Våren var en utmanande tid för universitetets ledning och rektor Erik Renström. Inte minst pressades han hårt av tältdemonstranterna i Lundagård.
– Jag kan säga att jag har känt mig personligt ansatt ibland, säger Erik Renström.
Erik Renström har spelat en central roll i turerna kring tältprotesterna vid Lunds universitet. Både han personligen och universitetet i stort har blivit hårt pressade av demonstranterna.
– På ett sätt var jag förvånad över att demonstranterna så tydligt riktade så mycket energi mot universitetet i stället för politiken, som på alla sätt skulle vara den logiska mottagaren, säger Erik Renström och fortsätter:
– Men man måste vara lite glad över det. Det betyder att många tycker att vi är viktiga, att vi är kulturbärande institutioner. Jag måste ändå ge universitetet ett erkännande för att det skedde här.
En aktiv student inom Lund students for Palestine som Lundagård varit i kontakt med och som vill vara anonym, tycker att det är en självklarhet att kritisera universitetet.
– Erik Renström säger att vi borde rikta oss mot politiken, och det är sant. Men likaväl kan man rikta sig mot akademin. Universiteten har verktygen för att göra skillnad. Som en del av universitetet ser vi även universitetet som vår röst, säger studenten.
Hur Erik Renström själv känner inför demonstrationerna och tältprotesterna är tudelat.
– I grund och botten är demonstrationer något som står för yttrandefriheten och det fria samhället, säger han.
Erik Renström medger att han som rektor måste tåla att folk har åsikter, men säger också att kritiken i stunder nästan gått över en gräns.
– Jag kan väl tycka att det är lite magstarkt när jag blev anklagad för att vara medskyldig till kriget, till folkmord och att jag har blod på mina händer, säger han.
Rektorn är också tydlig med att Lunds universitetet ska vara neutrala och inte uttrycka sig i politiska frågor, om det inte rör universitets egen verksamhet.
– Myndigheten som sådan ska vara återhållsam med sympatiyttringar över huvud taget. Det är en försiktighetsprincip som vi håller, säger Erik Renström.
Han menar att tältprotesterna har tagit inspiration från USA. Däremot påpekar han att amerikanska universitet fungerar annorlunda än svenska.
– I USA har de privata universitet, med donatorer som har synpunkter åt det ena eller det andra hållet. Vi har en annan kontext. Vi lyder under den statliga värdegrunden och den svenska grundlagen. Tillsammans med juridiska överenskommelser om akademisk frihet begränsar detta oss från att ta ställning i utrikespolitiska konflikter.
Erik Renström och universitetet får inte ta ställning, vare sig han vill eller inte. Skulle han göra det, bryter han mot grundlagen.
– Bryta mot grundlagen, nej, då avgår jag hellre, säger Erik Renström.
– Grundlagen och högskolelagen reglerar vår verksamhet som en statlig organisation. Bland annat står det att vi ska vara sakliga och opartiska. Det är inte något som är upp till mitt personliga tycke eller smak. Det är grunden till hur vårt samhälle fungerar.
Demonstranterna hade flera krav på universitetet. Krav som Erik Renström inte kunde infria. Däremot fanns det en sak som han var beredd att gå med på.
– En av synpunkterna var att utöka samarbete med palestinska universitet och att stötta akademin i Gaza. Helt rimligt, det ligger inom vårt uppdrag, säger Erik Renström.
Studenten som Lundagård har varit i kontakt med anser att Erik Renströms agerande visar på dubbelmoral.
– Erik Renström och universitetsledningen har flertalet gånger uttryckt sig i frågor. Alla dessa kommentarer om att de inte tar ställning eller uttrycker sig i frågor är helt enkelt inte korrekt, säger studenten och hänvisar till rektorns egen blogg.
– Den 28 februari 2022 skrev Erik Renström att ”Ukrainas sak är vår” och berättar hur viktigt det är att stå upp för ett fritt demokratiskt samhälle.
– I bloggen står det bland annat att när mänskliga rättigheter kränks eller avskaffas har universitetet en uppgift att bidra med kunskap och delta i det offentliga samtalet.
Läs mer:
14 personer dömda efter tältprotesterna i Lundagård
Demonstranterna: ”Allt polisvåld ska ligga på universitetets samvete”