Pengar styr allt omkring mig – även pressen

- in Ledare

Ett oberoende och välfungerande medieklimat bygger på pengar, vare sig man vill det eller ej. Det skriver Lundagårds redaktör Isak Aho Nyman i ledaren för Lundagård nummer 5 2024.

Den svenska demokratin, det fria samtalet och den öppna debatten är alla helt beroende av ett fungerande medieklimat. Dagstidningarnas debattsidor är fortfarande en av de plattformar där vanliga medborgare kan göra sin röst hörd på samma plattform som en riksdagspolitiker eller en upphöjd makthavare inom näringslivet.

När en tryckt tidning behöver ställa om till att vara endast digital blir det enormt mycket svårare att nå ut till läsekretsen. Bara inom den mycket lilla studenttidningssfären kan vi se den här omställningen slå hårt. Både mot Ergo i Uppsala, som sedan 2019 bara finns på nätet, och mot Studenttidningen Studietid i Stockholm som från början bara fanns som nättidning och som tvingades lägga ner hela sin verksamhet tidigare i år.

I och med införandet av det nya mediestödet tidigare i år har den här utvecklingen speglats även hos publikationer runt om i landet som vänder sig till en bredare massa än studenter. I en ansträngd ekonomi finns inga garantier för hur länge tidningar eller tryckerier kan fortsätta att existera, och varje tidning som går i graven innebär en mindre plattform för demokratin att utövas.

Samtidigt lyfter många kritik mot hur informationsklimatet ser ut i samhället. När en majoritet av befolkningen tar del av nyheter och information på sociala medier ökar risken för desinformation. Hur ska du kunna avgöra en avsändares legitimitet när etablerade medier och trollkonton får samsas om samma plats i ditt flöde?

Under de senaste åren har den decentraliserade informationsströmmen på internet varit avgörande för att förmedla sådant som traditionell media missat eller bortprioriterat. Men när journalistiken som en konsekvens förflyttas från tidningar, radio och tv till privata bloggar och personliga hemsidor är risken att utvecklingen börjar gå baklänges igen.

Till syvende och sist är verkligheten sådan att det kostar pengar att göra en bra produkt. Att ha resurserna och tiden som krävs för att göra ingående och seriös bevakning av ämnen och frågor som berör och drabbar samhället är nödvändigt för att demokratin som samhällsform överhuvudtaget ska kunna existera. Här blir även mångfalden avgörande.

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex rankas Sverige som trea, där en kritik som framförs mot ett annars välfungerande system är ägarkoncentrationen inom mediebranschen. Små lokaltidningar, nischade magasin och facktidskrifter är de som kan bryta upp den här koncentrationen – men också de som blir lidande när den ekonomiska snaran dras åt.

Så om du gillar det vi gör på Lundagård men inte är student: Köp en prenumeration. Om du gillar det vi gör men är Lundastudent: Tipsa en vän att köpa en prenumeration. Om du inte gillar det vi gör: köp en prenumeration på någon annan tidning. Oavsett vad, gör det du kan för att bevara den fria pressen, det demokratiska samtalet och den öppna debatten.

Här kan du läsa hela tidningen i digitalt format!