Bajsbakterier och alger stoppar bad i sjön Sjön – för tredje året i rad

- in Nyheter, Studentliv

Det blir inga dopp i sjön Sjön för nyblivna teknologstudenter. E. coli-bakterier gör att sjön är otjänlig för bad. Nu ska Akademiska hus, som äger sjön, även plantera in rovfiskar som en del i ledet att komma till bukt med den långdragna algblomningen.

Det är tredje året i rad som vattenkvaliteten i sjön Sjön sätter käppar i hjulet för TLTH:s nollning. 2022 fick man inte bada efter en storskalig fiskdöd. Inte heller förra året var vattnet tjänligt för bad, då sjön drabbades av extrem algblomning.

Ebba Ljunggren, kårordförande för Teknologkåren vid LTH (TLTH), tycker att det är synd att sjön inte kan användas under nollningen, men säger att de tar Akademiska hus besked på allvar. Kåren planerar för en alternativ Draggning och har valt att försöka flytta Regattan till Kunskapsparken, liksom förra året.

– Vi har efterfrågat vattenprover i Kunskapsparken och ska söka polistillstånd för att få vara där. Så om allt går som det ska så kan vi ändå ha Regattan någonstans även i år.

Men en sak är svår att flytta.

– Den traditionsenliga målningen av kiosken, där folk simmar ut i Sjön och målar, blir inte av i år. Helt enkelt för att inte locka folk till att bada, säger Ebba Ljunggren.

Telefonkiosken på ön Ön i Sjön målas ofta om. 2022 för att efterlikna den Ukrainska flaggan.
Foto: Alexandra Roslund

Vad är Regattan och Draggningen?

+
Både Regattan och Draggningen är en del av LTH:s nollning. I det traditionsenliga sjöslaget Regattan försöker studenterna sänka varandras egenbyggda båtar. Men innan Regattan måste sjön Sjön göras fin. Då samlas novischerna för att ”dragga upp” allt skräp som samlats där under året och göra den redo för Regattan.
Rudan är en vanligt förekommande fisk i Sverige.
Men de har blivit lite för många i sjön Sjön.
Foto: Wikimeda commons

Daniel Kampf, avdelningschef för Akademiska Hus teknik- och serviceenhet, förklarar att algblomningen och det otjänliga vattnet har orsakats av en kedja av händelser. 

– Rudorna [fiskar som finns i sjön] har blivit lite för många i antal. De har ätit upp djurplankton, som i sin tur äter växtplankton. Detta har lett till att växtplanktonet har ökat i antal, vilket i sin tur bidragit till algblomningen, säger Daniel Kampf.

Under sommaren har man fiskat upp en stor del rudor, men inte tillräckligt många. Därför kommer Akademiska hus att plantera in gäddor och abborrar med förhoppningen att rovfiskarna ska äta upp fler rudor.

Fåglarna trivs – men bajset ställer till det

Det är inte bara rudorna som trivts i sjön. Algerna har lockat till sig en stor mängd gräsänder vars avföring gjort att sjön nu innehåller E. coli-bakterier och intestinala enterokocker – något som gör det olämpligt att bada i sjön.

– Det ser ju väldigt otrevligt ut med den här algblomningen, men den är i sig inte giftig. Vi avråder från bad eftersom proverna visar att det finns bakterier i vattnet, säger Daniel Kampf.

De senaste proverna togs den 9 augusti och nya prover tas löpande. Daniel Kampf hoppas också på att den nya satsningen på ökat vattenflöde ska ge resultat.

– Vi vill syresätta med vatten så att det inte gynnar algblomningen, det är vårt fokus just nu. Och vi tror att projektet i samarbete med VA Syd kommer att hjälpa till, så att vi får en naturlig genomströmning i sjön Sjön så att vattenkvaliteten ökar.

– Vi planerar att vi sätta igång flödet här i slutet på augusti med vattentillförsel från pölen Pölen. Men sen är det ju bara två veckor till Regattan.

Bakterier i vattnet

+
Bakterietyperna Escherichia coli och intestinala enterokocker finns normalt i avföringen hos människor och andra djur.

Om det finns höga halter av Escherichia coli eller intestinala enterokocker i badvattnet är det ett tecken på att vattnet har förorenats på något sätt, till exempel via fågelbajs, avloppsvatten eller markavrinning efter regn.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten