DEBATT: EU måste skydda Hongkongs frihetskämpar från Kinas förtryck

- in Debatt

Kinas inflytande över Hongkong växer och tusentals riskerar politisk förföljelse. EU bör införa ett ”lifeboat-program” som ska erbjuda asyl och studentvisum för de Hongkongbor som söker en framtid fri från Kinas säkerhetslagar. Det skriver Liberala Studenter.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

I år har ett halvt decennium passerat sedan den pro-kinesiska regeringen i Hongkong lade fram ett lagförslag som skulle möjliggöra utlämning av misstänkta brottslingar till Kina. Förslaget möttes av massiva protester, då många Hongkongbor fruktade för att det skulle undergräva rättssäkerheten och öppna för politisk förföljelse av dissidenter. Protesterna tvingade Hongkongs ledning att dra tillbaka förslaget, men den tillfälliga segern var kortvarig. I juni 2020 införde Kina en nationell säkerhetslag (NSL) i Hongkong, som ger kinesiska myndigheter befogenhet att upprätta sina egna säkerhetsorgan i den autonoma regionen och behandla vissa fall i kinesiska domstolar. Detta har allvarligt underminerat Hongkongs rättssystem och inskränkt dess autonomi.

Sedan protesterna började 2019 har över 10 000 Hongkongbor arresterats, varav minst 3 000 har åtalats för olika brott. Med anledning av den försämrade politiska situationen och inskränkningar i Hongkongs rättigheter har Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland infört flera initiativ för att underlätta för Hongkongbor att flytta till deras länder. Liberala Studenter anser att det är hög tid även för EU att agera – genom att inrätta ett ”lifeboat-program” för Hongkongborna.

Historiskt sett har EU varit en förespråkare för mänskliga fri- och rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen. När Hongkongs autonomi och frihet undermineras på ett så dramatiskt sätt anser vi att det är EU:s moraliska plikt att erbjuda en säker tillflykt för de Hongkongbor som söker skydd. EU:s nuvarande asyl- och migrationspakt är dock inte tillräckligt flexibel för att effektivt bemöta den situation som de befinner sig i. Genom att skapa ett särskilt spår för Hongkongbor kan EU erbjuda en snabbare och säkrare väg till asyl för dem som flyr från politiskt förtryck. Ett sådant initiativ skulle inte bara visa solidaritet med Hongkongborna utan också förstärka EU:s trovärdighet som en global försvarare av mänskliga fri- och rättigheter.

Det räcker dock inte att stanna där. Utöver en sådan asylreform bör EU även etablera ett studentvisumprogram specifikt för Hongkongbor. Ett sådant program skulle underlätta för dem att studera inom unionen och bidra till vår ekonomiska utveckling. Genom att erbjuda studentvisum kan vi också dra nytta av den talang och expertis som finns i Hongkong som är känt för sina högutbildade invånare, många med erfarenhet från världsledande universitet och företag. Att underlätta deras möjlighet att bosätta sig i EU skulle med andra ord vara en investering för unionens framtid.

Slutligen behöver både Sverige och EU även förenkla processen för Hongkongborna att ansöka om permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Det skulle inte bara ge dem en stabil och säker framtid i EU, utan också säkerställa att de kan bidra till det samhälle de bor i. Inte minst skulle det skicka en stark signal till Kinas auktoritära ledning att Europa står redo att skydda de värderingar som unionen grundar sig på.

EU står inför ett vägval. Antingen kan vi förbli passiva åskådare medan Hongkongbornas fri- och rättigheter inskränks av Kina, eller så kan vi ta aktiv ställning för att hjälpa dem som nu kämpar för sina grundläggande rättigheter. Låt oss inte vänta längre. Det är dags att EU ger studenterna i Hongkong en väg till friheten.

Maria Wennberg, första vice ordförande för Liberala Studenter