Regeringen vill minska administrativt krångel för forskare och lärare

- in Nyheter, Politik, Utbildningspolitik

Regeringen vill minska den administrativa bördan på universitet och högskolor. Statskontoret ska kartlägga de mest krävande administrativa uppgifterna och ge rekommendationer för att lätta på byråkratin.
– Forskare och lärare i högskolan ska fokusera på att bedriva forskning i världsklass, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande.

Med ett nytt regeringsuppdrag är målet att reducera den tid lärare och forskare lägger på återrapportering och administrativa rutiner, och i stället fokusera på att utveckla forskningsmiljöer.

Universitetskanslersämbetet publicerade tidigare i år en granskning som belyser hoten mot den akademiska friheten vid landets lärosäten. Rapporten identifierade interna problem inom akademin som leder till likgiltighet och självcensur. Framför allt framkom att många universitetsanställda upplever att den statliga styrningen begränsar deras akademiska frihet.

Antalet anställda inom administration, kommunikation och ledning vid universitet och högskolor har ökat kraftigt, enligt en rapport från SNS. Samtidigt vittnar många inom akademin om att de ägnar alltmer tid åt administrativa uppgifter, som att hantera reseräkningar, vilket stjäl tid från deras kärnverksamhet.

Därför har Statskontoret nu fått i uppdrag av regeringen att undersöka konsekvenserna av de administrativa uppgifter som lärosätena är skyldiga att utföra. 

– Forskare och lärare i högskolan ska fokusera på att bedriva forskning i världsklass och bygga framstående forskningsmiljöer. De ska inte lägga alltför mycket tid på betungande återrapportering, säger Mats Persson.

Statskontorets uppdrag är att kartlägga de administrativa uppgifter som statliga universitet och högskolor måste utföra enligt generella regler och regeringsbeslut, samt att föreslå åtgärder för att minska den administrativa bördan. Universitet och högskolor ges möjlighet att rapportera vilka administrativa uppgifter som är särskilt tunga och att föreslå effektiviseringar. 

Uppdraget ska redovisas i september 2025.