Tre råd till nyblivna studenter

- in Krönikor, Studentliv, Studentlivskrönika

Mycket är nytt när man börjar plugga i Lund. För många är det första gången man verkligen är ansvarig för sin egen tillvaro. Studentlivet är fantastiskt, men också främmande för den som inte pluggat förr. Marius Lyckå försöker hjälpa nyblivna lundastudenter att utnyttja studietiden på bästa sätt med några goda råd. 

En av mina smått masochistiska hobbys är att fundera på hur mycket bättre livet hade varit om jag hade vetat saker jag vet nu tidigare. Oftast är det meningslöst fantiserande, men i dag tror jag att det faktiskt kan vara till nytta. Så här års läser många av er Lundagård för första gången. Jag hoppas därför att ni känner er hjälpta av att läsa vad jag önskar att jag hade vetat när jag flyttade hit för fem år sedan.

När jag var ny i Lund tyckte jag att hela konceptet studentliv kändes lite töntigt. Engagemang i en nation verkade typ lika spännande som att vara med i elevrådet. Ibland var jag lockad, men det var lite skrämmande. Innan man flyttar hemifrån finns alla sociala miljöer automatiskt. Här blev man tvungen att aktivt välja att delta, vilket kändes obekvämt. 

Tillvaron i en studentstad är dock något alldeles unikt. Vänta inte med att utnyttja det! Studentlivet finns bara här och nu och ni kommer inte att ha mer tid för det senare. Kanske lider jag av early onset gubbighet, men jag känner redan att nostalgin till denna del av mitt liv kommer att vara enorm. Så, dyk med huvudet först ner i studentlivet.

Ett annat kännetecken för studentlivet är den otroliga handlingsfriheten. I skolan är allt inrutat. Valen är få, så man bara glider fram. Jag fick ofta höra att det skulle bli tuffare på universitetet, men sanningen är att man kan glida igenom det med. Problemet är att det suger att glida, för man blir medioker. Att flytta hit var för mig som att ta av stödhjulen på livet. När man lever i kaos blir allting svårt och man får inte mycket gjort.

Lösningen är att lära sig att älska ordning. Gör man det till en lek att skapa rutiner för livets måsten blir de inte lika tråkiga och tar mindre tid. Denna förmåga duger inte bara för att göra sysslor lättare, utan gör en bättre på roliga saker också. När rutinerna funkar har man tiden och tryggheten man behöver för att göra något meningsfullt. Jag uppmanar er därför hjärtligt att skissa upp ett litet städschema.

Mitt sista råd är att inte vänta. Min egen barndom präglades av ett väntande på att det riktiga livet skulle börja. Barndomen var förspel och i framtiden skulle jag vara med om äventyr, läsa svåra böcker och ha en fantastisk karriär. Tyvärr tror jag dock att väntandet lätt blir en bekväm ovana. I den falska tron att barndomens väntan magiskt ska ersättas av det verkliga livet kan man unna sig att slösa tid med datorspel och Netflix.

Sanningen är dock att man faktiskt är vuxen när man pluggar på universitetet. Men livet börjar inte av sig självt. Äventyren, karriären eller vad det nu är ni drömmer om är inte saker som händer en, utan saker man gör. Så sluta vänta och gör det där ni längtade efter som små. 

Att ge livsråd är vanskligt. Det är lätt hänt att man självbelåtet vräker ur sig klichéer. Därför ska jag försöka sammanfatta andemeningen i mina råd koncist: glöm inte att ni har en agens och lär er att ta tillvara på den.