Lunds universitet (LU) har lämnat ett europeiskt forskningssamarbete efter att det avslöjats att över 70 referenser i ansökan inte fanns, utan var var påhittade med AI. Universitetet rapporterar nu händelsen som ett fall av forskningsfusk.
Hösten 2023 lämnade ett konsortium av europeiska universitet in en ansökan om bidrag till EU-kommissionen för ett gemensamt forskningsprojekt. Men något var fel.
Det visade sig att referenserna i ansökan verkade vara påhittade, vilket uppmärksammades av medarbetare vid EU-kommissionen. De slog larm till konsortiets deltagare, däribland LU.
Universitetet har i en anmälan till Nämnden för prövning av oredlighet i forskning uppgett att EU-kommissionen informerat dem om att majoriteten av de över 70 referenserna i ansökan inte existerar och tycks ha genererats av ChatGPT.
Efter att fusket uppdagades beslutade LU:s ledning att dra sig ur projektet och informerade både konsortiet och projektets koordinator om detta. Universitetet drog även tillbaka en ansökan om delfinansiering från svenska Vinnova.
Stefan Höst, prefekt vid avdelningen för Elektro- och informationsteknik på Lunds universitet och den som först anmälde ärendet.
– Detta är såklart allvarligt, det strider mot normal forskningssed, säger han till SvD.
Enligt Stefan Höst finns det inte några misstankar mot Lunds egna forskare, trots att en namngiven professor, som var delaktig i att skriva ansökan, har ett ansvar för dess innehåll. Stefan Höst misstänker i stället att det är konsortiet som står bakom de fabricerade referenserna.
– Det är många olika personer som skriver i dessa dokument. Någonstans på vägen har någon lagt till en massa referenser som inte stämmer, säger han till SvD.
Ansökan avsåg ett EU-projekt med målet att stödja forskning och tillverkning inom halvledarsektorn, med en budget på 11 miljarder euro.