Under sommaren har sammanlagt 14 propalestinska aktivister dömts till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakt. Detta efter att de vägrade att lämna tältlägret som sattes upp i Lundagård i våras.
Efter att kriget i Gaza inleddes har demonstrationerna mot Israel varit omfattande, och så även i Lund. Bland annat har protester skett utanför arbetsmarknadsmässan Arkad, vid Frankrikes president Emmanuel Macrons besök i Lund och när statsminister Ulf Kristersson (M) gästade Studentafton.
I april inledde studenter vid flera amerikanska universitet tältprotester på deras campus för att sätta press på universitetsledningarna att bojkotta israeliska samarbeten och uttrycka avståndstagande mot Israel. Protesterna spred sig snabbt globalt, och i början av maj restes de första tälten i Lundagård där de stod nästan en månad.
I samband med doktorspromotionen fördes tältlägret bort. Enligt tradition skjuts det salut med kanoner i Lundagård under promotionen, vilket kräver ett säkerhetsavstånd som till stor del omfattade området där tälten var placerade. Universitetet hade polistillstånd för saluten, något demonstranterna inte hade. Polisen valde då att lösa upp lägret.
När polisen kom till platsen fick demonstranterna 30 minuter att flytta på sig, men flera av dem vägrade och blev då gripna av polis.
– Våra grundlagar ger alltid rätt till yttrandefrihet och demonstrationer, vilket även tältlägret omfattades av, säger en anonym student i Lund students for Palestine.
Händelserna den 30 maj har under sommaren lett till flera uppmärksammade rättegångar i Lunds tingsrätt. En av rättegångarna var fullsatt, där många bar palestinasjalar, enligt Sveriges Radio.
Enligt SVT har 14 personer dömts till 30 dagsböter vardera för ohörsamhet mot ordningsmakten, bland annat eftersom de stört den allmänna ordningen. Av dem som stått åtalade är det, enligt Sydsvenskan, åtminstone fyra personer som aldrig studerat vid Lunds universitet.
Två av demonstranterna har överklagat domen till hovrätten.
Lundagård har talat med en student från Lund students for Palestine. Hen är kritisk till domarna.
– Vi har rätt att demonstrera och rätten till yttrandefrihet. Domarna är i sig ett hot mot demokratin, säger den anonyma studenten.
Trots att domarna är fällda är studenten fortsatt optimistisk.
– Vi kommer att fortsätta kampen. Studentrörelsen existerade innan tältlägret och kommer att fortsätta existera framåt.