Tältdemonstranter får avslag av hovrätten – fallet tas inte upp

- in Nyheter

Två propalestinska demonstranter, som dömdes till dagsböter i samband med tältprotesterna i Lundagård i våras, får inte sitt fall prövat av hovrätten. Det rapporterar Sydsvenskan.

De två propalestinska demonstranterna vägrade att flytta på sig när polisen löste upp det tältläger som placerats utanför kontoret till Lunds universitets rektor i våras. Demonstranterna dömdes i tingsrätten för ohörsamhet mot ordningsmakten, men var inte nöjda med beslutet. 

De menade att polisen inte hade rätt att lösa upp lägret och överklagade beslutet till hovrätten.

– Tingsrätten har överhuvudtaget inte berört det faktum att mina klienter varit deltagare i en demonstration. Och det tycker jag är anmärkningsvärt, för det är ju grunden till att de befann sig på den här platsen, sa demonstranternas advokat Sofia Lord i samband med domen till Sydsvenskan.

Sofia Lord menar att det inte finns en praxis över hur man ska tolka begreppet ”störande av allmän ordning”.

– Jag anser ju att det har funnits förutsättningar att meddela prövningstillstånd. Jag tycker att det är en sådan fråga som bör prövas av högre rätt, säger hon till tidningen.

För att hovrätten ska pröva ett fall där enbart dagsböter delats ut krävs prövningstillstånd. Fallet tas med andra ord inte upp automatiskt. Hovrätten menar dock att det inte finns skäl att pröva fallet.

Hovrättens beslut att inte ge prövningstillstånd kommer att överklagas till Högsta domstolen, meddelar Sofia Lord.