppar listan, men sedan 2016 har studenterna blivit färre. Detta enligt en ny analys baserad på statistik från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Analysen, som framställts av Utlandsstudier.se, har fastställt de 19 vanligaste länderna svenska studenter väljer för längre studier utomlands. Undersökningen visar att de fem mest populära länderna mellan åren 2016 och 2023 är Storbritannien, USA, Spanien, Danmark och Polen. Listan har tagits fram genom att använda CSN för att fastställa hur många svenska studenter som studerar i olika länder utomlands. Siffrorna har sedan jämförts för att fastställa vilka de mest populära länderna är.

Storbritannien har varit ett av de mest populära länderna för svenska studenter som vill genomföra sin utbildning utomlands, och har mellan 2016 och 2023 i snitt lockat 16,7 procent av utlandsstudenterna. Dock visar analysen att det är allt färre som väljer att studera i Storbritannien, med en minskning på 8 procent 2023 jämfört med 2016. Denna trend speglas i flera engelskspråkiga länder.

USA, Australien och Nya Zeeland alla har sett en minskning i antalet svenska studenter. Det minskade intresset beror bland annat på Brexit, högre levnadskostnader, en hög dollarkurs och covid.

”Storbritannien kommer att fortsätta att gå ned om det inte sker några politiska förändringar som sänker kostnaderna för EU-studenter. Detta kan jag förutspå med god säkerhet då nuvarande siffror fortfarande är dopade av studenter som startade sin utbildning under övergångsperioden och fortfarande läser billigt eller gratis”, skriver Johan Asplund, som äger och driver Utlandsstudier.se samt har jobbat med utlandsstudier i 22 år, i ett mejl till Lundagård.

Det mest populära universitetet för svenska studenter utomlands är Riga Stradins i Lettland, följt av Lithuanian University of Health Sciences i den litauiska staden Kaunas. Både Lettland och Litauen har sett en ökning i antalet svenska studenter sedan 2016. Analysen visar även på en bredare utveckling av att allt fler svenska studenter väljer att studera i EU-länder.

Flera europeiska länder, bland annat Frankrike, Italien och Spanien, lockade fler studenter 2023 än 2016. Polen är det enda EU-land som visar en negativ trend, där antalet studenter minskade med nästan 1,5 procent från 2016 till 2023. Bland svenska utlandsstudenter är det främst de som läser till läkare som väljer att studera i Polen. Nedgången beror på att Polen har valt att ha kvar kravet på allmäntjänstgöring (AT) på läkarutbildningar i landet, medan Sverige har valt att ta bort kravet. I praktiken betyder detta att de studenter som väljer att studera till läkare i Polen måste göra sin AT på polska för att få sin läkarlegitimation. Detta menar Johan Asplund kan vara en orsak till att allt fler svenska studenter valt att studera i Lettland och Litauen, eftersom de länderna främst lockar svenska läkarstudenter, och likt Sverige inte har AT-kravet.

Norge och Danmark har lockat en jämn ström av svenska studenter, och mest populärt är Danmark. I Danmark väljer i snitt 5,4 procent av de svenska utlandsstudenterna att studera varje år. I Asien är de tre mest populära länderna Japan, Sydkorea och Singapore, som tillsammans lockade 5,6 procent studenter under 2023. Enligt Johan Asplund kan statistik som denna hjälpa svenska studenter hitta rätt i sina utlandsstudier.

”Statistiken visar vilka länder som har många svenska studenter, så man kan välja att åka till en beprövad destination där skolorna är prövade av CSN och det finns stor chans att träffa andra svenska studenter på skolan”, skriver Johan Asplund.