Forskare kritisk till chat control inom vetenskapen

- in Forskning, Nyheter, Politik

Chat control kan ge myndigheter större möjligheter till bevakning online. Om EU-förslaget går igenom kan det även bli läge för studenter att tänka igenom sina internetvanor.

Förordningen om sexuella övergrepp mot barn, som i folkmun kommit att kallas för ”chat control”, är ett EU-förslag som lades fram av den svenska kommissionären Ylva Johansson 2022. Med chat control ska myndigheter få större möjligheter att förhindra spridning av bilder och material av övergrepp på barn.

Men förslaget är kontroversiellt. Särskilt för att det skulle innebära att myndigheter får rätt att skanna privata chattar – även om de är krypterade. Risken att systemet missbrukas för att samla in annat material är en återkommande kritik mot chat control.

Christian Gehrmann, professor inom säkerhet- och nätverkssystem vid Lunds universitet, menar att det i forskarvärlden har höjts kritiska röster mot förslaget.

– Med chat control kan de stora techjättarna bli skyldiga att göra krypterad information tillgänglig. Då kommer det bli svårare för användarna att skydda information i deras tjänst, säger han.

För studenter och forskare, som ibland måste hantera känsliga ärenden, menar han att det i dagsläget finns goda rutiner för att skydda uppgifterna.

– Vi har alltid krav på oss att göra ett etiskt övervägande när vi samlar in data för forskningsstudier. Dels vilken typ av data man samlar och dels på vilket sätt som man hanterar den på, säger han och fortsätter:

– I forskarstudier måste man ha en plan för hur man hanterar datan och sedan tar bort den, för att säkerställa att det inte drabbar dem som deltar i studierna.

Men om man använder tjänster för att dela uppgifter som kan omfattas av chat control, kan det bli läge att tänka om. Det kan röra sig om att exempelvis skicka uppgifter i privata chattar.

– Då får man vara mer försiktig över hur man använder dessa i sådana studier. Det kan påverka och försvåra studierna.

Även om förslaget är tänkt att tråla efter material med övergrepp på barn, innebär det samtidigt att myndigheter får långtgående befogenheter till övervakning. Christian Gehrmann ser detta som risken med chat control.

– Det är potentiellt möjligt att använda chat control för att samla in en massa annan data. Och hur kommer man att använda den? Då kan vi komma till ett övervakningssamhälle. Så det finns väldigt många risker med detta.

Många av detaljerna är fortfarande under arbete och förslget har inte röstats igenom ännu.

– Konsekvenserna beror på hur det kommer att utformas i slutändan. Vilka skyldigheter innebär detta? Och hur kommer de att använda informationen som har samlats in?

Lundagård har sökt Ylva Johansson för en kommentar.